Ένα βρέφος δεν θα καταλάβει ό,τι κάνετε ή γιατί το κάνετε. Ωστόσο, η ανάγνωση βιβλίων στο μωρό σας είναι μια υπέροχη δραστηριότητα που μπορείτε να συνεχίσετε για τα επόμενα χρόνια – και έχει οφέλη και για τον εγκέφαλο του μωρού σας.

Διαβάζοντας δυνατά:

  • το εξοικειώνετε με την επικοινωνία
  • το εξοικειώνετε με έννοιες όπως αριθμούς, γράμματα, χρώματα και σχήματα με διασκεδαστικό τρόπο
  • χτίζετε δεξιότητες ακρόασης, μνήμης και λεξιλογίου
  • του δίνετε πληροφορίες για τον κόσμο γύρω του

 

Όταν τα μωρά φτάσουν στα πρώτα τους γενέθλια, θα έχουν εξοικειωθεί με όλους τους ήχους που χρειάζονται για να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα. Όσο περισσότερες ιστορίες του διαβάζετε δυνατά, τόσο περισσότερες λέξεις θα ακούσει το μωρό σας και τόσο πιο εύκολο θα του είναι να μιλήσει.

Η ακρόαση λέξεων βοηθά στη δημιουργία ενός πλούσιου δικτύου λέξεων στον εγκέφαλο του μωρού. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς τούς μιλούν και διαβάζουν συχνά γνωρίζουν περισσότερες λέξεις έως την ηλικία των 2 ετών συγκριτικά με τα παιδιά που δεν τους διαβάζουν οι γονείς τους. Επίσης, τα παιδιά που τους διαβάζουν κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι πιο πιθανό να μάθουν να διαβάζουν τα ίδια τη σωστή στιγμή.

Όταν διαβάζετε στο μωρό σας:

  • Το μωρό σας ακούει πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς της φωνής σας και εκφραστικούς ήχους. Αυτό υποστηρίζει την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη.
  • Ενθαρρύνετε το μωρό σας να κοιτάζει, να δείχνει, να αγγίζει και να αλληλεπιδρά. Αυτό βοηθά στην κοινωνική ανάπτυξη και στις δεξιότητες σκέψης του.
  • Το μωρό σας βελτιώνει τις γλωσσικές του δεξιότητες αντιγράφοντας ήχους, αναγνωρίζοντας εικόνες και μαθαίνοντας λέξεις.
  • Ίσως όμως ο πιο σημαντικός λόγος για να διαβάζετε δυνατά στο μικρό σας είναι ότι έτσι συνδυάζετε τα πράγματα που το μωρό σας λατρεύει περισσότερο: τη φωνή σας και την αγκαλιά σας με τα βιβλία. Μάλιστα, όταν διαβάζετε στο μωρό ή το παιδί σας με χαρά και ενθουσιασμό, εκείνο αρχίζει να συσχετίζει την ανάγνωση βιβλίων με θετικά συναισθήματα κι έτσι είναι πιο πιθανό να εξελιχθεί σε έναν μικρό βιβιλιοφάγο.

Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικά στάδια

Τα μικρά μωρά μπορεί να μη γνωρίζουν τι σημαίνουν οι εικόνες σε ένα βιβλίο, αλλά μπορούν να εστιάσουν σε αυτές, ειδικά στα πρόσωπα, στα φωτεινά χρώματα και στα διαφορετικά μοτίβα. Όταν του διαβάζετε ή του τραγουδάτε, μπορείτε να διασκεδάσετε και να χαλαρώσετε το βρέφος σας.

4-6 μηνών:

Το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για βιβλία. Το μικρό σας θα πιάσει και θα κρατήσει βιβλία, αλλά επίσης θα θελήσει να τα μασήσει και να τα πετάξει. Επιλέξτε ανθεκτικά βιβλία με φωτεινά χρώματα και διαφορετικές υφές.

6-12 μηνών:

Το μωρό σας αρχίζει να καταλαβαίνει ότι οι εικόνες αντιπροσωπεύουν αντικείμενα και μπορεί να αρχίσει να δείχνει ότι του αρέσουν ορισμένες εικόνες, σελίδες ή ακόμη και ολόκληρες ιστορίες περισσότερο από άλλες. Το μωρό σας θα ανταποκριθεί ενώ διαβάζετε, πιάνοντας το βιβλίο και κάνοντας ήχους. Μέχρι τους 12 μήνες, το μικρό σας θα γυρίζει σελίδες (με κάποια βοήθεια από εσάς), θα αρχίσει να δείχνει τα αντικείμενα σε μια σελίδα και θα προσπαθεί να επαναλάβει τους ήχους σας.