Για ορισμένους γονείς το μπάνιο του νέου μέλους της οικογένειας ενδεχομένως να μην είναι καθόλου όπως το περίμεναν, μιας και το μωράκι τους δεν σταματά να κλαίει και να διαμαρτύρεται με κάθε τρόπο, προκειμένου να σταματήσετε. Αυτή η φάση μάλιστα, μπορεί να διαρκέσει για περισσότερο, καθώς δεν είναι λίγα τα νήπια που μπορεί να.. «φοβούνται» το μπάνιο.

Πώς θα ξεπεράσει τον φόβο για το μπάνιο;

Μερικές χρήσιμες στρατηγικές για να καταφέρετε να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν τον φόβο για το μπάνιο, περιλαμβάνουν:

Ανακαλύψτε γιατί φοβάται

Επειδή ο φόβος για το μπάνιο δεν αναπτύσσεται αλλά εμφανίζεται ξαφνικά, οι γονείς πρέπει να επικοινωνούν με τα νήπια τους όσο καλύτερα μπορούν για να προσδιορίσουν ποιο μέρος της εμπειρίας του μπάνιου τους προκαλεί άγχος.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα νήπια φοβούνται ξαφνικά το μπάνιο. Θα μπορούσε να είναι ένα γλίστρημα ή το να πέσει νερό στα μάτια τους. Ενώ οι φόβοι μπορεί να φαίνονται μικροί στους γονείς, για τα νήπια που εξακολουθούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους, οι φόβοι τους φαίνονται μεγάλοι.

Για αυτό και είναι σημαντικό να συζητάτε μαζί τους για να τα καθησυχάζετε.

Αφήστε το παιδί να συμμετέχει στην προετοιμασία

Μερικά νήπια φοβούνται τον ήχο που κάνει το νερό που βγαίνει από τη βρύση επειδή είναι δυνατός και υπάρχει ένας καταρράκτης που φαίνεται να βγαίνει από το πουθενά. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει εάν αφήσετε το παιδί να συμμετέχει στην προετοιμασία του μπάνιου του.

Ανάλογα με τον φόβο που έχει το παιδί, δοκιμάστε να του εξηγήσετε θεωρικά πώς και γιατί λειτουργεί έτσι κάτι στο μπάνιο και στην συνέχεια ενθαρρύνετέ το να ασχοληθεί με αυτό. Έτσι θα το εξοικειώσετε και η ρουτίνα του μπάνιου θα γίνει πιο εύκολη.

Ταυτόχρονα, θα έχετε και τον καλύτερο βοηθό που θα προετοιμάζεται από νωρίς για το πρώτο του αυτόνομο μπάνιο.

Παιχνίδια, ο καλύτερος αντιπερισπασμός

Η διαδικασία του μπάνιου μπορεί να γίνει ιδιαίτερα διασκεδαστική εάν βάλετε στην μπανιέρα σας πολύχρωμα παιχνίδια, όπως τα παπάκια, μικρά ή μεγάλα, καραβάκια, ψαράκια και οτιδήποτε άλλο αρέσει στο μωράκι σας.

Μετατρέποντας το μπάνιο του σε μια διασκεδαστική πολύχρωμη εμπειρία θα κάνετε το μικρό σας να ανυπομονεί.