Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική φυσική τροφή για ένα βρέφος που αναπτύσσεται, καθώς είναι γεμάτο με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, περιέχει φιλικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερό του και εξασφαλίζει πολύ χρόνο και επαφή με τη μαμά. Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένα εντυπωσιακά  facts για τον θηλασμό που ίσως δεν ξέρατε μέχρι σήμερα.

*Το ένα στήθος σας παράγει περισσότερο γάλα

Σχεδόν τα δύο τρίτα των μαμάδων παράγουν περισσότερο γάλα με το δεξί τους στήθος (και δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι δεξιόχειρες).

*Καίει θερμίδες

Χρειάζεται ενέργεια για να διατηρηθεί η παροχή γάλακτος! Ο τακτικός θηλασμός καίει περίπου 500 θερμίδες την ημέρα, επομένως μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ευκολότερα τα κιλά της εγκυμοσύνης.

*Τα μωρά… βρίσκουν τον δρόμο τους

Τα νεογέννητα που περνούν την πρώτη μία ή τις πρώτες δύο ώρες μετά τη γέννησή τους στην αγκαλιά της μαμάς τους, μπορεί να βρουν τον δρόμο προς… το στήθος της μαμάς τους και να αρχίσουν να τρέφονται μόνα τους, καταναλώνοντας ένα παχύ υγρό που ονομάζεται πρωτόγαλα και το οποίο το σώμα σας αρχίζει να παράγει πριν από το γάλα.

*Διακριτικό άρωμα

Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να εντοπίσουν τη μαμά τους μεταξύ άλλων, βασιζόμενα μόνο στη μυρωδιά της.

*Διαφορετικό γάλα για τα πρόωρα μωρά

Εάν το μωρό σας γεννηθεί πρόωρα, το μητρικό γάλα έχει ακόμη περισσότερα πιθανά οφέλη. Σε σχετική μελέτη του 2018, οι ερευνητές βρήκαν ότι, μεταξύ των μωρών που γεννήθηκαν πρόωρα, εκείνα που θήλασαν για μεγαλύτερο διάστημα είχαν καλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη από τα υπόλοιπα. Επιπλέον μελέτες διαπίστωσαν ότι τα πρόωρα μωρά που έλαβαν περισσότερο μητρικό γάλα κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους είχαν μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι το μητρικό γάλα των μαμάδων με πρόωρα μωρά έχει διαφορετική σύνθεση από εκείνη των μαμάδων που τα μωρά τους δεν γεννήθηκαν πρόωρα. Όχι μόνο τα λιπαρά, τα σάκχαρα και οι πρωτεΐνες ήταν διαφορετικά, προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες ενός πρόωρου μωρού, αλλά υπήρχαν και διάφορα συστατικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό του μωρού ώστε να το βοηθήσουν να αναπτυχθεί.

*Γνωρίστε τη θηλή σας

Το μητρικό γάλα βγαίνει από πολλές τρυπούλες, όχι μόνο από μία. Ο ακριβής αριθμός πόρων ποικίλλει από μαμά σε μαμά, αλλά είναι κάπου μεταξύ 10 και 20.

*Το μεγαλύτερο δεν είναι απαραίτητα καλύτερο

Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος που παράγει μια μαμά δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος των μαστών της.

*Τα εμφυτεύματα στήθους δεν επηρεάζουν

Οι περισσότερες γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους εξακολουθούν να είναι σε θέση να θηλάσουν.

*Χαλαρωτικές ιδιότητες

Ο θηλασμός του μωρού προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης οξυτοκίνης, η οποία χαλαρώνει εσάς και το μωρό σας.

*Είστε αυτό που τρώτε

Τα μωρά είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν και να απολαύσουν νέες γεύσεις εάν η μαμά τους τις τρώει ενώ θηλάζει.