Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας; Ευτυχώς, δεν υπάρχει μία και μόνο σωστή απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση. Κάθε οικογένεια έχει τις δικές της αξίες, αρχές και ιδανικά και γύρω από αυτά δομεί και τον τρόπο που ανατρέφει τα μικρά της. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι κανόνες οι οποίοι είναι κοινοί για όλους μας και που θα πρέπει να τους τηρούμε όσο περισσότερο γίνεται προκειμένου να δημιουργήσουμε ευτυχισμένους, ισορροπημένους και καλούς χαρακτήρες που θα μπορούν να πατήσουν γερά στα πόδια τους.

Οι 10 κανόνες της καλής ανατροφής

Βρείτε το δυνατό του σημείο

Κάθε παιδί έχει ένα ταλέντο. Ωθώντας το σε δραστηριότητες που απολαμβάνει, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή του. Έτσι, το κάνουμε και πιο ικανό να ανταπεξέλθει στην αποτυχία, αλλά και να προσπαθήσει περισσότερο όταν κάτι του είναι πιο δύσκολο.

Επενδύστε στην επιβράβευση

Η τιμωρία εστιάζει στα αρνητικά στοιχεία του παιδιού και ενδέχεται να το αποθαρρύνει αντί να το κάνει καλύτερο. Αντιθέτως, ο έπαινος για τις επιτυχίες του είναι ικανός να το κινητοποιήσει.

Ελέγξτε τα συναισθήματά σας

Ο θυμός, ο σαρκασμός και η υποτίμηση εκ μέρους του γονιού είναι πολύ τρομακτικές εμπειρίες για ένα παιδί. Αν το μικρό σας έχει προβλήματα που σχετίζονται με την πειθαρχία, η πιο αποτελεσματική λύση είναι να του μιλάτε σε ήρεμο και σταθερό τόνο.

Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να δημιουργήσετε αντιπαλότητα μεταξύ τους. Ακόμη και η πιο αθώα σύγκριση μπορεί να τα κάνει να νιώσουν ότι δεν τα αγαπάτε εξίσου.

Ζητήστε βοήθεια

Δεν υπάρχει μητρικό και πατρικό φίλτρο. Τουλάχιστον όχι με την έννοια ότι οι καλοί γονείς μπορούν να βρουν αυθόρμητα λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Αν νιώθετε ότι κάτι σας δυσκολεύει, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό. Δεν είναι ένδειξη αποτυχίας, αλλά πραγματικού ενδιαφέροντος για τα παιδιά σας.

Δώστε θετική προσοχή

Τα παιδιά έχουν ανάγκη την προσοχή μας. Αν δεν τους τη δείχνουμε όταν συμπεριφέρονται ευχάριστα, θα κάνουν κάποια αταξία για να την κερδίσουν, έστω και με τη μορφή της… κατσάδας.

Μην ξεχνάτε τον υπολογιστή του

Κάποτε οι γονείς μας ανησυχούσαν μόνο όταν λείπαμε από το σπίτι. Πλέον, υπάρχουν πολλοί λόγοι να μας αγχώνουν ακόμη και οι στιγμές που το μικρό μας είναι μόνο του μπροστά στον υπολογιστή του. Επιβάλετε περιορισμούς στις σελίδες που μπορεί να επισκέπτεται ανάλογα με την ηλικία του και προσπαθήστε να έχετε εικόνα της συμπεριφοράς του στα κοινωνικά δίκτυα, χωρίς να γίνεστε παραβιαστικοί. Αν νιώσει ότι προσπαθείτε να το ελέγξετε υπερβολικά, το πιθανότερο είναι σύντομα να κρύβει την… ψηφιακή ζωή του. Και αυτό μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο.

Αποδεχτείτε τις αλλαγές – μέχρι ενός σημείου

Η ζωή αλλάζει δραματικά μετά το παιδί. Όσο πιο γρήγορα δεχτούμε ότι τα ξενύχτια του Σαββάτου δεν θα μοιάζουν πια όπως πριν, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Ωστόσο, θα πρέπει και πάλι να βρίσκουμε χρόνο για πράγματα που μας ευχαριστούν, αλλά και για να απολαμβάνουμε τη σχέση μας με το σύντροφό μας.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Όσες φορές και αν τους δώσετε τη σωστή συμβουλή, αν την διαψεύδετε με τις πράξεις σας, τα παιδιά σας θα μιμηθούν αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που ακούνε.

Μην τα παρατάτε

Δυστυχώς, πολλοί γονείς φτάνουν σε ένα σημείο που σηκώνουν τα χέρια ψηλά, πιστεύοντας ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν ένα παιδί με προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία. Ωστόσο, με την καθοδήγηση ενός ειδικού, ακόμη και οι πιο τεταμένες σχέσεις γονέων – παιδιού μπορούν να βρουν τη σωστή ισορροπία.