Τα νήπια πρέπει να περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο ξυπόλητα και να νιώθουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, ειδικά όταν μαθαίνουν να στέκονται και να περπατούν μας λένε οι ειδικοί.

Γιατί να αφήνετε τα νήπια ξυπόλητα

Όταν τα πόδια τους τοποθετούνται σε παπούτσια, τα νήπια όχι μόνο δεν έχουν την ευκαιρία να χτίσουν τους μύες των ποδιών τους καθώς τα δάχτυλα πιάνουν το έδαφος για ισορροπία, αλλά επίσης δεν αισθάνονται πώς αλλάζει το υψόμετρο κάτω από αυτά.

Αυτό σημαίνει ότι τα νήπια είναι πιο πιθανό να πέφτουν όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αίσθηση της αφής με τα πόδια τους. Για αυτό, οι ειδικοί μας εξηγούν ότι είναι σημαντικό να αφήνετε να νήπια να κυκλοφορούν στο σπίτι έστω και λίγο ξυπόλητα.

Μερικοί από τους καλύτερους ακόμα λόγους, περιλαμβάνουν:

Δυνατά πόδια

Καθώς τα νήπια μαθαίνουν να στέκονται και τελικά να περπατούν, ειδικά όταν το κάνουν ξυπόλητα, αποκτούν πιο δυνατά πόδια καθώς καλούνται να ισορροπήσουν και να περπατήσουν στο πάτωμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν τα νήπια βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να περνούν σχεδόν όλο τον χρόνο τους ξυπόλητα.

Αυτό επιτρέπει στα δάχτυλα των ποδιών τους να «πιάνουν» το πάτωμα καθώς στέκονται ή περπατούν. Και με κάθε βήμα που κάνουν τα νήπια ή με τις μεγαλύτερες περιόδους που στέκονται χωρίς βοήθεια, τα πόδια δυναμώνουν καθώς οι μύες χτίζονται.

Καλύτερη ισορροπία

Τα νήπια μαθαίνουν ποιο είναι το κέντρο ισορροπίας τους καθώς στέκονται όρθια και κινούνται. Μέρος της ικανότητας σταθεροποίησης προέρχεται από τα πόδια που έχουν την ικανότητα να κινούνται και να κάμπτονται καθώς το σώμα μετατοπίζεται λόγω της αστάθειάς του.

Και αν τα νήπια φορούν παπούτσια, δεν μπορούν να ισορροπήσουν με αυτόν τον τρόπο. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, όταν «τα νήπια περπατούν ξυπόλητα χρησιμοποιούν την «πλήρη λειτουργία» των ποδιών τους».

Κοιτάζουν ψηλά περισσότερο

Όταν τα νήπια μπορούν να περπατήσουν ξυπόλητα, τα πόδια τους επικοινωνούν με τον εγκέφαλό τους. Οι πληροφορίες που υποβάλλονται σε επεξεργασία επιτρέπουν στον εγκέφαλο και, επομένως, στο σώμα, να γνωρίζει ποιο είναι το έδαφος στο οποίο περπατούν καθώς και οποιαδήποτε αλλαγή στο υψόμετρο ή την υφή, καθώς και τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν.

Εξαιτίας αυτού, τα νήπια μπορούν να κοιτάζουν περισσότερο ψηλά και να πέφτουν λιγότερο.