Μπορεί να γίνεται συχνά λόγος για μητρικό ή πατρικό «φίλτρο» και τα αντίστοιχα ένστικτα που τα συνοδεύουν, στην πραγματικότητα όμως όταν γινόμαστε γονείς τίποτα δεν συμβαίνει ως δια μαγείας. Αντιθέτως, ακόμη και η παραμικρή μεταβολή στη συμπεριφορά, τον ύπνο ή… το περιεχόμενο της πάνας του μωρού είναι ικανή να μας πανικοβάλει για μέρες ολόκληρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από το να γράψουμε στη μηχανή αναζήτησης της προτίμησής μας «μωρό κοιμάται μάτια μισάνοιχτα», συνήθως απευθυνόμαστε για βοήθεια και συμβουλή σε άλλους γονείς – και κυρίως στους δικούς μας. Πράγματι, οι εμπειρίες των αγαπημένων μας ανθρώπων είναι πολύτιμες στην προσπάθειά μας να ανακτήσουμε την ψυχραιμία μας και να διαχειριστούμε σωστά τα τυχόν προβλήματα. Ενίοτε, όμως, η «γνώση» που μας παρέχουν μπορεί να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τα βρεφικά δοντάκια είναι ένα από τα θέματα που περικυκλώνονται από τη μεγαλύτερη παραφιλολογία. Και, δυστυχώς, δεν αναφερόμαστε στη λαϊκή παράδοση που θέλει μια κουρούνα να παραλαμβάνει το νεογιλό δόντι για να προσφέρει στο παιδί ένα σιδερένιο, ούτε και στην πιο πρόσφατη εισαγωγή της νεράιδας των δοντιών που χαρίζει νομίσματα για κάθε οδοντική θυσία, αλλά για παρανοήσεις που μπορούν να βλάψουν τη στοματική υγιεινή των παιδιών σε τέτοιο βαθμό, που τα προβλήματα να τα ακολουθήσουν μέχρι και την ενήλικη ζωή τους.

Πέντε δημοφιλείς μύθοι για τα δόντια του μωρού

Μια φορά την ημέρα αρκεί

Το ότι προς το παρόν τρέφεται αποκλειστικά με γάλα ή με τροφές που έχουν περαστεί από το μπλέντερ, δεν σημαίνει ότι το βραδινό βούρτσισμα των δοντιών (ή του δοντιού) του αρκεί!

Μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη κομματάκια τροφών που σφηνώνουν ανάμεσα στα δόντια, όμως κάθε υπόλειμμα, ακόμη και αν δεν είναι στερεό ή ορατό, συμβάλλει στη δημιουργία ενός φιλμ βακτηρίων (κοινώς: πλάκας), το οποίο μέσα σε ένα 24ωρο έχει γίνει αρκετά ισχυρό ώστε να μπορεί να δημιουργήσει κουφάλες στα δοντάκια του.

Δυστυχώς, όσο διεξοδικοί και αν είστε, ένα βούρτσισμα την ημέρα δεν είναι αρκετό για να απομακρύνετε την πλάκα αποτελεσματικά! Εξάλλου, τα παιδιά αγαπούν τη ρουτίνα. Όσο πιο γρήγορα συνηθίσει στις (τουλάχιστον) δύο φορές πλυσίματος των δοντιών την ημέρα, τόσο το καλύτερο.

Τα νεογιλά δοντάκια δεν χαλάνε

Η μόνη προϋπόθεση για να αναπτύξει κανείς τερηδόνα, είναι να… διαθέτει δόντια! Εκτός από τα όσα προαναφέραμε για τη σημασία των βρεφικών δοντιών, υπάρχουν και άλλοι λόγοι να προστατεύσετε το μικρό σας από τα χαλασμένα δοντάκια.

Κατ’ αρχάς, όλοι ξέρουμε πόσο άσχημος μπορεί να γίνει ο οδοντικός πόνος.

Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μια κουφάλα, υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει και στη δημιουργία αποστήματος, δηλαδή στη συγκέντρωση πύου κάτω από το δοντάκι, πράγμα που μπορεί να γίνει έως και απειλητικό για την υγεία του παιδιού.

Από την ηλικία των τεσσάρων ετών και έπειτα, κάτω από τις ρίζες των νεογιλών αναπτύσσονται τα ενήλικα δόντια.

Επομένως, η μόλυνση μπορεί εύκολα να περάσει και σε αυτά και να τα φθείρει. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που εμφάνισαν τερηδόνα στα νεογιλά είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αντίστοιχα προβλήματα και ως ενήλικες.

Δεν είναι και τόσο σημαντικά

Ναι, πράγματι, κάποια στιγμή θα έπεφταν έτσι κι αλλιώς.

Όμως ένα νεογιλό που αποχαιρετά πριν την ώρα του τον μάταιο τούτο κόσμο, δυσκολεύει την μάσηση και μπορεί να παρεμβληθεί στην ικανότητα του παιδιού να τραφεί σωστά – κάνοντας, για παράδειγμα, την κατανάλωση κρέατος πραγματικό άθλο!

Ακόμη, τα νεογιλά δόντια εξασφαλίζουν τη σωστή δομή του προσώπου καθώς το μικρό σας αναπτύσσεται και… κρατάνε τη θέση για τα κανονικά δοντάκια που θα έρθουν στο μέλλον. Πολλές φορές μετά από μια εξαγωγή δοντιού, εκείνα που συνόρευαν μέχρι τότε μαζί του, μετακινούνται προς το κενό που έχει δημιουργηθεί, στερώντας το χώρο από το ενήλικο δόντι που μεγαλώνει από κάτω.

Έχουν σοβαρές παρενέργειες

Σίγουρα έχετε ακούσει ιστορίες τρόμου για διάρροιες, εμετούς και 40 πυρετό. Στην πραγματικότητα, τα μόνα συμπτώματα που θα πρέπει να περιμένετε είναι ερεθισμός των ούλων, σάλια, εκνευρισμός και ίσως μερικά δέκατα.

Αν ανεβάσει υψηλό πυρετό ή εμφανίσει άλλα συμπτώματα, η αδιαθεσία του δεν θα συνδέεται με τα δοντάκια. Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.