Πώς απασχολείτε τα παιδιά σας όταν δεν πηγαίνουν σχολείο; Κάθε οικογένεια προσπαθεί να βρει τρόπους με τους οποίους τα πιτσιρίκια της θα μπορέσουν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους και οι περισσότεροι επιστρατεύουμε μπλοκ ζωγραφικής και μαρκαδόρους. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να κάνετε το ίδιο και οι υπόλοιποι, ακόμη και αν το μικρό σας μέχρι στιγμής δεν ενθουσιάζεται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Γιατί αξίζει να ενθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με τη ζωγραφική

Το βοηθά να εκφραστεί

Τα μικρά μας δεν έχουν πάντα τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψουν τα συναισθήματά τους. Όμως μέσα από τη ζωγραφική μπορούν να τα διοχετεύσουν στο χαρτί – κι αν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, μπορούμε κι εμείς να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα, ειδικά σε αυτό το πολύ δύσκολο διάστημα για την ψυχολογία όλων μας.

Του μαθαίνει να δίνει λύσεις

Κάθε “πίνακας” απαιτεί μια σειρά από επιλογές. Πού θα τοποθετηθεί η μαμά, πού ο μπαμπάς και πού το δεντράκι; Έτσι, η ζωγραφική ανήκει στις δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να κατακτήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Του ανεβάζει το ηθικό

Η ζωγραφική είναι μια δραστηριότητα χωρίς σωστά και λάθη. Δείξτε τους πόσο σας άρεσαν τα “έργα” τους και θα δείτε την αυτοπεποίθησή τους να ανεβαίνει.

Γυμνάζει το μυαλό του

Οι δημιουργικές δραστηριότητες ενεργοποιούν τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνη για τις δεξιότητες που σχετίζονται με την όραση και την κατανόηση των πραγμάτων που βλέπουμε. Στη νηπιακή ηλικία, αυτές οι δεξιότητες ακόμη αναπτύσσονται και οτιδήποτε τις ενισχύει δεν μπορεί παρά να είναι θετικό.

Μειώνει το άγχος

Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορεί να νιώθουν άγχος και μάλιστα εκείνα δεν ξέρουν πώς να το εκφράσουν και να το αντιμετωπίσουν. Η ζωγραφική τούς δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσουν.

Ενισχύει τη λεπτή κινητικότητα

Όταν ζωγραφίζουν, τα μικρά μας εκπαιδεύονται με ευχάριστο τρόπο στον έλεγχο των μικρών κινήσεών τους. Ταυτόχρονα, ενισχύεται και ο συντονισμός της κίνησης των ματιών και των χεριών τους.

Εμπεριέχει την εξερεύνηση

Τα μικρά μας έχουν ανάγκη από νέα ερεθίσματα. Η ζωγραφική εμπλέκει πολλές από τις αισθήσεις τους – κυρίως την όραση και την αφή – και έτσι μας βοηθά να καλύψουμε την ανάγκη τους για εξερεύνηση.

Του μαθαίνει τη σχέση αιτίας – αποτελέσματος

Εκτός των άλλων, η ζωγραφική είναι και ένα πείραμα. Ειδικά αν έχετε στη διάθεσή σας τέμπερες ή νερομπογιές, μπορεί να παίξει ατελείωτα με τους συνδυασμούς των χρωμάτων, βλέποντας πώς οι πράξεις του επηρεάζουν το αποτέλεσμα.