Είτε θέλετε να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είτε να χάσετε βάρος, η διατροφή σας παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου σας.

Ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο εστιάζει στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, τροφίμων ολικής άλεσης και γαλακτοκομικών, περιλαμβάνει άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, όσπρια και αυγά και περιορίζει την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, trans λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης, καλύπτοντας τον αριθμό θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Ωστόσο, ένα πλάνο υγιεινής διατροφής που σας βοηθά να διαχειριστείτε το βάρος σας μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών που ίσως δεν έχετε σκεφτεί. Αν ακούγοντας για «υγιεινή διατροφή» σκέφτεστε όλα εκείνα τα τρόφιμα που δεν μπορείτε να απολαμβάνετε, δοκιμάστε να εστιάσετε σε όλα τα θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε.

Πώς θα κάνετε την υγιεινή διατροφή πιο απολαυστική

*Ανακαλύψτε νέα φρούτα

Αν τα μόνα φρούτα που σας αρέσουν είναι οι μπανάνες και τα αχλάδια, τότε μάλλον δεν έχετε εξερευνήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές σας. Φροντίστε, λοιπόν, να δοκιμάσετε και κάποια «εξωτικά» φρούτα, όπως το μάνγκο και ο ανανάς, και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο ζουμερά και γλυκά είναι. Όταν τα αγαπημένα σας φρούτα είναι εκτός εποχής, μπορείτε να δοκιμάσετε μια κονσερβοποιημένη ή αποξηραμένη εκδοχή τους, ωστόσο μην ξεχνάτε ότι πάντα είναι καλύτερο να καταναλώνουμε εποχιακά φρούτα. Κάτι το οποίο πρέπει να προσέξετε είναι ότι τα κονσερβοποιημένα φρούτα μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή σιρόπια. Προτιμήστε τα κονσερβοποιημένα φρούτα σε νερό ή στο δικό τους χυμό.

*Προσθέστε μια ποικιλία χρωμάτων στο πιάτο σας

Τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες και οι πιπεριές είναι γεμάτα με βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Δοκιμάστε να προσθέσετε πιπεριές, μπρόκολο ή κρεμμύδια στην ομελέτα σας για να της χαρίσετε γρήγορα και εύκολα μια ποικιλία χρώματος και θρεπτικών συστατικών ή φτιάξτε σπιτική κόκκινη σάλτσα χρησιμοποιώντας ώριμες ντομάτες, βότανα και μπαχαρικά.

*Πειραματιστείτε με τα λαχανικά

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι λατρεύετε τα ψητά λαχανικά με χυμό πορτοκαλιού ή τα λαχανικά στον ατμό με δεντρολίβανο. Επίσης, μπορείτε να σοτάρετε λαχανικά σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και να τα απολαύσετε μαζί με γιαούρτι. Σε κάθε περίπτωση, η σαλάτα δεν είναι ο μόνος τρόπος να φάτε τα λαχανικά σας.

*Δοκιμάστε νέες συνταγές

Τρώγοντας συνέχεια τα ίδια και τα ίδια είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα βαρεθείτε και θα επιστρέψετε στις προηγούμενες διατροφικές σας συνήθειες. Φροντίστε, λοιπόν, να αναζητείτε και να δοκιμάζετε συχνά νέες συνταγές, οι οποίες εκτός από υγιεινές σας φαίνονται και απολαυστικές. Εντάσσοντας μια ποικιλία τροφών στο πλάνο σας, θα αποφύγετε την πλήξη, ενώ παράλληλα θα αποφύγετε τυχόν διατροφικές ελλείψεις και θα διατηρήσετε την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου σας, κάτι το οποίο επίσης επηρεάζει το βάρος σας και την υγεία σας.

*Αναζητήστε υγιεινούς τρόπους να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό

Είτε ο στόχος σας είναι η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής είτε η απώλεια βάρους, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση γλυκών. Κι επειδή ξέρουμε ότι αυτό είναι πιο δύσκολο από όσο ακούγεται, σας προτείνουμε να βρείτε υγιεινούς τρόπους να ικανοποιήσετε τη λιγούρα σας για γλυκό. Αντί για παγωτό φράουλα, επιλέξτε ένα γιαούρτι με κομμάτια φρέσκιας φράουλας ή αντί να φάτε brownies τρίψτε λίγη μαύρη σοκολάτα στη βρώμη σας. Με αυτές τις έξυπνες αντικαταστάσεις όχι μόνο θα γλιτώσετε θερμίδες, αλλά θα τροφοδοτήσετε επίσης τον οργανισμό σας με θρεπτικά συστατικά.

Τι γίνεται με τις αγαπημένες σας λιχουδιές

Η υγιεινή διατροφή έχει να κάνει με την ισορροπία. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα ακόμα κι αν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρά ή πρόσθετα σάκχαρα. Το «κλειδί» είναι να τα τρώτε περιστασιακά και να τα συνδυάζετε με πιο υγιεινά τρόφιμα και περισσότερη σωματική δραστηριότητα, πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

  • Φάτε μικρότερες ποσότητες. Δεν είναι ανάγκη να επιλέξετε το μεγαλύτερο μέγεθος σοκολάτας που υπάρχει διάθεσιμο, καθώς όλοι ξέρουμε ότι δε θα περιοριστείτε σε μερικά τετραγωνάκια. Προτιμήστε, λοιπόν, το μικρότερο μέγεθος, ώστε να πάρετε την απόλαυση και λιγότερες θερμίδες.
  • Καταναλώστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα λιγότερο συχνά. Εάν κανονικά τρώτε αυτά τα τρόφιμα κάθε ημέρα, μειώστε τα σε μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά το μήνα. Έτσι, αυτόματα θα μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε.
  • Μην παρασύρεστε. Πολλές φορές το γεγονός ότι πιστεύουμε πως «χαλάσαμε» το διατροφικό μας πλάνο επειδή φάγαμε ένα γλυκό, μας οδηγεί στο να φάμε περισσότερο από όσο πεινάμε, αφού έχουμε στο μυαλό μας ότι θα επιστρέψουμε στην υγιεινή διατροφή την επόμενη ημέρα. Προσπαθήστε να αφήσετε πίσω σας τη λογική «όλα ή τίποτα» και να ακολουθήσετε τη στρατηγική 80/20, απολαμβάνοντας τις αγαπημένες σας λιχουδιές το 20% του χρόνου. Έτσι, θα έχετε μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη διατροφή.