Μπορεί να νομίζατε ότι μετά τον τοκετό όλα θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάστασή τους, τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το άγχος, οι μεγάλες ορμονικές διακυμάνσεις και η κούραση του να έχετε ένα νεογέννητο μωρό στο σπίτι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κατάσταση του δέρματός σας. Έτσι, ορισμένες γυναίκες που είχαν απόλυτα καθαρό δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα έχουν περισσότερα «ξεσπάσματα» τους μήνες μετά τον τοκετό, ενώ άλλες θα εμφανίσουν αισθητά πιο ξηρό δέρμα.

Παράλληλα, πολλές νέες μανούλες είναι ότι απλώς δεν έχουν τόσο πολύ χρόνο να φροντίσουν το δέρμα τους τώρα που φροντίζουν το μωράκι τους.  Ωστόσο, είναι σημαντικό αυτήν την περίοδο να φροντίζετε τον εαυτό σας και να περιποιείστε σωστά το δέρμα σας. Φυσικά δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε μια… κορεάτικη ρουτίνα περιποίησης που αποτελείται από ατελείωτα βήματα, αλλά αρκεί να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό, μια αντηλιακή και μια ενυδατική κρέμα.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ακμή, επιλέξτε oil-free καλλυντικά και έχετε κατά νου ότι οι πιο βαριές φόρμουλες μπορούν να φράξουν τους πόρους και να επιτείνουν το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, είτε το δέρμα σας έχει γίνει πιο ξηρό είτε πιο λιπαρό μετά τον τοκετό, αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά που απομακρύνουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας. Στόχος σας είναι το απαλό δέρμα, όχι το αφυδατωμένο.

 

 

Να θυμάστε ότι…

Το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι σύμπτωμα υπολειτουργίας του θυρεοειδούς, μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 2 έως 5 τοις εκατό των νέων μαμάδων το έτος μετά τη γέννα. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να σας παραπέμψει για μια εξέταση αίματος για να διαπιστώσει εάν αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο.