Για πολλές γυναίκες, το δεύτερο τρίμηνο (14η έως 27η εβδομάδα κύησης) θεωρείται το πιο εύκολο. Αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή ο νεοσύστατος πλακούντας παράγει περισσότερη προγεστερόνη, μια ορμόνη που απαιτείται για να διατηρηθεί η μήτρα φιλική προς το μωρό και οδηγεί σε αυξημένη ενέργεια.

Ποια συμπτώματα εμφανίζονται στο δεύτερο τρίμηνο;

Η αύξηση προγεστερόνης συμπίπτει με τη μείωση της παραγωγής hCG που προκαλεί κάποια ενοχλητικά συμπτώματα. Έτσι, μπορεί να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας, απολαμβάνοντας μια αύξηση ενέργειας και όρεξης για φαγητό.

Οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν περίπου μισό κιλό την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου κύησης, σημειώνοντας συνολική αύξηση βάρους περίπου 6-7 κιλά μέχρι το τέλος της 27ης εβδομάδας.

Αν και κατά το δεύτερο τρίμηνο πιθανότατα θα νιώθετε καλύτερα συγκριτικά με το πρώτο, και πάλι μπορεί να εμφανίζετε συμπτώματα. Για παράδειγμα, καθώς το τρίμηνο πλησιάζει στο τέλος του, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες ονομάζονται Braxton Hicks.

Οι ορμόνες συνεχίζουν να ρέουν και το μωρό σας μεγαλώνει σταθερά, καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο χώρο.

Φυσικά κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, ωστόσο συχνά αναφέρονται τα παρακάτω συμπτώματα κατά το δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης:

  • Πόνος στην πλάτη
  • Χαμηλή πίεση αίματος
  • Κράμπες στα πόδια
  • Συχνουρία
  • Κιρσοί και αλλαγές στο δέρμα, όπως εμφάνιση ραγάδων

Γιατί εξακολουθώ να νιώθω κουρασμένη;

Είναι πιο συνηθισμένο η εξάντληση να αρχίζει να χαλαρώνει στο τέλος του τέταρτου μήνα – όχι απαραίτητα όταν τελειώσει το πρώτο τρίμηνο, αλλά όταν ο πλακούντας έχει κατασκευαστεί πλήρως.

Αλλά και πάλι, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και ορισμένες γυναίκες βιώνουν ξανά κόπωση αργότερα στην εγκυμοσύνη τους, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο λόγω της αϋπνία της εγκυμοσύνης ή του άγχους για τον τοκετό που πλησιάζει.

Ωστόσο, αν η κόπωση συνεχίζεται στο δεύτερο τρίμηνο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τρέφεστε επαρκώς, ότι ξεκουράζεστε αρκετά, καθώς και ότι κινείστε αρκετά (πάντα με την έγκριση του γιατρού σας)

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα συμπτώματά σας και την ανάπτυξη του μωρού σας