Οι σύγχρονοι έλληνες γονείς χαρακτηρίζονται από δύο υπερβολικές συμπεριφορές προς τα παιδιά τους, στην προσπάθειά τους να τα φροντίσουν όσο γίνεται καλύτερα.

  • Τα ταΐζουν πολύ και επιμένουν να «αδειάσουν» όλο το πιάτο τους
  • Τα ντύνουν βαριά και τα σκεπάζουν με πολύ ζεστά κλινοσκεπάσματα γιατί φοβούνται μην «κρυώσουν».

 

Δυστυχώς φαίνεται ότι το λεγόμενο «σύνδρομο της κατοχής» (δηλαδή πείνα και κρύο) μεταφέρεται από τους μεγαλύτερους στους νεότερους γονείς ακόμη και σήμερα.

Το αποτέλεσμα όμως είναι να είμαστε δεύτερη χώρα στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία και τα παιδιά μας να αρρωσταίνουν αρκετά συχνά λόγω του ακατάλληλου ντυσίματος.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να τρομάζουν αρκετούς γονείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ντύνουν και να σκεπάζουν υπερβολικά το παιδί τους, διότι αυτό δυστυχώς ενδέχεται να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, να αρρωσταίνει δηλαδή το παιδί περισσότερο.

Θέλει τρόπο

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση εύλογα θα ρωτούσε μια μητέρα, ποιος είναι ο σωστός τρόπος ντυσίματος και σκεπάσματος;

Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι: μέτρον άριστον.

Κατ’ αρχάς η σωστή θερμοκρασία του παιδικού δωματίου, αλλά και ολόκληρου του σπιτιού, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα ρούχα και σκεπάσματα, θα εξασφαλίσουν υγεία και μείωση των ασθενειών όλο τον χειμώνα.

Ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα, το σπίτι πρέπει να αερίζεται καθημερινά.

Πράγμα που σημαίνει ότι τα παράθυρα πρέπει να ανοίγουν συχνά ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Μέσα στο σπίτι εγκλωβίζονται σκόνες, μικρόβια και διάφορα αλλεργιογόνα που φωλιάζουν στις μοκέτες , στις ταπετσαρίες, στα πάνινα παιχνίδια και αλλού. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πολλοί γονείς παραπονιούνται και αναρωτιούνται πώς παρ’ όλο που τα παιδιά είναι συνέχεια μέσα στο σπίτι εντούτοις αρρωσταίνουν. Η σωστή θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού πρέπει να είναι σταθερή μεταξύ 18 και 20 βαθμών Κελσίου. Ακόμη και αν έξω από το σπίτι η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν, η σταθερή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι εξασφαλίζει την υγεία του παιδιού.

Ομως σημασία έχει και το ντύσιμο του παιδιού, το οποίο θα πρέπει να είναι ελαφρύ. Και τούτο διότι αν το παιδί ιδρώσει κινδυνεύει να αρρωστήσει καθώς η άμυνά του μειώνεται. Μόνο κατά τη διάρκεια του μπάνιου η θερμοκρασία θα μπορούσε να είναι μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου και αυτό μέχρι να ξαναντυθεί.

Κάτι άλλο που απασχολεί τους γονείς τώρα τον χειμώνα είναι οι βόλτες και γενικά οι μετακινήσεις έξω από το σπίτι.

Γενικά δεν είναι απαγορευτικές ούτε και για τα μωρά. Το παιδί για να βγει έξω πρέπει να ντύνεται καλά, αλλά όχι ασφυκτικά. Να προτιμούνται τα πολλά και λεπτά ρούχα, ώστε αν χρειαστεί να είναι εύκολη η αύξηση ή η μείωση κάποιων εξ αυτών. Ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο δεν χρειάζονται υπερβολές. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο κλιματισμός θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 22-24 βαθμούς και τα παιδιά να μη φορούν το παλτό τους.

Η υπερβολική ζέστη προκαλεί ξηρότητα της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να στεγνώνουν οι βλεννογόνοι της μύτης, των βρόγχων και του φάρυγγα και έτσι διευκολύνεται η είσοδος των μικροβίων στον οργανισμό του παιδιού.

Μια καλή μέθοδος είναι να υπάρχει κάποιος υγραντήρας στο δωμάτιο ή βρεγμένες πετσέτες πάνω στο καλοριφέρ.

Σε γενικές γραμμές το ντύσιμο των βρεφών και των μικρότερων παιδιών μέσα στο σπίτι θα πρέπει να είναι με δύο ρούχα: το εσωτερικό φανελάκι και μια φόρμα. Οταν θα βγει έξω θα φορέσει και ένα παλτό ή μπουφάν. Μέσα στο αυτοκίνητο και στο σχολικό θα πρέπει να βγάζει το παλτό του και να το ξαναφοράει όταν θα βγει από αυτό.

Ξέρουμε ότι είναι αρκετά δύσκολο να αλλάξει μια νοοτροπία ετών η οποία μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Είναι όμως πολύ χρήσιμο να ακούσουμε τις επιστημονικές οδηγίες προκειμένου να εξασφαλίσουμε την καλύτερη υγεία των παιδιών.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Σπύρο Μαζάνη, παιδίατρο