Πολλές γυναίκες, μετά τον τοκετό, βρίσκονται αντιμέτωπες με τον «εφιάλτη» της κολπικής ξηρότητας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, σε μια μελέτη του 2018 όπου συμμετείχαν 832 γυναίκες, το 43% ανέφερε κολπική ξηρότητα 6 μήνες μετά τον τοκετό. Επομένως, πρόκειται για μια πολύ κοινή πάθηση.

Η κολπική ξηρότητα μπορεί να κάνει το σεξ άβολο, ακόμη και επώδυνο. Αλλά μην ανησυχείτε, αφού υπάρχουν τρόποι να απαλύνετε την ενόχληση και σας τους παρουσιάζουμε.

Πού οφείλεται η κολπική ξηρότητα;

Ορμόνες

Πιθανότατα αναρωτιέστε γιατί εμφανίζεται η κολπική ξηρότητα μετά τον τοκετό και μια απάντηση είναι οι ορμόνες σας… ιδιαίτερα τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη παράγονται κυρίως στις ωοθήκες σας. «Πυροδοτούν «την εφηβεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του μαστού και της εμμήνου ρύσεως.

Προκαλούν επίσης τη συσσώρευση μιας επένδυσης στη μήτρα σας κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Εάν ένα γονιμοποιημένο ωάριο δεν εμφυτευθεί σε αυτό το βλεννογόνο, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης πέφτουν και η επένδυση της μήτρας αποβάλλεται κατά την περίοδο.

Τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης αυξάνονται όσο είστε έγκυος. Αντί να απορριφθεί, η επένδυση της μήτρας εξελίσσεται σε πλακούντα. Ο πλακούντας αρχίζει επίσης να παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης μειώνονται δραματικά μετά τον τοκετό. Στην πραγματικότητα, επιστρέφουν στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα εντός 24 ωρών μετά τον τοκετό. Το σώμα σας μειώνει ακόμη περισσότερο τα οιστρογόνα ενώ θηλάζετε (τα οιστρογόνα μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή γάλακτος).

Τα οιστρογόνα είναι σημαντικά για τη σεξουαλική διέγερση επειδή ενισχύουν τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα και αυξάνουν τη λίπανση του κόλπου. Η έλλειψη οιστρογόνων είναι υπεύθυνη για πολλά από τα συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες μετά τον τοκετό, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα.

Ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ένα συμπλήρωμα οιστρογόνου για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Άλλες επιλέγουν να μην το πάρουν γιατί αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και θρόμβων στο αίμα.

Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη εάν ενδιαφέρεστε να πάρετε συμπλήρωμα οιστρογόνων, όπως ένα χάπι, ένα έμπλαστρο ή μια κολπική κρέμα.

Επιλόχειος θυρεοειδίτιδα

Η κολπική ξηρότητα μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να προκληθεί από επιλόχεια θυρεοειδίτιδα – μια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα.

Ο θυρεοειδής σας παράγει ορμόνες που είναι ζωτικής σημασίας για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού. Ωστόσο, ο θυρεοειδής σας μπορεί να παράγει πάρα πολλές ή όχι αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες όταν δεν λειτουργεί σωστά (θυρεοειδίτιδα).

Τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας μετά τον τοκετό μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αστάθεια
  • αίσθημα παλμών
  • ευερέθιστο
  • δυσκολία στον ύπνο
  • αύξηση βάρους
  • κούραση
  • ευαισθησία στο κρύο
  • κατάθλιψη
  • ξηρό δέρμα
  • κολπική ξηρότητα

Εάν εμφανίσετε αυτά ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα, μπορεί να νιώσετε κάποια άνεση γνωρίζοντας ότι δεν είστε μόνοι. Η επιλόχειος θυρεοειδίτιδα επηρεάζει έως και 10% των γυναικών.

Ο τύπος της επιλόχειας θυρεοειδίτιδας που έχετε θα καθορίσει τη θεραπεία σας. Για έναν υπερπαραγωγικό θυρεοειδή, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει β-αναστολείς για να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Εναλλακτικά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών, εάν ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί.

Εάν η θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό είναι η αιτία της κολπικής ξηρότητας, να είστε βέβαιοι ότι η λειτουργία του θυρεοειδούς συνήθως επιστρέφει στο φυσιολογικό εντός 12 έως 18 μηνών, για το 80% των γυναικών.

Πώς επηρεάζεται ο κόλπος σας;

Η κολπική ξηρότητα και ο τοκετός κάνουν τον ιστό του κόλπου σας πιο λεπτό, λιγότερο ελαστικό και πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς. Ο κόλπος μπορεί επίσης να έχει κάποια φλεγμονή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κάψιμο και φαγούρα.

Εξαιτίας αυτών των αλλαγών, η σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό μπορεί να είναι επώδυνη ή μπορεί να εμφανίσετε αιμορραγία από τον κόλπο σας.

Tips για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας εμπειρία

Παρά την κολπική ξηρότητα μετά τον τοκετό, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το σεξ με τον σύντροφό σας.

Οι παρακάτω συμβουλές προσφέρουν μερικούς τρόπους για να βελτιώσετε την σεξουαλική σας εμπειρία μετά τον τοκετό:

  1. Χρησιμοποιήστε λιπαντικό όταν κάνετε σεξ. Εάν ο σύντροφός σας χρησιμοποιεί προφυλακτικό, αποφύγετε τα λιπαντικά με βάση το πετρέλαιο, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα προφυλακτικά.)
  2. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση μιας κολπικής κρέμας οιστρογόνων.
  3. Σκεφτείτε να εφαρμόσετε μια κολπική ενυδατική κρέμα κάθε λίγες μέρες.
  4. Πίνετε νερό για να κρατήστε το σώμα σας καλά ενυδατωμένο.
  5. Αποφύγετε τις πλύσεις και τα σπρέι προσωπικής υγιεινής, που μπορεί να ερεθίσουν τους ευαίσθητους κολπικούς ιστούς.
  6. Μιλήστε με το σύντροφό σας για τις ανησυχίες σας.
  7. Αυξήστε το προκαταρκτικό παιχνίδι και δοκιμάστε διαφορετικές τεχνικές και θέσεις.

 

Μην ξεχνάτε ότι τα συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας μετά τον τοκετό, θα πρέπει να εξαφανιστούν μόλις τα επίπεδα οιστρογόνων σας επανέλθουν στο φυσιολογικό.