Εάν το νήπιο απεχθάνεται τα λαχανικά, μην ανησυχείτε αφού δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με μελέτη, 1 στα 4 μωρά ηλικίας 6 έως 11 μηνών καθώς και 1 στα 5 νήπια ηλικίας 1 έτους θα περάσουν μέρες χωρίς να καταναλώνουν λαχανικά επειδή έχουν επιλεκτικές διατροφικές συνήθειες.

Σε άλλη έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να τρώνε λαχανικά όπως καλαμπόκι, κολοκύθες και καρότα, καθώς και λαχανικά που μπορούν εύκολα να καμουφλαριστούν στα γεύματα, όπως κρεμμύδια, πιπεριές, σπανάκι και μπιζέλια.

Αλλά τα λαχανικά που είναι πιο πιθανό να αρνηθούν τα παιδιά είναι το παντζάρι και το μαρούλι, συχνά για διάφορους αισθητηριακούς λόγους, όπως το χρώμα, η υφή και η γεύση.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να καταφέρετε το νήπιο να φάει τα λαχανικά του.

«Καμουφλάρετε» τα λαχανικά

Ίσως ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κάνετε τα παιδιά να τρώνε λαχανικά είναι να μην καταλάβουν ότι βρίσκονται στο πιάτο τους. Είναι εύκολο να ανακατέψετε λαχανικά σε σάλτσες ή ντιπ, όπου το χρώμα και η υφή τους θα καλυφθούν από άλλα συστατικά.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε εύκολα λαχανικά σε smoothies. Ωστόσο, θα ήταν καλό να αποφύγετε ένα πράσινο smoothie, καθώς το παιδί σας είναι πιο πιθανό να απορρίψει το ποτό εάν δεν του αρέσει η εμφάνιση του smoothie, ειδικά αν του θυμίζει λαχανικά.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κρύψετε λαχανικά στο αγαπημένο γεύμα του παιδιού σας.

Ενσωματώστε τα στα γλυκά

Τα παιδιά δεν λένε «όχι» στα γλυκά οπότε γιατί να μην δοκιμάσετε να τα ενσωματώσετε σε αυτά; Οι ειδικοί μας εξηγούν ότι είναι εύκολο να ενσωματωθούν χωρίς υπερβολική γεύση σε νόστιμες λιχουδιές, όπως τα μπράουνις.

Σκεφτείτε να προσθέσετε αβοκάντο ή γλυκοπατάτα.

Κάντε τα.. πατάτες

Σε ποιο νήπιο δεν αρέσουν οι πατάτες; Μπορείτε μάλιστα, να φτιάξετε πατάτες από σχεδόν οποιοδήποτε λαχανικό, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Σέλινο.
  • Καρότα.
  • Κολοκύθι.
  • Μελιτζάνα.
  • Φασολάκια.
  • Γλυκοπατάτα.

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε λίγο άρωμα στις πατάτες χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα μπαχαρικά του παιδιού σας για να αποσπάσετε ακόμη περισσότερο την προσοχή από το γεγονός ότι είναι λαχανικά.