Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πότε τα παιδιά μας πρέπει να κάθονται όρθια, να περπατούν, να μιλάνε και να εκπαιδεύονται στο γιογιό. Τι γίνεται όμως με κάποιες από αυτές τις άλλες σημαντικές «πρωτιές» που δεν τραβούν ιδιαίτερη προσοχή; Ακολουθούν επτά άγνωστα ορόσημα που αξίζει να προσέξετε.

1. Βλέπει σε 3D: μεταξύ 2 και 4 μηνών

Το μωρό σας συνήθιζε να βλέπει σε δύο διαστάσεις, αλλά τώρα βλέπει τον κόσμο σε τρεις διαστάσεις. Ένα μέρος του εγκεφάλου του, που ονομάζεται εγκεφαλικός φλοιός, έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να μπορεί να συγχωνεύσει το μήνυμα και από τα δύο μάτια.

2. Πρώτο αληθινό γέλιο: μεταξύ 4 και 5 μηνών

Τα μωρά αρχίζουν να χαμογελούν περίπου στις έξι εβδομάδες, αλλά στους τέσσερις ή πέντε μήνες αυτό το χαμόγελο μπορεί να μετατραπεί σε γέλιο. Αυτό οφείλεται στον ταχέως αναπτυσσόμενο εγκεφαλικό φλοιό του μωρού και στην αίσθηση του χιούμορ που μαθαίνει από εσάς.

3. Αναγνωρίζει το όνομά του: μεταξύ 5 και 8 μηνών

Αν και δεν θα μπορεί να το πει για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα, σε αυτήν την ηλικία το μωρό σας αναγνωρίζει το όνομά του και θα κοιτάξει αν το προσφωνήσετε.

4. Λέει «μαμά» ή «μπαμπά» στο σωστό άτομο: μεταξύ 9 και 11 μηνών

Το μωρό σας μπορεί να χρησιμοποιούσε ήδη τις λέξεις «μαμά» και «μπαμπάς» χωρίς να καταλάβαινε ότι ισχύουν για εσάς ή τον σύντροφό σας. Ωστόσο, μεταξύ εννέα μηνών και 11 μηνών θα ξέρει για ποιον προορίζονται.

5. Ρωτάει «γιατί»: μεταξύ 3 και 4 ετών

Θα ακούσετε πολλά «γιατί» και πολύ συχνά δεν θα ξέρετε την απάντηση! Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να απαντήσετε στο παιδί σας με μια… δική σας ερώτηση: «Γιατί νομίζεις ότι η γάτα έφυγε;». Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να καταφέρει το ίδιο να βρει μια ικανοποιητική απάντηση.

6. Συσχετίζει τους αριθμούς με τον πραγματικό κόσμο: μεταξύ 3 και 4 ετών

Το παιδί σας θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η προσθήκη περισσότερων αντικειμένων αυξάνει τον αριθμό που καταμετράται, ενώ η αφαίρεση αντικειμένων μειώνει την ποσότητα. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τις καθημερινές ευκαιρίες για να μετράτε μαζί.

7. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί την κούνια χωρίς να το σπρώχνουν: περίπου στην ηλικία των 5 ετών

Ένα παιδί αυτής της ηλικίας μπορεί επιτέλους να καταλάβει πώς να χρησιμοποιήσει τα πόδια του για να αποκτήσει ορμή στην κούνια.