Βρισκόμαστε στην καρδιά των γιορτών κι ενώ ο Άγιος Βασίλης έχει ήδη επισκεφθεί τους μικρούς του φίλους, το παιδί φαίνεται σαν να μην είναι τόσο ευχαριστημένο από τα δώρα του. Μπορεί να πήρε παραπάνω από ένα, ακόμα και δώρα που δεν περίμενε ή δεν σας ζήτησε. Το ζήτημα είναι όμως: Κάνουμε καλά; Μήπως τελικά κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό στα παιδιά μας, που τα μαθαίνουμε πιθανώς στην αφθονία και ίσως τα κακομαθαίνουμε βοηθώντας τα να αποκτήσουν όλα όσα, έστω για μία στιγμή, επιθύμησαν;

Δώρα με όρια

Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και έχει άλλες αρχές και κανόνες από τις υπόλοιπες. Σε κάθε περίπτωση όμως τα παιδιά επιθυμούν κάποιο δώρο και είναι σημαντικό να το παίρνουν, στο πλαίσιο βέβαια των οικονομικών δυνατοτήτων των γονιών.

Καθώς τώρα τα παιδιά παίρνουν πολλά δώρα τα Χριστούγεννα, κινδυνεύουν να συνηθίζουν και να εξοικειώνονται με τα πολλά και μόνο έτσι να είναι ευχαριστημένα.

Για να το αποφύγουμε αυτό οι γονείς είναι σκόπιμο να βάλουμε ένα όριο στα δώρα που χαρίζουμε στα παιδιά μας, και να πούμε για παράδειγμα ότι θα πάρουν μόνο ένα δώρο, τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, δεδομένου του γεγονότος ότι θα πάρουν και άλλα δώρα από συγγενείς, νονούς, φίλους, ακόμα κι από τον Αγιο Βασίλη…

Βλέπουμε τα δώρα αλλιώς

Υπάρχουν κάποια παιδιά που λατρεύουν τα βιβλία και άλλα που τα σιχαίνονται. Σε κάθε περίπτωση, τα Χριστούγεννα είναι μία καλή ευκαιρία για να εισάγουμε τα βιβλία ως δώρα. Ακριβώς επειδή υπάρχουν πολλές ωραίες εκδόσεις με εντυπωσιακές εικονογραφήσεις, μουσικές, ιστορίες κ.λπ., είναι πιο πιθανό να εντυπωσιάσουν ένα παιδί και να το ωθήσουν στο να αγαπήσει τελικά τα βιβλία.

Εκτός από τα υλικά δώρα υπάρχουν και αυτά που έχουν να κάνουν με την ψυχαγωγία τους, όπως το να πάνε σινεμά, θέατρο, μία επίσκεψη σε έναν ζωολογικό κήπο, ή ταξίδι, αντί να πάρουν ένα παιχνίδι ή ένα ρούχο.

Πώς εκτιμήσει οποιοδήποτε δώρο;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καλύτερη προσέγγιση πάντα είναι να δίνετε το καλό παράδειγμα. Κάθε φορά που λαμβάνετε εσείς ένα δώρο, δείξτε την εκτίμησή σας. Αν το παιδί σας χαρίσει μία ζωγραφιά, ευχαριστήστε το και πείτε κάτι συγκεκριμένο που σας άρεσε στο δώρο που σας έκανε.

Δείξτε του πώς να ευχαριστεί τους άλλους και ξεκινήστε να γράφετε ευχαριστήρια σημειώματα. Αντί να το μαλώνετε όταν δεν φέρεται ευγενικά, επιβραβεύστε το όταν το κάνει. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι πολύ βοηθητικό να του κάνετε κατήχηση και να του λέτε διδακτικά τι πρέπει να κάνει.

Ένας άλλος καλός τρόπος να του μάθετε να εκτιμά είναι με το να μην το κακομαθαίνετε. Όσο δελεαστικό και να είναι να του παίρνετε συνέχεια πραγματάκια, αυτό κάνει το παιδί να ζητά κι άλλα και να μην εκτιμά αυτά που ήδη έχει.