Οι περισσότεροι γονείς έχουν έρθει αντιμέτωποι με το διαρκές κλάμα του μωρού και ενώ φαίνεται ότι έχουν δοκιμάσει τα πάντα, δεν μπορούν να το κάνουν να σταματήσει να κλαίει. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το μικρό σας μπορεί να είναι ανήσυχο κι ενώ ορισμένοι θεωρούνται αυτονόητοι, μερικές φορές η κούραση, ψυχολογική ή σωματική, όπως και η πίεση μπορεί να δυσκολέψουν κατά πολύ το έργο σας.

Γιατί κλαίει το μωρό;

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους, περιλαμβάνουν:

Η πάνα του είναι υγρή ή λερωμένη

Μερικές φορές μια λερωμένη πάνα είναι προφανής, αλλά όχι πάντα. Κάποια μωράκια είναι πιο ευαίσθητα από άλλα όταν έρχεται στην αίσθηση μια υγρής πάνας. Όταν το μωρό σας ξεκινήσει να κλαίει, σηκώστε το και ελέγξτε την πάνα του ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν είναι υγρή.

Αν διαπιστώσετε ότι είναι έστω και λίγο, τότε αλλάξτε την για να το κάνετε να νιώσει πιο άνετα.

Πεινάει

Τα χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι το μωρό πεινάει ενδεχομένως να αναγνωρίζονται δύσκολα από τους νέους γονείς, καθώς ορισμένα μωρά πεινούν συχνότερα από άλλα. Παράλληλα, μόλις νομίσετε ότι έχετε καταλάβει το πρόγραμμα διατροφής του, είναι πολύ πιθανόν να μεταβληθεί άμεσα, αφού τα περισσότερα μωρά το αλλάζουν κάθε τρεις με έξι μήνες.

Δοκιμάστε λοιπόν, να ταΐσετε το μικρό σας. Αν αφού το ταΐσετε, δεν σταματήσει να κλαίει, τότε πιθανότατα η αιτία να είναι άλλη.

Κρυώνει ή ζεσταίνεται

Ελέγξτε την θερμοκρασία του δωματίου και παρατηρήστε αν είναι ασυνήθιστα ζεστό ή κρύο. Στην συνέχεια ελέγξτε τα ρούχα του μωρού σας. Ένα μωράκι που ζεσταίνεται μπορεί να κοκκινίσει, όπως οι ενήλικες ενώ εκείνο που κρυώνει μπορεί να έχει και ρίγη.

Ωστόσο, μερικές φορές αυτές οι ενδείξεις μπορεί να μην είναι έντονες και επομένως δύσκολα αναγνωρίσιμες. Για να ελέγξετε την θερμοκρασία του μωρού, δοκιμάστε να το αγγίξετε στο σβέρκο του για να μπορέσετε να διαπιστώσετε αν κρυώνει ή αν ζεσταίνεται.

Δεν αισθάνεται καλά

Οι αλλαγές στην συμπεριφορά του μωρού, ενδέχεται να προμηνύουν κάποια ασθένεια. Ένα μωράκι που δεν αισθάνεται καλά, συνήθως θα είναι ανήσυχο ή νευρικό και πιθανότατα θα κλάψει.

Θέλει να το κρατήσετε διαφορετικά

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να το ηρεμήσετε είναι να αλλάξετε λίγο τον τρόπο που το κρατάτε. Δοκιμάστε λοιπόν, να κρατήσετε το μωρό στραμμένο προς το μέρος σας, κοιτάζοντας μακριά σας, τοποθετώντας το στο ύψος του στήθους ή και πάνω από τον ώμο σας.

Δοκιμάστε και την επαφή δέρμα με δέρμα, καθώς αυτή η αίσθηση το γεμίζει ασφάλεια και μπορεί να το ηρεμήσει.