Πολλά είναι τα πλεονεκτήματα για τα παιδιά που γνωρίζουν και εξοικειώνονται με την έννοια της αυτό-βελτίωσης από την νεαρή ακόμα ηλικία. Με αυτές τις στρατηγικές μπορείτε να τα βοηθήσετε να καταλάβουν τι είναι αλλά και πώς μπορούν να την καλλιεργήσουν από νωρίς.

Βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίσει τις δυνάμεις του

Ρωτήστε το παιδί τι είναι αυτό που του αρέσει στον εαυτό του και σε όσα κάνει. Βεβαιωθείτε ότι προσδιορίζουν τις ιδιότητες που αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητά τους, όχι μόνο την εξωτερική τους εμφάνιση.

Ενώ είναι υγιές για ένα παιδί να πιστεύει ότι είναι όμορφο, οι απόψεις των παιδιών για τον εαυτό τους πρέπει να εκτείνονται πέρα από την εμφάνισή τους.

Προσδιορίστε τις περιοχές που χρήζουν βελτίωσης

Είτε θέλουν να γίνουν καλύτεροι παίκτες μπάσκετ είτε θέλουν να είναι πιο φιλικοί και λιγότερο ντροπαλοί με τα παιδιά που γνωρίζουν για πρώτη φορά, προσδιορίστε συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να κάνουν για να εργαστούν σε αυτές τις περιοχές.

Ίσως χρειαστεί να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει κάποια αυτογνωσία. Για παράδειγμα, εάν επιμένουν ότι είναι το πιο έξυπνο παιδί σε ολόκληρο τον πλανήτη, θυμίστε του ότι πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Καθορίστε μαζί στόχους

Είναι υγιές για τα παιδιά να εργάζονται συνεχώς για νέους στόχους. Οι στόχοι μπορούν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε. Βοηθήστε το παιδί σας να εντοπίσει υγιείς στόχους που το προκαλούν να εξελιχθεί αλλά είναι εφικτοί.

Ίσως χρειαστεί να προσφέρετε κάποια καθοδήγηση για να τους βοηθήσετε να καθορίσουν ρεαλιστικούς στόχους. Εάν έχουν μακροπρόθεσμο στόχο, όπως εξοικονόμηση αρκετών χρημάτων για να αγοράσουν αυτοκίνητο, βοηθήστε τους να καθορίσουν βραχυπρόθεσμους στόχους.

Προσδιορίστε πώς το παιδί σας μπορεί να παρακολουθεί τους στόχους του. Ένα γράφημα, μια εφαρμογή ή ένα ημερολόγιο που τους βοηθά να σημειώσουν την πρόοδό τους θα μπορούσε να τους βοηθήσει να διατηρήσουν τα κίνητρά τους.

Βρίσκουμε λύσεις

Μπορεί να είναι δελεαστικό να διορθώσετε τα προβλήματα του παιδιού σας. Είτε παραπονιούνται για το διάβασμα που έχουν να κάνουν είτε εκφράζουν ανησυχία ότι δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους εγκαίρως, ρωτήστε τα τι μπορούν να κάνουν για να διευκολύνουν την κατάσταση.

Δείξτε τους ότι έχουν επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στο πρόβλημα. Μιλήστε για τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους επίλυσης ενός προβλήματος. Τα παιδιά με καλές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων αισθάνονται εξουσιοδοτημένα να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα.

Και κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί σας είναι μια ευκαιρία για να βελτιωθεί.