Εάν το παιδί σας πηγαίνει Πρώτη Δημοτικού, πιθανότατα τώρα μαθαίνει να διαβάζει. Ως γονείς μπορείτε να παίξετε σημαντικό ρόλο στο να κάνετε την εμπειρία θετική για το μικρό σας, καθώς και να το βοηθήσετε να εξασκηθεί.

3 τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας στην ανάγνωση

1. Αποφύγετε τις… μαντεψιές

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν, πρέπει να ταιριάζουν γράμματα ή συνδυασμούς γραμμάτων με ήχους. Αν διαβάζουν ή αποκωδικοποιούν μια λέξη με επιτυχία μερικές φορές, τότε αυτή η λέξη μεταφέρεται στο «οπτικό λεξιλόγιό» τους, πράγμα που σημαίνει ότι όταν βλέπουν αυτή τη λέξη, μπορούν να θυμηθούν πώς διαβάζεται αντί να πρέπει να την αποκωδικοποιούν.

Εάν το παιδί σας έχει κολλήσει σε μια λέξη, μην το αφήσετε να μαντέψει. Αν έχει μάθει πώς να την αποκωδικοποιεί, βοηθήστε το να τη διαβάσει. Αν δεν έχει μάθει πώς να την αποκωδικοποιεί, απλώς πείτε του πώς ακούγεται η λέξη. Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας μαντεύει σταθερά με βάση το πλαίσιο ή τις εικόνες, καλύψτε την εικόνα ή βάλτε το να εξασκηθεί στην ανάγνωση σύντομων, εύκολα αποκωδικοποιήσιμων λέξεων (όπως «γάτα» ή «μαμά»).

2. Μη βιάζεστε

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε είναι να δίνουμε βιβλία στα παιδιά μας και να περιμένουμε να τα διαβάσουν μόνα τους προτού καταφέρουν να «κατακτήσουν» τα γράμματα και τους ήχους. Αυτό όχι μόνο μπορεί να τα απογοητεύσει, αλλά και να τα κάνει να αντιπαθήσουν το διάβασμα. Αφήστε το παιδί να πάρει τον χρόνο του, διαβάζοντας μαζί του βιβλία και δείχνοντάς του πώς να αποκωδικοποιεί τις λέξεις.

3. Βρείτε τη σωστή στιγμή

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να μάθει να διαβάζει, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και σε καμία περίπτωση μη δείξετε ανησυχία ή εκνευρισμό. Αποφύγετε επίσης την ανάγνωση όταν το παιδί είναι κουρασμένο. Και μην ξεχνάτε, γύρω σας υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες για διάβασμα, οπότε ενθαρρύνετε το παιδί να εξασκηθεί στην αποκωδικοποίηση, π.χ. διαβάζοντας μια κάρτα ή το πίσω μέρος ενός κουτιού δημητριακών.