Όλες οι γυναίκες θέλουμε υγιή και λαμπερά μαλλιά χωρίς ψαλίδα. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα είμαστε σε θέση να τα αποκτήσουμε.

 

Τip #1

Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση

 

Είναι κοινό μυστικό ότι για να έχουμε υγιή, όμορφα και δυνατά μαλλιά που δεν σπάνε και δεν «πετάνε» πρέπει να τους προσφέρουμε θρέψη. Ετσι, μετά το λούσιμο χρησιμοποιούμε απαραιτήτως μαλακτικό, ή μια μάσκα 3 λεπτών για πιο εντατική ενυδάτωση. Οι συγκεκριμένες συνθέσεις θα διατηρήσουν την τρίχα πιο υγιή και θα την προστατεύσουν από τη γήρανση. Επιπλέον, αν τα μαλλιά μας ταλαιπωρούνται από τις συχνές βαφές και το συχνό πιστολάκι, χρησιμοποιούμε μία φορά την εβδομάδα μια ειδική θεραπεία με αμπούλες.

Tip #2

Δεν φεύγουμε από το σπίτι με βρεγμένα μαλλιά

 

Αν δεν έχουμε χρόνο να στεγνώσουμε τα μαλλιά μας, τουλάχιστον δεν τα αφήνουμε να στεγνώσουν ελεύθερα. Τι κάνουμε: Τους απλώνουμε μια μαλακτική σύνθεση που δεν ξεβγάζεται (leave in conditioner). Αυτό θα «ντύσει» την τρίχα με ενυδατικά συστατικά που θα εμποδίσουν το φριζάρισμα. Στη συνέχεια, στεγνώνουμε ελαφρώς τις ρίζες και φτιάχνουμε ένα χαλαρό, πρόχειρο χτένισμα. Αν τα μαλλιά μας είναι μακριά, κάνουμε μια κοτσίδα, αν είναι πιο κοντά, μια αλογοουρά. Οταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα σπάνε πιο εύκολα, γι’ αυτό αποφεύγουμε οτιδήποτε σφιχτό.

Tip #3

Μειώνουμε το θερμό styling

 

Μήπως το στέγνωμα των μαλλιών με το πιστολάκι χρειάζεται περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι παλιότερα; Οσο πιο ταλαιπωρημένη είναι η τρίχα τόσο πιο ανοιχτά είναι τα λέπια της, με αποτέλεσμα να απορροφά περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια του λουσίματος και να μη στεγνώνει εύκολα. Το μαλακτικό μετά το λούσιμο κάνει λεία την τρίχα και εμποδίζει το νερό να διεισδύσει μέσα της. Πριν από το στέγνωμα, εφαρμόζουμε μία σύνθεση που προστατεύει από τη θερμότητα.

Tip #4

Χρησιμοποιούμε κοκαλάκια που δεν σπάνε την τρίχα

 

Το συχνό πιάσιμο των μαλλιών μπορεί να είναι ένας ακόμα λόγος που προκαλεί ψαλίδα. Γι’ αυτό επιλέγουμε τα κατάλληλα αξεσουάρ που δεν σπάνε την τρίχα. Η μεγαλύτερη τάση είναι τα scrunchies, τα υφασμάτινα λαστιχάκια που αναβιώνουν από τα 80s και τα spirals.

Tip #5

Χρησιμοποιούμε την κατάλληλη χτένα για το ξεμπέρδεμα

 

Πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν να ξεμπερδεύουμε τα μαλλιά μας με τα δάχτυλα, ιδίως αν έχουμε σγουρά μαλλιά, για να μη χαλάνε οι μπούκλες. Ωστόσο, κάποιες φορές χρειάζεται και μια χτένα ή βούρτσα, κατάλληλη για την υφή και το είδος των μαλλιών.

Τip #6

Έχουµε µαζί µας… τις «πρώτες βοήθειες» µαλλιών

 

Αν παρ’ όλα αυτά ο στατικός ηλεκτρισμός και το φριζάρισμα… δεν λένε να μας αφήσουν ήσυχους, τότε έχουμε στην τσάντα ή στο γραφείο μας ένα προϊόν μαλλιών που εφαρμόζεται σε στεγνά μαλλιά και προσφέρει άμεση ενυδάτωση στην τρίχα, καταλαγιάζοντας άμεσα το φαινόμενο.

Conditioner μαλλιών

 

Σε τι χρησιμεύει και τελικά πόσο απαραίτητο είναι;

Μετά από ένα μίνι γκάλοπ που έκανα μεταξύ γνωστών και φίλων, αντιλήφθηκα ότι οι μισοί το χρησιμοποιούν ενώ οι άλλοι μισοί όχι, κυρίως λόγω κάποιων λανθασμένων αντιλήψεων σχετικά με αυτό.

Μύθος #1

Πρέπει να απλώνεις το conditioner µόνο στις άκρες των µαλλιών

 

Ισχύει ότι παλαιότερες φόρμουλες των μαλακτικών για τα μαλλιά ήταν αρκετά «βαριές» για την τρίχα. Το conditioner λειτουργεί σαν επανορθωτικό, γι’ αυτό το εφαρμόζουμε μόνο στα σημεία που το έχουν ανάγκη. Αυτό συμβούλευαν κάποτε οι ειδικοί. Ωστόσο, η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Οι νέες συνθέσεις λειτουργούν ως συνθέσεις πρόληψης της ψαλίδας και της αφυδάτωσης.

Μύθος #2

Το conditioner επανορθώνει την ψαλίδα

 

Το μαλακτικό δεν κάνει μαγικά. Δρα όμως προληπτικά. Ο μόνος τρόπος επανόρθωσης από την ψαλίδα είναι να… την κόψεις. Μπορούμε όμως να την προλάβουμε. Αν τα μαλλιά μας είναι επιρρεπή στην ψαλίδα, το μαλακτικό είναι απαραίτητο. Επιλέγουμε κάποιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και λιπίδια, τα οποία «ντύνουν» την επιφάνεια της τρίχας και τη θωρακίζουν.

Μύθος #3

Το ξέπλυµα µε κρύο νερό σφραγίζει την υγρασία στην τρίχα

 

Μελέτες ειδικών μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας μαλλιών καταρρίπτουν τον μύθο και υποστηρίζουν ότι η λάμψη και τα οφέλη της τρίχας είναι μεγαλύτερα αν τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Η εξήγηση οφείλεται στο εξής: Το μαλακτικό δρα με το νερό και δη με το ζεστό νερό, προκειμένου να ελευθερωθούν οι ουσίες που περιέχει και να δράσουν κατάλληλα.

Μύθος #4

Οσο περισσότερο αφήνουµε το conditioner στα µαλλιά τόσο καλύτερα δρα

 

Τα περισσότερα οφέλη του conditioner είναι άμεσα, εξηγούν οι ειδικοί. Αυτό που είναι σημαντικότερο δεν είναι η διάρκεια παραμονής του στην τρίχα, όσο η σωστή και ομοιόμορφη κατανομή του στα μαλλιά.

Μύθος #5

«Το conditioner βαραίνει την τρίχα µου»

 

Ίσως ο επικρατέστερος μύθος. Αυτό φοβούνται ιδίως όσοι έχουν λεπτά μαλλιά, γι’ αυτό και το αποφεύγουν εντελώς. Ωστόσο, πλέον κυκλοφορούν ειδικά μελετημένες συνθέσεις μαλακτικών για τη λεπτή τρίχα, τα οποία όχι μόνο δεν τη βαραίνουν αλλά την κάνουν και πιο ανάλαφρη, ώστε να μη χρειάζεται πολλά προϊόντα styling για να αποκτήσει όγκο.

*Η κατάλληλη βούρτσα για τα μαλλιά σας

 

Σγουρά μαλλιά: Χτένα με αραιά δόντια

Ίσια ή λεπτά μαλλιά, ευαίσθητο τριχωτό, σπαστά μαλλιά: Βούρτσα με φυσική τρίχα

Γρήγορο στέγνωμα, εύκολο ξεμπέρδεμα, ανάλαφρο αποτέλεσμα: Βούρτσα με συνθετική τρίχα

Μακριά μαλλιά: Βούρτσα με συνδυασμό από φυσικές και συνθετικές τρίχες

*Πώς εφαρμόζουμε το conditioner 

 

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να ξεκινάμε την εφαρμογή από τις άκρες. Απλώνουμε καλά το προϊόν με τα δάχτυλα και σταδιακά το μεταφέρουμε προς τα πάνω. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος ποσότητα. Βάζουμε όσο κρίνουμε σωστό, ανάλογα με τον όγκο και το μήκος των μαλλιών μας. Λαμβάνουμε υπόψη μας τα τμήματα της τρίχας που ταλαιπωρούνται από τα εργαλεία styling και τα χτενίσματα και εφαρμόζουμε το conditioner στα σημεία αυτά.