Ας είμαστε ειλικρινείς: Τα βράδια που περνάτε ξαπλωμένοι στον καναπέ κάνοντας binge watching και τρώγοντας κάθε είδους ανθυγιεινά σνακ, ακυρώνουν κάθε υγιεινή διατροφική επιλογή που έχετε κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάπως έτσι καταλήγετε όχι μόνο να μην καταφέρνετε να χάσετε τα κιλά που έχετε θέσει ως στόχο, αλλά σταδιακά να βλέπετε το βάρος σας να αυξάνεται.

Από την άλλη, το να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε νηστικοί με το στομάχι σας να κάνει περίεργους ήχους, δεν είναι μια έξυπνη επιλογή. Η λύση, λοιπόν, είναι να επιλέξετε σνακ με λίγες θερμίδες που διευκολύνουν τον ύπνο και δεν θα σας κάνουν να ξυπνήσετε με φούσκωμα (και τύψεις για όσα φάγατε το προηγούμενο βράδυ).

11 βραδινά σνακ που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Σπιτικό ποπ κορν

Γιατί να αγοράσετε συσκευασμένο όταν μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας φρέσκο ποπ κορν μέσα σε λίγα λεπτά; Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε σπόρους καλαμποκιού και να ρίξετε λίγους μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα με ελάχιστο λάδι. Κλείνετε το καπάκι της κατσαρόλας και μόλις ο ήχος από τα καλαμπόκια που σκάνε σταματήσει, το ποπ κορν σας είναι έτοιμο. Αποφύγετε να ρίξετε πολύ αλάτι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, και προσθέστε λίγη πάπρικα.

Μια φέτα τυρί

Μια μερίδα αυτού του σνακ περιέχει πρωτεΐνες και λιπαρά που θα σας χορτάσουν. Επίσης, έχει περίπου 80 θερμίδες. Το τυρί περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μπορεί να σας χαλαρώσει.

Στικς λαχανικών

Θρεπτικά, τραγανά και χορταστικά, τα λαχανικά είναι ιδανικά για το βραδινό τσιμπολόγημα. Κόψτε λοιπόν καρότα και αγγούρια σε στικς για ένα δροσιστικό σνακ. Για έξτρα γεύση μπορείτε να φτιάξετε ένα ελαφρύ dip γιαουρτιού, ανακατεύοντας στο μίξερ άπαχο γιαούρτι με πιπεριές. Μια άλλη εναλλακτική είναι το τυρί cottage, το οποίο έχει ελάχιστες θερμίδες.

Ένα μπολ δημητριακά με γάλα

Προτιμήστε τα ολικής άλεσης, με σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. νιφάδες βρώμης ή καλαμποκιού) που σας δίνουν περίπου 200 θερμίδες ανά μπολ. Προσθέστε λίγο γάλα ή γιαούρτι για έξτρα τρυπτοφάνη και πρωτεΐνη και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα για ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες.

Φρούτα

Κόψτε τα φρούτα τις αρεσκείας σας και πασπαλίστε με κανέλα για ένα γλυκό και ολιγοθερμιδικό σνακ.

Γιαούρτι

Για περίπου 100 έως 150 θερμίδες, παίρνετε τις χαλαρωτικές δυνάμεις της τρυπτοφάνης από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης. Επιπλέον, το γιαούρτι μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το στομάχι σας, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσετε καούρα ή δυσπεψία.

Δύο φέτες γαλοπούλας

Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, έχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μερικές φέτες δεν θα σας δώσουν περισσότερες από 100 θερμίδες.

Ρόφημα κακάο

Αν θέλετε κάτι γλυκό, φτιάξτε ένα ρόφημα κακάο. Βάζετε μόνο μια κουταλιά κακάο σε σκόνη και αν θέλετε ελάχιστο γάλα, χωρίς ζάχαρη. Το ρόφημα σας δίνει τη δυνατότητα να το απολαμβάνετε περισσότερη ώρα, καλύπτοντας έτσι για μεγαλύτερο διάστημα τη λιγούρα σας για γλυκό.

Ένα μήλο με μια κουταλιά φυστικοβούτυρο

Τα μήλα περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και ικανοποιητική γεύση. Η πρωτεΐνη στο φυστίκι ή το βούτυρο αμυγδάλου σάς χορταίνει χωρίς να επιβαρύνει το στομάχι σας.

Καρότα

Υπερ-θρεπτικά και τραγανά, θα σας χορτάσουν με μόλις 4 θερμίδες ανά κάθε μικρό καρότο.

Μία μπανάνα

Όχι μόνο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαλαρωτική τρυπτοφάνη, αλλά είναι και το τέλειο νυχτερινό σνακ (με περίπου 100 θερμίδες ανά μπανάνα), αν έχετε ήδη καθαρίσει την κουζίνα σας. Δεν θα αφήσετε πίσω πιάτα ή σκεύη για πλύσιμο!

3 κανόνες που δεν πρέπει να ξεχνάτε

  1. Σε καμία περίπτωση το βραδινό δεν αντικαθιστά το μεσημεριανό γεύμα. Παραλείποντας το μεσηριανό σας ή ακόμη και τα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιο πιθανό να καταλήξετε να τρώτε παραπάνω τις βραδινές ώρες που χαλαρώνετε στο σπίτι.
  2. Φροντίστε να τρώτε 2-3 ώρες προτού κοιμηθείτε, ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας τον απαραίτητο χρόνο να χωνέψει τις τροφές και να μπορέσετε να κοιμηθείτε χωρίς φουσκωμένο στομάχι.
  3. Μη δαιμονοποιείτε το βραδινό. Το βραδινό είναι ένα από τα απαραίτητα γεύματα της ημέρας και δεν οδηγεί σε επιπλέον βάρος, αρκεί να προσέχετε την ποιότητα και την ποσότητα των τροφών που καταναλώνετε.