Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι όταν οι γονείς μιλούν μωρουδίστικα στα μωρά, είναι πολύ πιθανό να τα βοηθούν να εξελιχθούν ώστε να μιλήσουν και να παράγουν λόγο.  Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε ενστικτωδώς στα μωρά, υψηλότερος τόνος, χαμηλότερη ταχύτητα, υπερβολική προφορά, όχι μόνο τους αρέσει, αλλά πιθανότατα τα βοηθά να μάθουν να καταλαβαίνουν τι λέμε.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα υποδηλώνει ότι η παιδική ομιλία, το να μιλάμε δηλαδή μωρουδίστικα, μπορεί να έχει ένα άλλο, άγνωστο μέχρι στιγμής όφελος: να βοηθήσει τα μωρά να μάθουν να μιλάνε και να χρησιμοποιούν τις λέξεις.

Πώς βοηθάμε τα μωρά όταν μιλάμε μωρουδίστικα;

Μιμούμενοι τον ήχο μιας μικρότερης φωνητικής οδού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υποδεικνύουμε στα μωρά πώς πρέπει να ακούγονται οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα τους.

Φαίνεται να διεγείρει την κινητική παραγωγή του λόγου, όχι μόνο την αντίληψη της ομιλίας, λένε οι ειδικοί.

Στη μελέτη, οι ερευνητές άλλαξαν τους ήχους συχνότητας για να μιμηθούν τη φωνητική οδό είτε ενός βρέφους είτε ενός ενήλικα και στη συνέχεια εξέτασαν πώς αντιδρούσαν τα βρέφη.

Τα μωρά ηλικίας έξι έως οκτώ μηνών έδειξαν μια ισχυρή και ξεχωριστή προτίμηση για την ομιλία με αντηχήσεις που καθορίζουν μια φωνητική οδό που είναι παρόμοια σε μέγεθος και μήκος με τη δική τους.

Τα μωρά τεσσάρων έως έξι μηνών δεν είχαν αυτή την προτίμηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ικανότητα των μεγαλύτερων να ελέγχουν τη φωνή τους και να διακρίνουν μεταξύ της φλυαρίας και των ήχων που μοιάζουν πιο ελκυστικοί.