Το θέμα του διαζυγίου στην οικογένεια, πως το λέμε στα παιδιά, πως γίνονται οι αλλαγές-πως φεύγει ο πατέρας από το σπίτι, τι γίνεται αν το ζευγάρι χωρίσει, αλλά μένει μαζί για οικονομικούς λογούς, αναλύει και δίνει συμβουλές στην εκπομπή «Ελένη», η κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη.

«Έχει ουσία καθημερινά να δουλεύω το κομμάτι της σχέσης, από την άλλη αν αυτό το λουλούδι το εύθραυστο μαραθεί, είναι νεκρό είναι πολύ γενναίο να ξεβολευτώ και να πως εγώ τα παιδιά μου δεν θέλω να μεγαλώσουν σε ένα νεκρό ζευγάρι», δήλωσε η ψυχολόγος για τις συζυγικές σχέσεις.

«Η συντροφική – γονεϊκή σχέση θα καθορίσει και το πώς θα συσχετιστούν τα παιδιά στην πορεία της ζωής τους», ανέφερε η κ. Κανδαράκη τονίζοντας πως τα παιδιά έχουν ως πρότυπο.

Το διαζύγιο είναι μία δύσκολη απόφαση και ίσως ταράξει τις οικογενειακές ισορροπίες, αλλά μακροπρόθεσμα τα παιδιά θα νιώσουν καλύτερα, παρά σε μία λάθος σχέση, εξηγεί η ψυχολόγος μεγαλώνοντας σε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον.

«Δεν θέλουμε το ζευγάρι να είναι συγκάτοικοι και απλά να συνυπάρχουν, θέλουμε να είναι σύντροφοι», σημείωσε και πως η συντροφικότητα βοηθάει ένα γάμο ή σχέση να παραμείνει ζωντανός.

Η ίδια συμβουλεύει πως είναι λάθος να χρησιμοποιούμε το γονεϊκό πρότυπο για να επηρεάσουμε το συντροφικό, καθώς πολλοί γονείς χρησιμοποιούν τα παιδιά για να κρατήσουν τη σχέση τους.

Το οικονομικό κομμάτι επηρεάζει πολλές γυναίκες κυρίως και η οικονομική εξάρτηση.

«Είμαι μαζί σου επειδή θέλω και όχι επειδή σε χρειάζομαι», τονίζει η κ. Κανδαράκη.

Η αυτονομία της γυναίκας μέσα στο γάμο είναι σημαντική και βοηθάει και τη γυναίκα να είναι καλύτερη σύντροφος.

Κάθε ηλικία είναι δύσκολη για το παιδί αν πάρει κάποιο ζευγάρι διαζύγιο.

«Κάθε ηλικία είναι σωστή, αν το ζευγάρι είναι συνειδητοποιημένο», συμβουλεύει η ψυχολόγος.

Πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά και να τους εξηγήσουμε, ότι και οι δύο γονείς θα είναι παρόντες στη ζωή τους εξηγεί η κ. Κανδαράκη.

Ο αριθμός των παιδιών δεν έχει σημασία, αλλά πρέπει να δίνεται βάρος στη στάση των γονέων καθώς μπορεί στο διαζύγιο το συντροφικό να επηρεάζει το γονεικό.

Πρέπει να γίνει κατανοητό τονίζει η κ. Κανδαράκη πως στο διαζύγιο είμαστε αντίπαλοι, αλλά ως γονείς είμαστε μαζί.