Κανένας γονιός δεν θέλει να φωνάζει στο παιδί του. Κάθε φορά που ο τόνος της φωνής μας ανεβαίνει, αυτομάτως γεμίζουμε τύψεις. Πέραν αυτού, οι φωνές μαθαίνουν στο παιδί να επιλύει τις διαφορές του με ένταση, πράγμα που είναι αρκετά πιθανό να βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.Κι ενώ όλοι έχουμε στιγμές που χάνουμε την ψυχραιμία μας, υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε το παιδί να βελτιώσει τη συμπεριφορά του, χωρίς εντάσεις και φωνές.

4 τρόποι να το βοηθήσετε να βελτιώσει τη συμπεριφορά του

Βάλτε κανόνες

Κάθε οικογένεια έχει τις δικές της αρχές και αξίες και βάσει αυτών θα πρέπει να δημιουργήσει και τους δικούς της οικογενειακούς κανόνες. Οι οικογενειακοί σας κανόνες πρέπει να είναι ξεκάθαροι, να διατυπώνονται απλά, να είναι σταθεροί και να τηρούνται από όλους σας. Για παράδειγμα, αν λέτε στο παιδί ότι πρέπει να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού ή να μαζεύει τα παιχνίδια του και παράλληλα βλέπει τον μπαμπά αποκλειστικά να λερώνει και να μην καθαρίζει ποτέ, είναι λογικό να μην ακολουθήσει τις παραινέσεις σας.

Δώστε του εξηγήσεις

Όταν έχετε εξηγήσει χιλιάδες φορές στο μικρό σας ότι μια πράξη του ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα κι εκείνο την επαναλαμβάνει, είναι απολύτως λογικό να εκνευριστείτε. Ωστόσο, ακόμη και τότε πρέπει να εξηγείτε στο παιδί γιατί πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά του και να αντισταθείτε στον πειρασμό να του απαντήσετε «γιατί έτσι». Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε το παιδί να καταλάβει καλύτερα αυτό που του λέτε και κατ’ επέκταση να αλλάξει ουσιαστικά τη συμπεριφορά του.

Δείξτε συνέπεια

Είναι δελεαστικό να υποκύπτετε στα παρακάλια των μικρών σας, όταν έχουν κάνει κάποια αταξία και βρίσκονται αντιμέτωπα με τις αναμενόμενες συνέπειες. Ωστόσο, αν δεν τηρείτε όσα λέτε, περνάτε στο παιδί το μήνυμα ότι αν μσας πιέσει αρκετά θα καταφέρει τελικά αυτό που θέλει. Φροντίστε λοιπόν με σταθερή φωνή και ηρεμία να εφαρμόζετε τις συνέπειες που του έχετε εξηγήσει ότι προκύπτουν από τη στάση του.

Επαινέστε τη σωστή συμπεριφορά

Ένα παιδί που δέχεται επαίνους για την καλή του συμπεριφορά είναι πιο πιθανό να τη συνεχίσει στο μέλλον και να υπακούει στους κανόνες. Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί δεν λαμβάνει αρκετή θετική ενίσχυση για την καλή του συμπεριφορά, προσαρμόστε τη στρατηγική πειθαρχίας σας έτσι ώστε να αυξήσετε το κίνητρό του να συμπεριφέρεται καλά.