Η εγκυμοσύνη είναι μια πραγματική μεταμόρφωση σε όλα τα επίπεδα. Γενικά, οι πιο ορατές αλλαγές είναι αυτές οι… τροποποιήσεις στη σιλουέτα, ωστόσο, τα αισθητήρια όργανα αλλάζουν επίσης, ειδικά τους πρώτους μήνες. Εάν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μερικές από αυτές τις αλλαγές μπορεί να σας κάνουν να αναρωτηθείτε εάν είναι φυσιολογικές και πότε θα τελειώσουν. Έτσι, η σωστή πληροφόρηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ήρεμη και να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας από την αρχή μέχρι το τέλος.

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις αισθήσεις

Η όραση, η αφή, η όσφρηση, η ακοή και η γεύση είναι οι «5 δυνάμεις» μας που μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε πληροφορίες από τον κόσμο γύρω μας. Μέσα από αυτές τις αισθήσεις, εντοπίζουμε ευκαιρίες και κινδύνους στο περιβάλλον και λαμβάνουμε αποφάσεις για τις ενέργειές μας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα επηρεάζουν αυτές τις αισθήσεις και έτσι δημιουργούνται μερικά από τα πιο τυπικά και κοινά συμπτώματα μεταξύ των εγκύων.

Οσφρηση

Αυτή είναι μια από τις αισθήσεις που αλλάζουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτή η αλλαγή εκδηλώνεται νωρίς.

Το κύριο οσφρητικό χαρακτηριστικό των εγκύων είναι η υπεροσμία, μια έξαρση στην όσφρηση, η οποία κάνει όλες τις μυρωδιές να γίνονται αντιληπτές πολύ πιο καθαρά και έντονα.

Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει λόγω της αύξησης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στην αρχή της εγκυμοσύνης και επίσης λόγω της μεγαλύτερης παροχής αίματος στις ρινικές μεμβράνες.

Η υπεροσμία όχι μόνο κάνει τις δυσάρεστες οσμές πιο ενοχλητικές από το συνηθισμένο, αλλά προκαλεί επίσης αποστροφή και σε ευχάριστες μυρωδιές, όπως αυτή του αγαπημένου αρώματος μιας γυναίκας. Κατά κάποιο τρόπο, αυτή η υπεροσμία είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του σώματος της μητέρας για την προστασία του μωρού από δυνητικά τοξικές ή επιβλαβείς ουσίες.

Ως αποτέλεσμα αυτού, προκαλείται ένα άλλο τυπικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης: Ναυτία.

Γεύση

Έχετε παρατηρήσει ότι η γεύση του φαγητού είναι διαφορετική στην εγκυμοσύνη; Λαχταράτε τρόφιμα που δεν τρώγατε ποτέ και απορρίπτετε κάποια από αυτά που αποτελούσαν τακτικό μέρος της διατροφής σας; Μην ανησυχείτε! Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό που σχετίζεται με τρεις αλλαγές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη:

-Η μείωση της έκκρισης υδροχλωρικού οξέος από το στομάχι (μια ουσία που προάγει την πέψη): Αυτό δημιουργεί μια μεταλλική γεύση στο στόμα, η οποία αλλάζει την αντίληψη των γεύσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι για να αντισταθμίσει αυτό το έλλειμμα, το σώμα «ζητά» να καταναλώσει όξινα τρόφιμα όπως λεμόνια ή τουρσιά.

-Αυξημένα επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης: Αυτό επίσης τροποποιεί τις γεύσεις και οδηγεί στην εμφάνιση λιγούρας.

-Η πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα: Ως απάντηση σε αυτό το φαινόμενο, είναι φυσιολογικό να αυξάνεται η λαχτάρα για γλυκά τρόφιμα, ακόμη και σε γυναίκες που δεν τις επέλεγαν συνήθως.

Αφή

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν ευαισθησία στο στήθος ή πόνο τους πρώτους μήνες, λόγω της δράσης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Αλλά είναι επίσης συνηθισμένο να αισθάνεστε φαγούρα ή τσούξιμο στο υπόλοιπο σώμα, καθώς και περισσότερη ζέστη και εφίδρωση.

Αυτές οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ροής αίματος στο δέρμα που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για να αποφύγετε αυτά τα συμπτώματα, είναι καλή ιδέα να φοράτε φαρδιά ρούχα που είναι κατασκευασμένα από φυσικά υφάσματα. Ταυτόχρονα, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να φροντίζουν να ενυδατώνουν το δέρμα τους τόσο πίνοντας νερό όσο και με τις κατάλληλες καλλυντικές συνθέσεις.

Ακοή

Αν και αυτές οι αλλαγές δεν είναι πολύ έντονες, είναι πολύ συχνές στις έγκυες γυναίκες. Η αυξημένη αντίληψη του ήχου μπορεί να επιδεινώσει την κούραση και τη δυσφορία και να προκαλέσει ανησυχία. Γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφεύγετε τους δυνατούς και έντονους θορύβους, καθώς μπορούν να σας προκαλέσουν νευρικότητα και να αυξήσουν τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου.

Οραση

Η εγκυμοσύνη μπορεί πράγματι να επηρεάσει την όραση και μάλιστα αυτό υπολογίζεται ότι συμβαίνει στο 15% των εγκύων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αλλαγές στις ορμόνες, ο μεταβολισμός, η κατακράτηση υγρών και η κυκλοφορία του αίματος μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια και την όρασή σας.

Εάν η όρασή σας αλλάξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανότατα η αλλαγή θα είναι μικρή και προσωρινή. Τα περισσότερα συμπτώματα θα υποχωρήσουν μέσα σε μερικούς μήνες από τον τοκετό. Ωστόσο, θα πρέπει να κάνετε συχνότερες οφθαλμολογικές εξετάσεις ενώ είστε έγκυος και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

Προσοχή: Για κάθε απορία ή ανησυχία που έχετε σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας και την ανάπτυξη του εμβρύου, απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας. Καλέστε τον επίσης εάν έχετε πόνο στα μάτια ή ερυθρότητα ή εάν παρατηρήσετε πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας – ένα σύμπτωμα που μπορεί να συνοδεύει την προεκλαμψία.