Το διαζύγιο δεν είναι σπάνιο, συμβαίνει και τις περισσότερες φορές εκεί που δεν το περιμένουμε. Δυστυχώς, τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού σας μπορεί να είναι μερικά από τα πιο δύσκολα, με το συναισθηματικό φορτίο να οδηγεί συχνά τους γονείς σε διαρκείς εντάσεις, τσακωμούς και τελικά τον χωρισμό.

Το διαζύγιο δεν είναι ποτέ εύκολο για τους γονείς, αλλά δεν είναι οι μόνοι που το νιώθουν. Αν και μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, όλοι επηρεάζονται από το διαζύγιο και αυτό περιλαμβάνει φυσικά και το μωρό σας.

Πώς επηρεάζει το διαζύγιο το μωρό

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι τα μωρά δεν μπορούν να επεξεργαστούν μια μεγάλη αλλαγή, όπως είναι αυτή που έρχεται με ένα διαζύγιο. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη και τα μικρά βρέφη μπορούν να αισθανθούν την ένταση στο σπίτι ή μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Δεδομένου ότι δεν κατανοούν πλήρως την ένταση από τους γονείς τους συχνά αρχίζουν να χρησιμοποιούν άλλες συμπεριφορές και ενέργειες προκειμένου να ανταπεξέλθουν. Δεδομένου ότι τα μωρά δεν μπορούν να εκφράσουν λεκτικά τα συναισθήματά τους, χρησιμοποιούν μεθόδους επικοινωνίας που γνωρίζουν για να εκφραστούν.

Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας μπορεί να είναι πιο ευερέθιστο από το συνηθισμένο ή και πιο προσκολλημένο σε εσάς ή τον μπαμπά του. Μερικές φορές, η συναισθηματική ταραχή ενός μωρού μπορεί να εκδηλωθεί και με σωματικά συμπτώματα, όπως αλλαγές στην όρεξη ή τις συνήθειές του.

Πώς θα το βοηθήσετε

Μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να αποτρέψετε το διαζύγιό σας. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν το βρέφος ή το νήπιο στη μετάβαση.

Για αρχή, προσπαθήστε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις καθημερινές ρουτίνες του παιδιού σας. Ακόμα και τα βρέφη επωφελούνται από τις συνήθειες επειδή παρέχουν συνέπεια, η οποία βοηθά το μωρό σας να αισθάνεται ασφαλές.

Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τυχόν νέες ρουτίνες όσο το δυνατόν πιο συνεπείς τις πρώτες μέρες, ώστε το μωρό σας να προσαρμοστεί. Επιπλέον, μπορείτε να προσπαθήσετε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν πιο ήπιες συνομιλίες μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας για να μην το ταράζετε.