Το παιχνίδι είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας είτε θέλετε να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να μπουσουλάει ή να ενθαρρύνετε κάποια επιδεξιότητα στα μικροσκοπικά χεράκια του. Ακριβώς όπως όταν βάζετε το μωρό σας σε ένα παιδικό χαλί δραστηριοτήτων και κουνάτε δίπλα του μια κουδουνίστρα, θα το κάνετε να γυρίσει το κεφαλάκι του και να προσπαθήσει να στριφογυρίσει το σώμα του, έτσι γενικά τα κίνητρα μέσω του παιχνιδιού θα ενθαρρύνουν το μικρό σας να τολμήσει νέες κινήσεις.

 

Απλοί και διασκεδαστικοί τρόποι να ενισχύσετε τις κινητικές του δεξιότητες

Τους πρώτους μήνες, αφήστε το μωρό σας να πιάσει τα παιχνίδια που έχετε κρεμάσει στο ριλάξ του ή κουνήστε ένα παιχνίδι μπροστά του κρατώντας το σε κοντινή απόσταση. Θυμηθείτε, όσο πιο πιθανό είναι να κερδίσει το παιχνίδι, τόσο περισσότερο θα θέλει να παίξει, καθώς θα ενθουσιάζεται που τα καταφέρνει.

Μόλις μάθει να αρπάζει πράγματα, θα έχετε θέσει καλές βάσεις για να ενισχύσετε τις κινητικές του δεξιότητες και να το δείτε σιγά-σιγά να προχωράει. Μην ανησυχείτε όμως υπερβολικά για το πώς προχωράει το μικρό σας. Για παράδειγμα, μπορεί να προτιμάει να κάθεται και να σέρνεται σε καθιστή θέση από το να μπουσουλάει.

Απλά κρατήστε το αγαπημένο του παιχνίδι λίγο μακριά από το χέρι του και παρακολουθήστε το να προσπαθεί να καταλάβει ποιοι έξυπνοι τρόποι θα λειτουργήσουν για να φτάσει στον προορισμό του. Αφού το αφήσετε να δοκιμάσει για λίγα λεπτά, επιτρέψτε του να πιάσει το παιχνίδι του – είναι η κίνηση που κάνει για να πιάσει κάτι αυτό που μετράει εδώ. Και μόλις καταλάβει τι διασκεδαστικό παιχνίδι έχετε δημιουργήσει για αυτό, θα συνεχίσει να θέλει να παίζει μέχρι να τα καταφέρει πάλι!

Παίξτε ενώ το μικρό σας περνάει χρόνο μπρούμυτα

  • Ξεκινήστε με λίγα λεπτά σε αυτή τη στάση, π.χ. μόλις τρία λεπτά την ημέρα.
  • Ξαπλώστε στηριζόμενοι στην πλάτη σας και αφήστε το μωρό σας πάνω στην κοιλιά και το στήθος σας.
  • Τοποθετήστε το μωρό σε ένα χαλάκι δραστηριοτήτων με παιχνίδια.
  • Στηρίξτε το στήθος του με ένα μαξιλαράκι ή μια προσεκτικά τυλιγμένη πετσέτα ή κουβέρτα. Προσέξτε να βεβαιωθείτε πως ό, τι τοποθετείτε κάτω από το μωρό σας δεν εμποδίζει την ικανότητά του να αναπνέει.
  • Δοκιμάστε να κάνετε λίγο βρεφικό μασάζ στην πλατούλα του, ώστε να το χαλαρώσετε.
  • Φροντίστε τα μάτια σας να είναι στο ίδιο ύψος με τα μάτια του μωρού σας και δοκιμάστε να του τραγουδήσετε ή να παίξετε κουκλοθέατρο.

 

*Μην αφήνετε το μωρό μπρούμυτα χωρίς να το επιτηρείτε ή όταν έχει γεμάτο στομαχάκι.