Αντί να κάνουμε την καλοσύνη έναν ακόμη κανόνα, τι γίνεται αν δείξουμε στα παιδιά ότι είναι μια υπερδύναμη που κάνει τόσο τα ίδια όσο και τους άλλους να νιώθουν καλά;

Πράγματι, η έρευνα δείχνει ότι η καλοσύνη ενισχύει την ευτυχία και την ευημερία, οδηγώντας σε αύξηση της αποδοχής από τους συνομηλίκους τους.

Για να ξεκινήσετε, σκεφτείτε να κάνετε αυτές τις 7 τυχαίες πράξεις καλοσύνης για τα παιδιά:

  1. Μοιραστείτε ένα ευγενικό σημείωμα

Αυτή η ιδέα τονίζει τη σημασία των θετικών λέξεων. Ρωτήστε το παιδί σας τι σημαίνει καλοσύνη για το ίδιο κι ενθαρρύνετέ το να γράψει ένα ευχάριστο σημείωμα σε ένα νέο συμμαθητή, σε έναν φίλο ή στο βοηθό ενός δασκάλου. Μην διστάσετε να γίνετε δημιουργικοί με το σημείωμα – μπορεί να είναι μια σπιτική κάρτα, ένα χειρόγραφο γράμμα ή μια συλλογή σχεδίων.

  1. Δείξτε του τη δύναμη της ενθάρρυνσης 

Πάρτε μερικές πολύχρωμες αυτοκόλλητες σημειώσεις και στυλό και ζητήστε από το παιδί σας να τα γεμίσει με ενθαρρυντικά κομπλιμέντα όπως «Είσαι φοβερός», «Μπορείς να τα καταφέρεις» ή «Είσαι καλός φίλος». Πείτε τους ότι συλλέγετε τις σημειώσεις για κάποιον ειδικό. Όταν το παιδί σας δεν κοιτάζει, προσθέστε το όνομά του στις σημειώσεις και κρύψτε τες στο σπίτι για να τις ανακαλύψει.

  1. Μαζέψτε μαζί σκουπίδια

Στην επόμενη βόλτα σας στη γειτονιά, μαζέψτε μερικά σκουπίδια που θα δείτε πεταμένα στο δρόμο. Στη συνέχεια, μιλήστε για το πώς ο καθένας έχει τη δύναμη να κάνει τον κόσμο πιο όμορφο. Μπορείτε επίσης να κάνετε αυτήν την τυχαία πράξη καλοσύνης σε πολλά άλλα μέρη, από την παιδική χαρά μέχρι το πάρκινγκ ή την παραλία.

  1. Βρείτε κάποιον να ευχαριστήσετε

 

Ποτέ δεν είναι κακή στιγμή για να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πει ευχαριστώ σε έναν δάσκαλο, στον ταμεία του συνοικιακού παντοπωλείου ή σε έναν γείτονα που του κρατά την πόρτα. Μπορείτε, επίσης, να το κάνετε παιχνίδι βρίσκοντας ανθρώπους που θα τους λέγατε ευχαριστώ και οι δύο μαζί.

  1. Προσθέστε ευγνωμοσύνη στη βραδινή σας ρουτίνα

Η συζήτηση για την ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι μια ανοιχτή (και βαθιά) εμπειρία για ένα παιδί. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε, ρωτήστε το παιδί σας τι το έκανε ευτυχισμένο εκείνη την ημέρα.

  1. Παίξτε «Βρες την καλοσύνη»

Η καλοσύνη υπάρχει παντού γύρω μας – απλά πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε. Όταν βρίσκεστε έξω με το παιδί σας, επισημάνετε απρόσμενα χαμόγελα, άτομα που βοηθούν αγνώστους να μεταφέρουν τσάντες για ψώνια, κάποιον που παραχωρεί τη θέση του στο λεωφορείο κ.λπ. Όσο πιο καλές πράξεις βλέπει το παιδί σας, τόσο περισσότερες ιδέες θα έχει για διαδώσουν τη χαρά από μόνα τους.

  1. Δείτε κάτι, κάντε κάτι

Τα παιδιά προσέχουν περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα κάνει μια ερώτηση σχετικά με έναν άστεγο ή για ένα θέμα στις ειδήσεις όπως η μετανάστευση, κάντε μία πράξη καλοσύνης ως οικογένεια. Για παράδειγμα, δώστε ήπια μεταχειρισμένα ρούχα σε ένα καταφύγιο για οικογένειες, κάντε μια δωρεά ή προσφέρετε εθελοντική εργασία κάπου, όλοι μαζί.

Ενώ τα παιδιά μπορεί να έχουν πρόβλημα να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα αυτών των ζητημάτων, μέσω της συμμετοχής τους θα μπορέσουν να αντιληφθούν ότι μπορούν κι αυτά να βοηθήσουν.

 

Ενθαρρύνοντας το παιδί σας να ασχοληθεί με τις «υπερδυνάμεις» της καλοσύνης του σήμερα, το βοηθάτε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του για να επηρεάσει τον κόσμο γύρω του αύριο και σε όλη τη ζωή του από ‘δω και μπρος.