Το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ωστόσο το τι τρώτε παίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο. Αν λοιπόν θέλετε να αποφύγετε την υπερφαγία και να ενισχύσετε το αδυνάτισμά σας, η βρώμη είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Συνεχίστε το διάβασμα και θα καταλάβετε γιατί η βρώμη δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας όταν θέλετε να χάσετε βάρος.

5 λόγοι να βάλετε τη βρώμη στη διατροφή σας όταν θέλετε να χάσετε βάρος

1. Σας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα

Ένα φλιτζάνι με βρώμη περιέχει σχεδόν οκτώ γραμμάρια φυτικών ινών, βοηθώντας σας να παραμείνετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και να αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Οι φυτικές ίνες παρατείνουν το αίσθημα κορεσμού, γιατί είναι δύσκολο να χωνευτούν από τον οργανισμό σας. Για να κάνετε τη βρώμη σας ακόμη πιο χορταστική, συνδυάστε τη με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το γάλα αμυγδάλου, οι σπόροι τσία ή ο λιναρόσπορος.

2. Μπορεί να αντικαταστήσει λιγότερο υγιεινές πηγές υδατανθράκων

Θέλετε να κάνετε τις αγαπημένες σας συνταγές πιο υγιεινές; Η βρώμη είναι μια εύκολη προσθήκη σε όλα, από τα γλυκά έως τα πιάτα με βάση το κρέας. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρώμη για να φτιάξετε σπιτικές μπάρες δημητριακών ή για να αντικαταστήσετε το ψωμί στα μπιφτέκια που φτιάχνετε.

3. Μπορεί να σταθεροποιήσει το σάκχαρο στο αίμα σας

Οι αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε πεινασμένοι, ευερέθιστοι και κουρασμένοι. Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism, μεταξύ μιας ομάδας 1.070 ενηλίκων που μελετήθηκαν, τα άτομα με σημαντικές πτώσεις σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα παρουσίασαν αύξηση 9% στην πείνα τους και κατανάλωσαν 312 περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας από ό,τι εκείνοι με λιγότερο έντονες αυξομειώσεις σακχάρου στο αίμα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η βρώμη μπορεί να είναι η ιδανική τροφή για να αποφύγετε αυτές τις μεγάλες αυξομειώσεις σακχάρου και κατ’ επέκταση να διευκολύνετε την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους. Η βρώμη περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αφομοιώνονται από τον οργανισμό πιο αργά από τους απλούς υδατάνθρακες, αποτρέποντας τις απότομες αυξομειώσεις σακχάρου.

4. Ενισχύει την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Genes (Basel) διαπίστωσε ότι οι πρεβιοτικές ίνες, όπως αυτές που εντοπίζονται στη βρώμη, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση τόσο της ευαισθησίας στην ινσουλίνη όσο και του μεταβολισμού των λιπιδίων  του εντέρου. Όταν χωνεύονται, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο και ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να προσφέρει βελτιωμένη ικανότητα απώλειας βάρους. Έτσι, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τη διαχείριση του βάρους σας.

5. Βελτιώνει την πέψη σας

Εάν η δυσκοιλιότητα εμποδίζει τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους, η βρώμη μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεστε, καθώς περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη. Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας θα μειώσει το νούμερο που βλέπετε να αναγράφεται στη ζυγαριά και θα σας κάνει να νιώθετε πιο ανάλαφροι.