Μέχρι το νεογέννητο να προσαρμοστεί στην ζωή εκτός μήτρας, είναι πιθανό να εμφανίσει κάποια δερματικά προβλήματα, το βρεφικό δέρμα άλλωστε είναι πολύ ευαίσθητο. Αυτά δεν μένουν για πολύ. Εξαφανίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εμφανίστηκαν: Ξαφνικά! Κι ενώ για κάποια δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, για κάποια άλλα υπάρχει τρόπος, με σωστή φροντίδα, να απαλλάξουμε το νεογέννητο αποκαλύπτοντας ένα δερματάκι γεμάτο υγεία.

Κατά τη γέννηση, ο δερματικός φραγμός του μωρού είναι ανώριμος. Ετσι, το δερματάκι του είναι εξαιρετικά εύθραυστο και ευάλωτο στις καθημερινές εξωτερικές επιθέσεις, ενώ δεν φθάνει στο πρώτο στάδιο ωριμότητας πριν την ηλικία των δύο ετών. Από την πρώτη ημέρα της γέννησης μέχρι και την ηλικία των 2 ετών, το δέρμα του μωρού δεν είναι ακόμα σε θέση να διατηρήσει το επίπεδο υγρασίας που χρειάζεται για να λειτουργήσουν σωστά τα κύτταρά του. Το δέρμα του διαθέτει ένα συγκεκριμένο απόθεμα επιδερμικών βλαστοκυττάρων, μέγιστο τη στιγμή της γέννησης, που επιτρέπει στα κύτταρα της επιδερμίδας να αναγεννώνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό το κυτταρικό απόθεμα, είναι εύθραυστο μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

 

Σμήγμα εμβρυϊκό

Τα περισσότερα μωρά, όταν γεννιούνται, είναι καλυμμένα, είτε ολόκληρα είτε σε συγκεκριμένα σημεία (κυρίως στο πρόσωπο και τα χέρια) με μια λευκή λιπαρή ουσία. Αυτό έχει πολλές προστατευτικές ιδιότητες, αφού αποτελεί φυσικό φραγμό κατά των μικρολοιμώξεων. Εάν συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα στις πτυχές του δέρματος, ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό. Ασχέτως με την πολιτική του μαιευτηρίου, το σμήγμα, εάν δεν καθαριστεί, απορροφάται από τον οργανισμό μέσα σε 2 με 3 μέρες.

 

Η υφή

Το δερματάκι του νεογέννητου είναι πιθανό, τις 2-3 πρώτες ημέρες, να είναι ξηρό και να ξεφλουδίζει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως έχει κάποιο έκζεμα ή πως έχει γεννηθεί με ξηρό τύπο δέρματος. Η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνιμη και σύντομα θα εξαφανιστεί. Οταν θα γίνει αυτό, το δερματάκι του θα είναι απαλό .
Η παραπάνω ξηρότητα δεν σχετίζεται με εκείνη που μπορεί το μωράκι σας να εμφανίσει αργότερα, λόγω μιας ατοπικής δερματίτιδας.

 

Το χρώμα του

Το ακόμα ανώριμο κυκλοφορικό σύστημα του μωρού έχει, πολλές φορές, ως συνέπεια το επάνω μέρος του σώματός του να είναι ωχρό και το κάτω μέρος κόκκινο. Αυτό συμβαίνει επειδή το αίμα συγκεντρώνεται στα άκρα του. Για να υποβοηθήσετε, λοιπόν, την φυσιολογική κυκλοφορία είναι σημαντικό να μετακινείται το μωράκι σας. Επίσης εξαιτίας του κυκλοφορικού, ίσως παρατηρήσετε τα χέρια ή τα πόδια του μικρού σας να μελανιάζουν. Και σε αυτήν την περίπτωση η μετακίνηση ή μια αγκαλιά βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος. Εκείνο που επίσης βοηθάει είναι να διατηρείτε την θερμοκρασία του δωματίου σταθερή στους 18 με 20◦C.

 

Συνήθη σημάδια πάνω στο δέρμα

Πολλά μωρά γεννιούνται φέροντας μικρά κόκκινα σημάδια, αποτέλεσμα της διόγκωσης των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων. Αυτά εξαφανίζονται μέσα στους πρώτους 6 μήνες, χωρίς καμια αγωγή .Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις που αυτά κρατούν μέχρι και 18 μήνες.
Το Αιμαγγειώματα ένα ακόμη σημάδι που ενδέχεται να καταφθάσει 2 μέρες μετά την γέννηση είναι το λεγόμενο «φραουλοειδές αιμαγγείωμα», ως αποτέλεσμα των διευρυμένων και αυξημένων σε αριθμό αγγείων σε εκείνη την περιοχή. Μπορεί αυτά να μην αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ζωή του μικρού σας, αλλά, εάν δεν θεραπευτούν, μπορεί να έχουν ψυχολογικές προεκτάσεις, λόγω της αντιαισθητικής εικόνας τους

Τα σπυράκια: Μία ακόμη πιθανότητα είναι να παρουσιάσει το μικρούλι σας κέγχρους ή, αλλιώς, κεγχροειδή ακμή, δηλαδή μικρά άσπρα μπιμπικάκια στη ράχη της μύτης. Αυτά προκαλούνται από το παροδικό μπλοκάρισμα των ιδρωτοποιών και των σμηγματογόνων αδένων, που εκκρίνουν σμήγμα για την ύγρανση του δέρματος. Σχεδόν πάντα εξαφανίζονται σε λίγες ημέρες.

Τα εξανθήματα: πολλά μωρά εμφανίζουν μια δερματική πάθηση που λέγεται κνίδωση των νεογνών. Το δέρμα του μωρού εμφανίζει κοκκινίλες και μικρά άσπρα σπυράκια που εμφανίζονται και εξαφανίζονται πολύ γρήγορα. Το εξάνθημα διαρκεί συνολικά 2-3 ημέρες και φεύγει μόνο του.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Τάνια Βλαδένη, M.Sc, Ph. D, δερματολόγο, διευθύντρια της πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός», μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Ακαδημίας (EADV) και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Παιδιατρικής Δερματολογίας (ESPD)