Το μωρό σας επί εννέα μήνες ζούσε στη ζεστή, σκοτεινή σας μήτρα, επομένως μόλις έρθει στον κόσμο, η όρασή του είναι λίγο συγκεχυμένη. Άλλωστε, τα ματάκια του δεν έχουν εκτεθεί στο φως και έτσι ο εγκέφαλός του δεν ξέρει ακόμα πώς να ερμηνεύσει τα σήματα που λαμβάνει από τα μάτια.

Τα νεογέννητα μωρά είναι σε θέση να δουν περίπου 20-25 εκατοστά μακριά, μια απόσταση που ισοδυναμεί με εκείνη μεταξύ του προσώπου σας και των ματιών του μωρού σας. Τα μάτια τους μπορούν να δουν σε μακρινή απόσταση, όμως σε αυτή τη φάση ανάπτυξης, τα άλλα μέρη του οπτικού του συστήματος, όπως ο εγκέφαλος και ο αμφιβληστροειδής, δεν έχουν αναπτυχθεί έτσι ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν οπτικά ερεθίσματα σε πιο μακρινές αποστάσεις.

Ωστόσο, η όραση του μωρού σας εξελίσσεται σημαντικά μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του και υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι να τη βελτιώσετε.

Απλοί τρόποι να βελτιώσετε την όραση του μωρού

Μιλήστε του

Όταν θηλάζετε ή ταΐζετε με μπιμπερό το μωρό σας, το πρόσωπό σας είναι αρκετά κοντά για να το δει ακόμη και ένα νεογέννητο μωρό – και είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα του πράγματα να παρατηρεί. Μιλήστε στο μωρό σας, λοιπόν, όσο το κοιτάτε στα μάτια. Έτσι, θα δεθείτε και θα το βοηθήσετε παράλληλα να εξοικειωθεί με τη γλώσσα.

Κρεμάστε ένα μόμπιλε

Τα μωρά λατρεύουν τις εικόνες με χρώματα και τα μοτίβα σε αντίθεση. Έτσι, έως ότου το μικρό σας είναι σε θέση να καθίσει (περίπου στον 3ο ή 4ο μήνα), κρεμάστε με ασφάλεια ένα πολύχρωμο μόμπιλε με σχέδια ψηλά πάνω από την κούνια του. Απλώς φροντίστε να το αφαιρέσετε μόλις το μικρό σας μπορεί να κάθεται.

Αφήστε το να κοιταχτεί στον καθρέπτη

Αν και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους μέχρι τον 15ο μήνα περίπου, τα μωρά πραγματικά αγαπούν τους καθρέπτες, καθώς απολαμβάνουν να βλέπουν την μεταβαλλόμενη εικόνα να αντανακλάται καθώς κινούνται.

Βγείτε βόλτα παρέα

Βγείτε μια βόλτα στη γειτονιά σας μαζί με το μικρό σας και περιγράψτε του με ενθουσιασμό ό,τι βλέπετε για να τονώσετε τη γλωσσική του ανάπτυξη την ίδια στιγμή που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του.