Μόλις το παιδί σας ξεκινήσει το σχολείο, θα κάνει πολλούς νέους φίλους και πολύ σύντομα θα σας ζητήσει να κοιμηθεί σε φίλους του. Αλλά, ενώ η ιδέα μιας νύχτας χωρίς παιδιά μπορεί να φαντάζει ονειρική, για να μην γίνει εφιάλτης, πριν πείτε το «ναι» θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να περάσει το βράδυ σε ένα άλλο σπίτι, μακριά από εσάς.

Υπάρχει κατάλληλη ηλικία;

Οι ειδικοί θα απαντήσουν «όχι», δεν υπάρχει καθορισμένη ηλικία κατά την οποία είναι «εντάξει» για τα παιδιά να αρχίσουν να κοιμούνται σε φίλους τους. Εξάλλου, τα παιδιά διαφέρουν πολύ ως προς το πότε τα ίδια (και οι γονείς τους) αισθάνονται έτοιμα.

Για πολλά παιδιά, ο ύπνος στο σπίτι ενός φίλου είναι η πρώτη φορά που απουσιάζουν νύχτα από το σπίτι τους. Αυτή είναι μια ευκαιρία να ανοίξουν τα φτερά τους και να «εξασκηθούν» για μεγαλύτερους «χωρισμούς», όπως η καλοκαιρινή κατασκήνωση ή οι ειδικές σχολικές εκδρομές.

Αυτό που έχει σημασία είναι το παιδί να αισθάνεται έτοιμο γι’ αυτό τον χωρισμό και να ξέρει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν προτιμήσει να μείνει σπίτι του και να κοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι, παρά την «πίεση» των συνομηλίκων του για το αντίθετο.

Και αν κάποιος το μετανιώσει;

Την πρώτη φορά που η κόρη σας αποφασίσει να μείνει στο σπίτι ενός φίλου, διαβεβαιώστε την ότι μπορεί να σας τηλεφωνήσει αν αλλάξει γνώμη. Εάν το παιδί σας είναι αυτό που ζητήσει από έναν φίλο του να περάσει το βράδυ σπίτι σας, βεβαιωθείτε πριν στρώσετε τα κρεβάτια ότι τόσο αυτό όσο και το παιδί σας θέλει να κοιμηθεί σε εσάς και, αν κάποιος το έχει μετανιώσει, προσφερθείτε να πάτε το φίλο του παιδιού σας σπίτι του ή καλέστε τους γονείς του για να τον παραλάβουν.

Προετοιμαστείτε για απρόοπτα

Όταν σχεδιάζετε βραδιές ύπνου, είναι σημαντικό οι γονείς τόσο των επισκεπτών όσο και των οικοδεσποτών να επικοινωνούν ξεκάθαρα για το:

  • Πότε πρέπει να φτάσουν και να φύγουν τα παιδιά
  • Με ποιον να επικοινωνήσουν οι γονείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
  • Ποιο είναι το σχέδιο αν ένα παιδί φοβηθεί ή νιώσει νοσταλγία ή συμπεριφέρεται άσχημα

Όσον αφορά την κακή συμπεριφορά, ακόμη και τα πιο ήρεμα κι ευγενικά παιδιά μερικές φορές πληγώνονται και κάνουν ανόητα πράγματα πάνω στον ενθουσιασμό μιας βραδιάς ύπνου. Τα τηλεφωνήματα και τα ξεπορτίσματα στη μέση της νύχτας είναι συχνά παραστρατήματα μεταξύ των μεγαλύτερων παιδιών.

Επομένως, το καλύτερο είναι να προβλέψουμε τις δυνατότητες και να θέσουμε εκ των προτέρων σαφείς βασικούς κανόνες. SLEEPOVER, ΒΡΑΔΙΑ ΥΠΝΟΥ, ΠΑΡΤΙ ΥΠΝΟΥ

Sleepover party rules

Αν το παιδί σας θέλει να προσκαλέσει παραπάνω από έναν φίλο για να κοιμηθεί στο σπίτι σας, οι σαφείς κανόνες είναι απαραίτητοι για να αποφύγετε τα δράματα:

  • Μένουμε μέσα μετά από μια συγκεκριμένη ώρα (αυτό θα διαφέρει ανάλογα με την ηλικία των παιδιών)
  • Κανόνες σχετικά με το τι να φάνε και πού (αλλά να είστε ελαστικοί… αυτή είναι ώρα για τσιμπολογήματα!)
  • Περιορισμένη χρήση τηλεφώνων και διαδικτύου
  • Κανόνες για το επίπεδο θορύβου και τη σωματική δραστηριότητα (οι μαξιλαροπόλεμοι μπορεί να είναι διασκεδαστικοί, αλλά δεν θέλετε να καταστραφεί το σπίτι σας!)
  • Οδηγίες για αποδεκτές ταινίες (οι ταινίες τρόμου είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα για τις βραδιές ύπνου, αλλά μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτικές για τα μικρά παιδιά – επιλέξτε κάτι κατάλληλο για την ηλικία των παιδιών και αφήστε τα να αποφασίσουν τι θα παρακολουθήσουν)

Γενικά, όταν βρείτε το θάρρος να διοργανώσετε μια βραδιά ύπνου, συνεργαστείτε με το παιδί σας για να επιλέξετε διασκεδαστικά παιχνίδια, ταινίες και ειδικά σνακ. Απλοποιήστε τη δουλειά σας ζητώντας από κάθε επισκέπτη να φέρει έναν υπνόσακο. Στη συνέχεια, καθώς φτάνουν, πείτε τους ξεκάθαρα τις προσδοκίες, τους κανόνες και τις συνέπειες εάν κάποιος δεν ακολουθήσει τους κανόνες. Αφήστε τους να ξέρουν ότι αν όλοι παίζουν με τους κανόνες, όλοι μπορούν να περάσουν υπέροχα.