Οι οικογενειακές τελετουργίες είναι ιδιαίτερα πράγματα που κάνει η οικογένειά σας κι ένας τρόπος ενισχύσετε τους οικογενειακούς δεσμούς.

Κάποια τελετουργικά μπορεί να έχουν ξεκινήσει από τον παππού και τη γιαγιά σας ή άλλους συγγενείς, όπως το να πλέκετε ο ένας για τον άλλο κάλτσες τα Χριστούγεννα ή να τρώτε σπιτική τυρόπιτα κάθε Κυριακάτικο πρωινό. Άλλα τελετουργικά μπορείτε να τα δημιουργήσετε ως οικογένεια.

Τα τελετουργικά της οικογένειάς σας μπορεί να περιλαμβάνουν τον εορτασμό θρησκευτικών εορτών, όπως η νηστεία σαράντα ημέρες πριν από το Πάσχα. Η οικογένειά σας μπορεί επίσης να έχει τελετουργικά για πολιτιστικά φεστιβάλ, όπως το πέταγμα του Χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα. Σε αυτές τις ειδικές εκδηλώσεις, μπορείτε να προσκαλέσετε κι άλλους συγγενείς ή φίλους για να μοιραστείτε τις οικογενειακές σας τελετουργίες.

Τα τελετουργικά σας μπορεί να είναι πράγματα που κανείς εκτός από την οικογένειά σας δεν καταλαβαίνει, όπως:

  • ιδιαίτερα πρωινά φιλιά ή τρελές χειραψίες,
  • κωδικές λέξεις για πράγματα ή ειδικά ονόματα που χρησιμοποιείτε ο ένας για τον άλλον,
  • ένα ξεχωριστό κλείσιμο του ματιού για το παιδί σας όταν το αφήνετε στο σχολείο,
  • τους δικούς σας κανόνες για αθλήματα ή επιτραπέζια παιχνίδια.

Ένα τελετουργικό θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει ένα κοινό ενδιαφέρον με κάποιον στην οικογένειά σας, όπως το να πηγαίνετε σε αγώνες ποδοσφαίρου, να κάνετε κάμπινγκ ή να παίζετε μαζί μουσική.

Με ποιο τρόπο τα τελετουργικά ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς

Οι οικογενειακές τελετουργίες δίνουν σε εσάς και τα παιδιά σας την αίσθηση της ασφάλειας, της ταυτότητας και του ανήκειν. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ιδιαίτερα πράγματα που κάνετε μαζί και έχουν ιδιαίτερο νόημα για εσάς. Δημιουργούν κοινές αναμνήσεις και χτίζουν οικογενειακές σχέσεις και δεσμούς.

Τα τελετουργικά μπορούν επίσης να παρηγορήσουν τα παιδιά σε άγνωστες συνθήκες. Για παράδειγμα, εάν το μικρό παιδί σας λατρεύει να σας ακούει να διαβάζετε μια ιστορία πριν τον ύπνο, αυτό το τελετουργικό θα βοηθήσει το παιδί σας να κοιμηθεί όταν βρίσκεται σε διαφορετικό μέρος.

Οι τελετουργίες βοηθούν τα παιδιά να αισθάνονται ότι ο κόσμος είναι ένα ασφαλές και προβλέψιμο μέρος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αβέβαιες ή μεταβαλλόμενες στιγμές, όπως ένας χωρισμός οικογένειας, ή όταν μετακομίζετε σπίτι ή μετά από ένα τραυματικό γεγονός όπως μια πυρκαγιά ή μια πλημμύρα.

Οι τελετουργίες μπορούν να ενισχύσουν τις οικογενειακές αξίες και να βοηθήσουν να μεταδώσουν αυτές τις αξίες στα παιδιά σας. Για παράδειγμα, κάτι τόσο απλό όπως το να τρώτε μαζί κάθε Κυριακή βράδυ, λέει ότι εκτιμάτε την οικογένειά σας κι απολαμβάνετε να περνάτε χρόνο μαζί.

Έξυπνα τελετουργικά για να συσφίξετε τους οικογενειακούς δεσμούς

Αυτές οι ιδέες μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε διασκεδαστικά τελετουργικά για την οικογένειά σας:

  • Περάστε τακτικά ουσιαστικό χρόνο μαζί ως οικογένεια, όταν μπορείτε να απολαύσετε ο ένας την παρέα του άλλου. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρίσκετε κάθε εβδομάδα χρόνο για να μιλάτε για τους επικείμενους αγώνες ποδοσφαίρου.
  • Αναλογιστείτε τις καθημερινές σας ρουτίνες και αν υπάρχει τρόπος να τις κάνετε πιο διασκεδαστικές ή ξεχωριστές. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το να λέτε κάτι στοργικό («Σ’ αγαπώ») ή ανόητο («Προσέχετε τους κροκόδειλους») πριν το παιδί σας φύγει για το σχολείο κάθε πρωί.
  • Σκεφτείτε να κάνετε ένα τελετουργικό για ειδικές περιστάσεις. Για παράδειγμα, όλοι επιλέγουν ένα στολίδι για να βάλουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο ή όλοι με τη σειρά τους λένε κάτι που αγαπούν στον άλλο, όταν αυτός έχει γενέθλια.
  • Κάντε κάτι όλοι μαζί. Κάθε μήνα ένα διαφορετικό μέλος της οικογένειας μπορεί να επιλέξει κάτι που του αρέσει να κάνει. Θα μπορούσε να είναι μια βόλτα με ποδήλατο, η παρακολούθηση μιας ταινίας ή μια επίσκεψη σε ένα μουσείο.

Όταν τα οικογενειακά τελετουργικά πρέπει να αλλάξουν

Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν ή όταν αλλάζουν οι οικογενειακές σας συνθήκες, ίσως χρειαστεί να αλλάξουν και κάποιες οικογενειακές τελετουργίες. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο με τους φίλους του ή να ξεκινήσει μια δουλειά το Σαββατοκύριακο. Ή μπορεί να περιμένετε ένα μωρό.

Η αλλαγή μιας οικογενειακής ιεροτελεστίας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η επιλογή μιας νέας ώρας που ταιριάζει σε όλους. Ή μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε μια διαφορετική δραστηριότητα – για παράδειγμα, εάν τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας έχουν αλλάξει.

Μερικές φορές μπορεί να θέλετε να κρατήσετε ένα οικογενειακό τελετουργικό, αλλά το παιδί σας δεν το κάνει. Αυτή είναι η στιγμή που ίσως χρειαστεί να συμβιβαστείτε. Για παράδειγμα, ενώ κάνατε πάντα οικογενειακά πάρτι γενεθλίων, φέτος το παιδί σας θέλει να κάνει πάρτι γενεθλίων με τους φίλους του. Μία καλή ιδέα θα μπορούσε να είναι να διοργανώσετε δύο πάρτι σε ξεχωριστές ημέρες: ένα ως οικογένεια και ένα για τους φίλους του παιδιού σας.