Η μυρωδιά μπορεί να καθησυχάσει το μωρό σας και η μυρωδιά που θα βρει το μωρό σας πιο ανακουφιστική είναι η δική σας. Στην πραγματικότητα, θα μπορεί να ηρεμήσει από τη μυρωδιά σας από τη μέρα που θα γεννηθεί.

Ακόμη και σε ηλικία 3 ή 4 ετών, θα προτιμά τη μυρωδιά σας από οποιονδήποτε άλλο. Μια μελέτη σε νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι προτιμούσαν τη μυρωδιά μιας μπλούζας που φορούσε η μητέρα τους για λίγες μέρες από ένα μπλουζάκι που φορούσε μια άλλη μαμά ή ακόμα και ένα καθαρό μπλουζάκι.

Η όσφρηση του μωρού σας αναπτύσσεται νωρίς. Μέχρι τη στιγμή που είστε περίπου 28 εβδομάδων έγκυος, μπορεί να μυρίσει το αμνιακό υγρό που το περιβάλλει. Ταυτόχρονα, οι χημικές αλλαγές στο σώμα σας αλλάζουν την προσωπική σας μυρωδιά, καθιστώντας την πιο ξεχωριστή για το μωρό σας.

Κατά τη γέννηση, οι αισθήσεις του μωρού σας ρυθμίζονται ώστε να ανταποκρίνονται στη μοναδική σας μυρωδιά, τη μυρωδιά του μητρικού γάλακτος και την αίσθηση δέρματός σας. Μετά από ένα μόνο τάισμα, το μωρό σας μπορεί να σας αναγνωρίσει μόνο από τη μυρωδιά.

Δεν είναι μόνο το μωρό σας που χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του για να βοηθήσει τη διαδικασία του δεσμού. Η δική σας όσφρηση παίζει επίσης ρόλο. Μετά από μια ώρα περίπου με το νεογέννητο μωρό σας, μπορείτε να αναγνωρίσετε κι εσείς τη μυρωδιά του.

Έχουν γίνει πολλές έρευνες για τη δύναμη της όσφρησης. Μια μελέτη έδειξε ότι τα νεογέννητα κλαίνε λιγότερο όταν μυρίζουν αμνιακό υγρό. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η μυρωδιά του μητρικού γάλακτος λειτουργεί ως ένα είδος ανακούφισης από τον πόνο, μειώνοντας το κλάμα και μειώνοντας το άγχος στα μωρά.

Και οι δύο μελέτες δείχνουν την επίδραση που μπορεί να έχει η όσφρηση στον τρόπο που αισθάνεται το μωρό σας. Υποδεικνύουν επίσης έναν λόγο που μια αγκαλιά από τη μαμά μπορεί να έχει μια μαγικά καταπραϋντική επίδραση στο μωρό σας όταν είναι αναστατωμένο.