Τα όσπρια αποτελούν ένα από τα απαραίτητα τρόφιμα στη διατροφή μικρών και μεγάλων. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες (κυρίως άμυλο και διαλυτές φυτικές ίνες), φυτική πρωτεΐνη, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, ενώ ορισμένα όσπρια, όπως τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου, απαραίτητου θρεπτικού συστατικού για την απόκτηση υγιών και γερών οστών στην παιδική ηλικία.

Επιπλέον, τα μαυρομάτικα φασόλια και οι φακές περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου (μη αιμικού). Όμως, ο μη αιμικός σίδηρος δεν είναι το ίδιο εύκολα απορροφήσιμος με τον σίδηρο του κόκκινου κρέατος (αιμικός σίδηρος). Για να βελτιωθεί η απορρόφησή του θα πρέπει τα όσπρια να συνδυάζονται με τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης C (π.χ. πορτοκάλι), β-καροτένιου (π.χ. καρότο), κιτρικού οξέος (π.χ. λεμόνι), τα οποία μπορεί να αυξήσουν την απορρόφηση σιδήρου έως και τρεις φορές.

Παρά το γεγονός ότι τα όσπρια είναι τόσο σημαντικά στη διατροφή των παιδιών, δεν είναι λίγα τα παιδιά που τα αντιπαθούν και αρνούνται πεισματικά να τα φάνε ή έστω να τα δοκιμάσουν.

Κάθε πότε πρέπει να τα τρώει;

Τα όσπρια πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή των παιδιών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ακριβώς επειδή έχουν υψηλή διατροφική αξία.

Πώς θα το πείσουμε να τα φάει;

 

  • Βάζουμε μικρή ποσότητα του φαγητού (στη συγκεκριμένη περίπτωση τα όσπρια) που δεν πολυσυμπαθεί στο πιάτο του. Tα παραγεμισμένα πιάτα «τρομάζουν» τα παιδιά. Ενα γεμάτο πιάτο με φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει ή που δεν του αρέσει πολύ μπορεί να φανεί στο παιδί πολύ δύσκολο για να το καταναλώσει.
  • Φροντίζουμε να είμαστε οι ίδιοι το παράδειγμα προς μίμηση. Πώς θα φάνε τα παιδιά μας όσπρια αν δεν βλέπουν εμάς να τα τρώμε; Εάν λοιπόν καθόμαστε στο τραπέζι όλοι μαζί και βλέπουν εμάς να τα τρώμε και να τα δοκιμάζουμε, θα θελήσουν και αυτά να δοκιμάσουν. Προσπαθούμε, επίσης, να τρώμε με ηρεμία, μασώντας αργά και καλά ώστε να δώσουμε και εκεί το καλό παράδειγμα.
  • Δοκιμάζουμε καινούργιες πρωτότυπες συνταγές με όσπρια. Κάποιες ιδέες είναι: η σαλάτα με όσπρια και λαχανικά, ο πουρές οσπρίων (όπως φάβα, ρεβίθια με ταχίνι), οι κεφτέδες με φασόλια, αρακά ή ρεβίθια, τα σάντουιτς ή tortilla οσπρίων.
  •  Δελεάζουμε τα παιδιά μας με την όμορφη εμφάνιση των πιάτων. Όταν το πιάτο φαίνεται όμορφο στα μάτια των παιδιών ή το βλέπουν σαν παιχνίδι, πιθανότατα να είναι πιο εύκολο να δοκιμάσουν.