Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν την ιδανική περίοδο για να βοηθήσετε τον έφηβο να εξελίξει ή να υιοθετήσει νέες δεξιότητες, που δεν σχετίζονται με τα σχολικά μαθήματα. Αυτές μπορεί να σχετίζονται με την συναισθηματική ή την ψυχική υγεία του παιδιού, τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα άτομα γύρω του ή ακόμη και να αποτελούν λειτουργικές δεξιότητες, που θα το προετοιμάσουν καλύτερα για τη μετέπειτα, ενήλικη ζωή του. Μερικές από αυτές τις δεξιότητες περιλαμβάνουν:

*Ενσυναίσθηση

Στην περίοδο της εφηβείας, το παιδί έχει ήδη διαμορφώσει τις πρώτες του κοινωνικές σχέσεις και πλέον διαμορφώνει ακόμα πιο δυνατούς δεσμούς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθει πότε να λέει ένα ευγενικό «ευχαριστώ» ή ένα «συγγνώμη», να μάθει δηλαδή να αναγνωρίζει έμπρακτα την βοήθεια που μπορεί να του προσέφερε κάποιος ή ακόμα και τα δικά του λάθη. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και η συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού, καθώς όχι μόνο καταλαβαίνει και εναρμονίζεται με τα δικά του συναισθήματα αλλά και με των ανθρώπων γύρω του.

*Να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του

Είναι σημαντικό σε αυτήν την ηλικία, να βοηθήσετε τον έφηβο να μάθει να εντοπίζει και να κατονομάζει όλα όσα αισθάνεται, καθώς αυτό θα τον βοηθήσει να τα διαχειριστεί με έναν υγιές και ωφέλιμο τρόπο. Αποτελεί ενδεχομένως μία από τις πιο κρίσιμες δεξιότητες ζωής, καθώς θα μάθει να αναγνωρίζει όλα όσα μπορεί να αισθάνεται, βρίσκοντας ταυτόχρονα την αιτία που μπορεί να «κρύβεται» πίσω από τα συναισθήματά του.

*Να σέβεται τη διαφορετικότητα

Είναι σημαντικό να τονίζετε στο παιδί όσο εκείνο μεγαλώνει ότι είμαστε διαφορετικοί, καθώς η εξωτερική εμφάνιση κάποιου μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την δική του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η συμπεριφορά του μπορεί να αλλάξει, ξεχνώντας τους καλούς του τρόπους. Βοηθήστε να καταλάβει ότι οι διαφορές είναι εκείνες που μας φέρνουν κοντά και ότι ο σεβασμός αποτελεί το καλύτερο δώρο που όχι μόνο μπορούμε να λάβουμε αλλά και να δώσουμε απλόχερα στους γύρω μας.