Στην εγκυμοσύνη θα παρατηρήσετε πολλές αλλαγές στην εμφάνισή σας, και όχι μόνο, που οφείλονται στην αυξημένη ροή του αίματος και τις ορμόνες, προκειμένου το σώμα σας να στηρίξει τη ζωή που μεγαλώνει μέσα σας.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την «λάμψη» της μέλλουσας μαμάς. Όμως καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας, πιθανότατα θα αρχίσετε να παρατηρείτε και άλλες αλλαγές στην εμφάνισή σας. Κάποιες από αυτές μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα υποχωρήσουν μετά την εγκυμοσύνη.

Δείτε τι αλλαγές μπορεί να παρατηρήσετε στην εμφάνισή σας και τι μπορείτε να κάνετε για να μετριάσετε την επίπτωσή τους.

Ραγάδες

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως εμφανίζονται ραγάδες σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε γρήγορες διατάσεις και αύξηση βάρους, όπως η κοιλιά, το στήθος και οι μηροί. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να τις αποφύγετε είναι να βάλετε αργά και σταθερά κιλά, ειδικά στο τέλος της εγκυμοσύνης. Στην αγορά θα βρείτε πολλές κρέμες, λάδια και αλοιφές οι οποίες πιθανόν να βοηθήσουν το δέρμα σας να γίνει πιο ελαστικό, κατά την εγκυμοσύνη. Μετά την γέννηση του μωρού σας, οι θεραπείες με λέιζερ μπορεί να μειώσουν την εμφάνιση των ραγάδων.

Κιρσοί

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών σε συνδυασμό με μια δραματική αύξηση στον όγκο του αίματος μπορεί να κάνουν τις μικροσκοπικές φλέβες στα πόδια σας (και μερικές φορές στο πρόσωπό σας) να διακλαδωθούν και να γίνουν πιο ορατές. Οι κιρσοί μπορεί να επιδεινωθούν εάν στέκεστε όρθιες για μεγάλες χρονικές περιόδους. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την ορθοστασία, σκεφτείτε να προμηθευτείτε ειδικές κάλτσες στήριξης. Εάν οι κιρσοί σας δεν εξαφανιστούν μετά τον τοκετό, ένας δερματολόγος μπορεί να τις αφαιρέσει με ενέσεις.

Μακριά και λαμπερά μαλλιά

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επιβραδύνουν τον ρυθμό της τριχόπτωσης, κάνοντας τα μαλλιά σας να δείχνουν πιο πυκνά. Πολλές γυναίκες αναφέρουν, επίσης, ότι τα μαλλιά τους γίνονται πιο λαμπερά και υγιή. Κάτι το οποίο πιθανώς οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων – ορμονικές αλλαγές, συμπληρώματα διατροφής και πιο υγιεινή διατροφή. Δυστυχώς, όμως, αυτό είναι μόνο προσωρινό. Μετά τον τοκετό, που οι ορμόνες σας θα επανέλθουν στο φυσιολογικό, θα αρχίσει και πάλι η τριχόπτωση.

Μέλασμα

Οι ορμόνες είναι για άλλη μια φορά υπεύθυνες για την εμφάνιση καφέ κηλίδων στο πρόσωπο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα σημάδια αυτά γνωστά και ως «μάσκα της εγκυμοσύνης», συνήθως εμφανίζονται στο μέτωπο, τα μάγουλα ή το πηγούνι. Η ηλιακή ακτινοβολία επιδεινώνει την κατάσταση, επομένως περιορίστε την έκθεση στο ελάχιστο και θυμηθείτε να φοράτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Δοκιμάστε να περάσετε λίγη τερακότα στις πιο ανοιχτές περιοχές του προσώπου σας, για να εξομαλύνετε τον τόνο του δέρματός σας. Το μέλασμα συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό. Αλλά εάν παραμένει μετά από κάποιους μήνες, ένας συνδυασμός χημικών πίλινγκ που εφαρμόζονται στο δερματολογικό ιατρείο και τοπικών συνταγογραφούμενων κρεμών, θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε.

Τριχοφυΐα

Οι ίδιες ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τα πλούσια μαλλιά σας είναι επίσης υπεύθυνες για την ανάπτυξη τριχοφυΐας σε περιοχές όπως η κοιλιά, το πρόσωπο, οι θηλές και η πλάτη. Τα καλά νέα είναι ότι οι τρίχες αυτές συνήθως πέφτουν από μόνες τους περίπου 6 μήνες μετά τον τοκετό, και το δέρμα σας επιστρέψει στο φυσιολογικό. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπομείνετε ένα τριχωτό στήθος στο μεταξύ. Είναι ασφαλές να αποτρίχωση με κερί και να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρόλυση. Ανάλογα με την περιοχή, μπορείτε επίσης να ξυριστείτε.

Ακμή

Μερικές γυναίκες βλέπουν μείωση της ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλες, όμως, εμφανίζουν ακμή όπως εκείνη που είχαν στην περίοδο της εφηβείας. Η επίπτωση που έχουν στο έμβρυο οι κρέμες σαλικυλικού οξέος (ή βήτα υδροξυοξύ) και υπεροξειδίου του βενζοϋλίου, δεν είναι σαφείς. Οπότε καλύτερα να τις κρατήσετε για αργότερα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα ρετινοειδή και τις ρετινόλες (παράγωγα της βιταμίνης Α). Ποτέ μην χρησιμοποιείτε από του στόματος φάρμακα για την ακμή, όπως τετρακυκλίνη και ισοτρετινοϊνη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Για σοβαρή ακμή, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα face wash με άλφα υδροξυοξέα, που θα είναι εγκεκριμένο για χρήση στην εγκυμοσύνη.

Θηλώματα

Οι ορμόνες προκαλούν υπερπαραγωγή των δερματικών κυττάρων, δημιουργώντας μικρά καλοήθη νεοπλάσματα στο λαιμό (θηλώματα), κάτω από τα χέρια ή κάτω από τη γραμμή του σουτιέν σας – οπουδήποτε τρίβεται το δέρμα σας πάνω στα ρούχα σας. Αν και τα θηλώματα δεν είναι όμορφα, είναι εντελώς ακίνδυνα και μετά τον τοκετό ένας δερματολόγος μπορεί να τα αφαιρέσει ανώδυνα και χωρίς αιμορραγία.

Linea Negra

Το 75% των εγκύων εμφανίζουν μια καφέ γραμμή μελάγχρωσης που εκτείνεται κατά μήκος της κοιλιάς τους. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή μελανίνης από το σώμα, εξαιτίας των ορμονών. Πρακτικά, είναι ο ίδιος λόγος που μπορεί να δείτε και τις θηλαίες σας να σκουραίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το «linea nigra» θα εξαφανιστεί σταδιακά μετά την εγκυμοσύνη. Αλλά αν δεν το κάνει, οι κρέμες λεύκανσης μπορεί να βοηθήσουν.