Αν το πρώτο βήμα του σας γέμισε περηφάνια, η πρώτη μέρα που θα περάσει χωρίς… ατυχήματα είναι βέβαιο πως θα σας πλημμυρίσει ανακούφιση. «Διαβάζοντας» τα σημάδια που σας δίνει, ακολουθώντας την κατάλληλη στρατηγική, αλλά και – κυρίως – δείχνοντας τη σωστή διάθεση απέναντι στη νέα διαδικασία, θα το βοηθήσετε να μεταβεί από την πάνα στο γιογιό του με ευκολία και ενθουσιασμό!

Νήπια έτοιμα για… δράση

Τα περισσότερα νήπια είναι σε θέση να μάθουν να πηγαίνουν στο γιογιό περίπου στην ηλικία των δυόμισι με τριών ετών, αν και αυτό μπορεί να διαφέρει σημαντικά από παιδί σε παιδί. Πάντως, μέχρι την ηλικία των 20 μηνών δεν μπορούν να ελέγξουν τον σφιγκτήρα τους, ούτε να καταλάβουν τις οδηγίες μας.

Συνήθως, είναι έτοιμα για το επόμενο βήμα όταν:

  • Γίνονται πιο… οικονομικά. Πλέον οι πάνες τους μένουν καθαρές για μία με δύο ώρες, ενώ κάποιες φορές ξυπνούν στεγνά το πρωί.
  • Δεν μας ξαφνιάζουν. Αν και δεν είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση, η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη όταν τα παιδιά κάνουν τα κακά τους περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αυτό επιτρέπει στους γονείς να προβλέψουν την ανάγκη τους και να τα βάλουν να καθίσουν στο γιογιό τους την κατάλληλη στιγμή.
  • Κάνουν… προγραμματικές δηλώσεις. Πολλά παιδιά έχουν την τάση να ενημερώνουν τους γονείς τους όταν ετοιμάζονται να λερώσουν την πάνα τους, πράγμα που φυσικά διευκολύνει και την εκπαίδευση στο γιογιό. Ακόμη και αν το δικό σας πιτσιρίκι είναι πιο… μυστικοπαθές, το πιθανότερο είναι ότι γνωρίζετε καλά ποιες εκφράσεις ή κινήσεις κάνει λίγο πριν… ριχτεί στη δουλειά.
  • Αντιπαθούν την υγρασία. Από μια ηλικία και έπειτα, τα περισσότερα νήπια δυσφορούν από τη λερωμένη πάνα τους και μας ζητούν από μόνα τους να την αλλάξουμε.
  • Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ενα πιτσιρίκι που μπορεί να αφαιρέσει μόνο του και χωρίς δυσκολία τα ρούχα του, μπορεί να μάθει πιο εύκολα να χρησιμοποιεί το γιογιό του.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Αφού βεβαιωθούμε ότι το παιδί έχει αναπτύξει τις κατάλληλες δεξιότητες, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα αν…

…επιλέξουμε τη σωστή στιγμή

Η χρήση του γιογιό είναι ένα τεράστιο βήμα για το παιδί. Αποφύγετε να τη συνδυάσετε με άλλες μεγάλες αλλαγές, όπως η μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτηράκι. Επιπλέον, προτιμήστε ήρεμες περιόδους που δεν χαρακτηρίζονται από σημαντικές ανακατατάξεις της καθημερινότητάς του.

…του δώσουμε κάποιες πρωτοβουλίες

Αφήστε το να διαλέξει μόνο του το γιογιό του και επιτρέψτε του να το περιεργαστεί και να παίξει μαζί του πριν του δείξετε πώς να το χρησιμοποιεί.

…δώσουμε έμφαση στο στυλ

Οσο πιο εύκολα βγαίνουν τα ρούχα του, τόσο πιο πιθανό είναι να προλαβαίνει να καθίσει εγκαίρως στον νέο του… θρόνο. Γι’ αυτό και οι θερινοί μήνες είναι οι καλύτεροι για τη νέα σας προσπάθεια.

…προχωρήσουμε βήμα βήμα

Τα ατυχήματα τον πρώτο καιρό είναι αναπόφευκτα. Μπορούμε να μειώσουμε τις… επιπτώσεις τους, φορώντας του σε πρώτο χρόνο πάνα – βρακάκι αντί για κανονικό εσώρουχο. Οταν δούμε ότι έχει μάθει να την ανεβάζει και να την κατεβάζει εγκαίρως και με ευκολία, μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα.

…το κρατάμε σε εγρήγορση

Κατά πάσα πιθανότητα στην αρχή θα είναι διστακτικό απέναντι στο γιογιό του ή απλώς θα το ξεχνά. Ενθαρρύνοντάς το να κάθεται πάνω του συχνά, με ή χωρίς την πάνα του, το βοηθάτε να εξοικειωθεί. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι το βάζετε να καθίσει μισή ώρα μετά το φαγητό. Κατά πάσα πιθανότητα η προσπάθεια θα… αποδώσει καρπούς.

…το διασκεδάζουμε

Παιχνίδια, κινούμενα σχέδια, ακόμη και βιβλία με ήρωες που περνούν τις ίδιες «περιπέτειες» με εκείνο στην προσπάθειά τους να κάνουν τα τσίσα τους «σαν μεγάλα παιδιά», θα το βοηθήσουν να αισθανθεί άνετα και να αντιμετωπίσει με κέφι το γιογιό του.

…ξεχάσουμε τις ντροπές

Είναι άβολο, όμως βλέποντάς μας να χρησιμοποιούμε την τουαλέτα, τα μικρά μας καταλαβαίνουν καλύτερα τι τους ζητάμε να κάνουν.

…είμαστε ευδιάθετοι

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα συμβούν ατυχήματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μαλώνουμε το παιδί, ούτε να το πιέζουμε να «τα κάνει» στο γιογιό του, καθώς δεν αποκλείεται να χάσει την αυτοπεποίθησή του και να τα παρατήσει. n