Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό ή μαγικό κόλπο για να κάνετε το μωρό σας να κοιμάται όλη τη νύχτα. Θα πρέπει να δοκιμάσετε πολλά πράγματα πριν φτάσετε τελικά σε αυτό που λειτουργεί για το δικό σας μωρό. Μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας θα κοιμάται όλη τη νύχτα ξεκινώντας την «εκπαίδευσή» του αμέσως μετά τον πρώτο μήνα της ζωής του.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από ειδικούς για το πώς να κάνετε το μωρό να κοιμάται όλη τη νύχτα.

Μυστικά για να κοιμάται όλο το βράδυ

Ακολουθήστε μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο

Αυτή η τακτική διασφαλίζει ότι το μωρό σας θα είναι έτοιμο για ύπνο το βράδυ. Ορισμένες δραστηριότητες ταιράζουν υπέροχα πριν τον ύπνο, όπως το μπάνιο, η ανάγνωση βιβλίων, το νανούρισμα και η χαλαρωτική μουσική. Φροντίστε να έχετε τη δραστηριότητα ακριβώς την ίδια ώρα κάθε μέρα και να τηρείτε μια καθορισμένη διάρκεια. Μην την παρατείνετε χρονικά ακόμη και αν το μωρό σας φαίνεται να την απολαμβάνει. Έτσι, θα βοηθήσετε το μωρό να μπει σε πρόγραμμα.

Δημιουργήστε την ιδανική ατμόσφαιρα

Διατηρήστε το περιβάλλον στο δωμάτιο του μωρού σας χαλαρωτικό. Κλείστε τις κουρτίνες και τα παράθυρα, ώστε το δωμάτιο να είναι πιο σκοτεινό και να κρατήσετε έξω τους θορύβους. Επίσης, χρησιμοποιήστε μια πιο ήρεμη φωνή όταν μιλάτε στο μωρό πριν τον ύπνο, ώστε να το χαλαρώσετε.

Βάλτε το μωρό για ύπνο όταν δείχνει νυσταγμένο

Μην περιμένετε να κοιμηθεί το μωρό στην αγκαλιά σας προτού το βάλετε στο κρεβάτι. Βάζοντας το μωρό στην κούνια του όταν είναι νυσταγμένο αλλά ακόμη ξύπνιο, το βοηθάτε να συσχετίσει τον ύπνο με την κούνια κι έτσι να κοιμάται ευκολότερα.

Αφήστε το να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να κοιμηθεί το μωρό τους το βράδυ είναι με το να μείνει ξύπνιο όλη την ημέρα. Όμως, αυτή η πρακτική πιθανότατα θα αποτύχει. Η μείωση των «υπνάκων» κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης του νυχτερινού ύπνου θα οδηγήσει συχνά σε ένα κουρασμένο και κακοδιάθετο μωρό, το οποίο θα δυσκολευτεί να κοιμηθεί το βράδυ.