Εάν ο παιδίατρος διέγνωσε το βρέφος ή το νήπιό σας με χαλαρή πλατυποδία, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε. Τα περισσότερα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 έως 5 ετών, οπότε και η καμάρα του ποδιού τους αναπτύσσεται, έχουν χαλαρή πλατυποδία. Δηλαδή, το κάτω μέρος του πέλματός τους δεν έχει τη συνηθισμένη καμάρα.

Εάν το παιδί σας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα μετά από αυτό το διάστημα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι την έχει κληρονομήσει. Ένας τραυματισμός, το υπερβολικό βάρος ή μια πάθηση όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο νεανικός διαβήτης, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ισοπέδωση της ποδικής καμάρας, σε ένα ή και τα δύο πέλματα.

Η χαλαρή πλατυποδία συνήθως δεν είναι σοβαρό πρόβλημα. Αλλά μερικοί άνθρωποι πονάνε αν πάρουν βάρος ή αν στέκονται πολύ ώρα όρθιοι. Το παιδί σας μπορεί επίσης να αισθάνεται πόνο όταν περπατάει ή τρέχει.

Άλλες σοβαρές μορφές πλατυποδίας

Απαραίτητη βεβαίως είναι η εξέταση του παιδιού από ειδικό ορθοπεδικό για τον αποκλεισμό των σπανίων εκείνων μορφών πλατυποδίας που απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Σε αυτές περιλαμβάνονται η χαλαρή πλατυποδία με σφιχτό αχίλλειο τένοντα και η δύσκαμπτη πλατυποδία. Η δύσκαμπτη πλατυποδία είναι αρκετά σπάνια, αλλά και ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση που οφείλεται σε συγγενική διαταραχή της ανάπτυξης (οστικές γέφυρες) ή της θέσης (κάθετος αστράγαλος) των οστών του ποδιού.

Απλές κατ’ οίκον ασκήσεις για την χαλαρή πλατυποδία

Δοκιμάστε αυτές τις απλές ασκήσεις για να διατείνετε τα πέλματα του παιδιού σας και να τα ενδυναμώσετε – εφόσον συμφωνήσει ο ειδικός ορθοπεδικός:

#1 Διατάσεις του αχίλλειου τένοντα

Σε περιπτώσεις σφικτών αχίλλειων τενόντων.

#2 Περπάτημα με γυμνά πόδια (όποτε αυτό είναι ασφαλές και ανεκτό από το παιδί)

Εξάσκηση της ιδιοδεκτικότητας, συνεργασίας και ισχύος των μυών που στηρίζουν την ποδική καμάρα.

#3 Σύλληψη πετσέτας ή κερμάτων από το πάτωμα με τα γυμνά δάκτυλα του ποδιού

Ενίσχυση μυϊκών ομάδων που στηρίζουν την ποδική καμάρα.

Χρειάζονται ειδικά παπούτσια;

Είναι σημαντικό να φροντίσετε ώστε το παιδί σας να φορά παπούτσια με καλή στήριξη της καμάρας και πολύ χώρο στα δάχτυλα των ποδιών.

Ακόμη, μπορεί να χρειαστεί να βάλετε επένδυση φτέρνας (που ονομάζεται κύπελλο φτέρνας) ή ένθετα (που ονομάζονται ορθωτικά) στα παπούτσια του παιδιού σας – πάντα υπό την επίβλεψη του ειδικού ορθοπεδικού.

Κάνοντας ειδικές ασκήσεις, φορώντας μαξιλαράκια και ευρύχωρα παπούτσια, το παιδί σας θα μπορέσει να στηρίξει τα πόδια του. Όσο νωρίτερα λάβει την κατάλληλη φροντίδα, τόσο λιγότερα προβλήματα θα αντιμετωπίσει μεγαλώνοντας.