Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με την παραλία και τη θάλασσα, καθώς εκεί αφιερώνεται ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας μικρών και μεγάλων. Το μπάνιο αποτελεί σίγουρα μια αγαπημένη συνήθεια για όλη την οικογένεια, που δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους όχι μόνο να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν, απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και να είναι σωματικά δραστήριοι, κολυμπώντας και παίζοντας παιχνίδια μέσα ή έξω από το νερό.

Ωστόσο, επειδή ακριβώς ο χρόνος που δαπανάται είναι αρκετός, είναι σημαντικό να φροντίζουμε να τον καλύπτουμε και με σωστά διατροφικά σνακ, ούτως ώστε να έχουμε ενέργεια αλλά και να είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επομένως, η εξόρμηση στην παραλία θα πρέπει να συνοδεύεται και από κατάλληλη οργάνωση, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς θα προσλάβουν την ενέργεια που χρειάζονται μέσα από υγιεινά σνακ, αποφεύγοντας τις «ανθυγιεινές» επιλογές που είναι διαθέσιμες στις παραλίες, όπως παγωτά, γλυκά, πατατάκια, σφολιάτες, έτοιμα αρτοσκευάσματα και αναψυκτικά.

Προετοιμαστείτε

Αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο στην προετοιμασία για τη θάλασσα. Ιδανικά έχετε μαζί σας μια ισοθερμική τσάντα για τα πιο ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες τρόφιμα (π.χ. φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά – όπως ένα τοστ που έχει μέσα τυρί). Προμηθευτείτε ενεργειακά σνακ που αντέχουν στη ζέστη. Τέτοια θα μπορούσαν να είναι:

· Παξιμάδια ολικής/κριθαρένια/χαρουπιού.

· Κράκερ τύπου cream crackers.

· Κριτσίνι ολικής/με ηλιόσπορους.

· Κουλούρι Θεσσαλονίκης.

· Σταφιδόψωμο.

· Ελιόψωμο.

· Μπάρες δημητριακών.

· Μπισκότα βρόμης.

· Ξηροί καρποί.

· Αποξηραμένα φρούτα.

· Φρέσκα φρούτα.

· Κομμένα λαχανικά (καροτάκια, αγγουράκια).

Εχετε μαζί σας πάντα δροσερό νερό

Παράλληλα ένα σημαντικό θέμα που αφορά τη διατροφή στην παραλία είναι η επαρκής πρόσληψη νερού και υγρών. Η αφυδάτωση είναι ένα συχνό φαινόμενο. Η κατανάλωση νερού δεν είναι το πρώτο πράγμα που έχει στο μυαλό του κάποιος. Προσπαθήστε λοιπόν ανάμεσα στα σνακ που αναφέραμε παραπάνω να υπάρχουν πάντα κάποια φρούτα. Να έχετε εύκαιρο το μπουκαλάκι με το νερό ή κάποιον χυμό φρούτων/λαχανικών ή κάποιο κρύο αφέψημα. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο αυξάνει τη διούρηση και μπορεί να οδηγήσει σε εντελώς αντίστροφα αποτελέσματα. Και να θυμάστε: Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διψάσουμε για να πιούμε νερό.