Τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν, κατά διαστήματα, πόνο στην κοιλιά τους.

Ως γονιός, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε εάν ο κοιλιακός πόνος του παιδιού σας είναι φυσιολογικός ή σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Οι συνήθεις ένοχοι για τον πόνο στην κοιλιά, περιλαμβάνουν:

Δυσπεψία

Αυτός είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει την ενόχληση στο άνω μέρος της κοιλιάς των παιδιών. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο ή κάψιμο στην περιοχή μεταξύ του στήθους και του αφαλού ή φούσκωμα στην άνω κοιλιακή χώρα. Τις περισσότερες φορές, η δυσπεψία θα υποχωρήσει από μόνη της και δεν θεωρείται σοβαρή.

Ετοιμάστε μικρότερα γεύματα και δοκιμάστε μια ήπια διατροφή. Εάν η ενόχληση παραμένει μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

Ιογενής γαστρεντερίτιδα

Αυτή είναι μια λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από υδαρή διάρροια, κοιλιακές κράμπες, πόνο, ναυτία ή έμετο.

Εάν το παιδί σας έχει πυρετό 38 ή υψηλότερο, αιματηρή διάρροια ή σημαντικό πόνο ή δυσφορία, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνει καλά ενυδατωμένο.

Δυσκοιλιότητα

Τα παιδιά με δυσκοιλιότητα έχουν σπάνιες κενώσεις ή σκληρές, ξηρές κενώσεις. Μπορεί συχνά να παραπονιούνται για στομαχόπονο, φούσκωμα ή δυσφορία.

Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν δεν θέλει να φάει, χάνει βάρος, έχει αιματηρά κόπρανα ή έχει επαναλαμβανόμενα επεισόδια δυσκοιλιότητας.

Στρες ή άγχος

Όταν τα παιδιά είναι στρεσαρισμένα ή αγχωμένα, το σώμα τους απελευθερώνει μία ορμόνη στο αίμα, που ονομάζεται κορτιζόλη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές κράμπες και δυσφορία.

Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Προκαλεί ξαφνικό πόνο που αρχίζει γύρω από τον αφαλό και στη συνέχεια μετακινείται στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα. Ο πόνος επιδεινώνεται εάν τα παιδιά βήχουν, περπατούν ή κάνουν άλλες ενοχλητικές κινήσεις. Ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας συνήθως αυξάνεται και τελικά γίνεται σοβαρός.

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και αυτά τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν άμεση ιατρική φροντίδα.

Εντερική απόφραξη

Η εντερική απόφραξη εμποδίζει το φαγητό ή το υγρό να περάσει από το λεπτό έντερο ή το παχύ έντερο των παιδιών. Θα μπορούσε να προκληθεί από ουλώδη ιστό, συστροφή ή στένωση του εντέρου ή εάν καταπιούν ένα αντικείμενο. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος που έρχεται και φεύγει κι εντοπίζεται γύρω ή κάτω από τον αφαλό, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, πρήξιμο της κοιλιάς, εμετό. Αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν υποπτεύεστε ότι τα παιδιά έχουν εντερική απόφραξη. ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ, ΣΤΟΜΑΧΟΠΟΝΟΣ, ΚΟΙΛΙΑΚΟΣ ΠΟΝΟΣ

«Κόκκινες σημαίες»

Ορισμένες παθήσεις, όπως τα έλκη, σπάνια προσβάλλουν τα παιδιά πριν από την εφηβεία, ενώ άλλες, όπως η κοιλιοκάκη (αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια πρωτεΐνη σε ορισμένους κόκκους), συχνά προκαλούν συμπτώματα που δύσκολα χάνονται, όπως παρατεταμένη διάρροια και απώλεια βάρους.

Αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας πονάει στην κοιλιά κι έχει ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Κάτω των 6 μηνών

  • πυρετός
  • διάρροια (ασυνήθιστα συχνές, υδαρείς κενώσεις που μπορεί να περιέχουν βλεννογόνο ή αίμα)
  • ακραία δυσφορία
  • βυθισμένη κοιλιά (μαλακό σημείο)

Όλες οι ηλικίες

  • απώλεια βάρους
  • αιματηρά ή μαύρα κόπρανα
  • κοιλιακό άλγος που ξυπνά το παιδί τη νύχτα
  • δυσκολία στην κατάποση
  • πόνος κατά την ούρηση
  • πόνος στην κοιλιά που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες
  • έμετος που συνεχίζεται για 4 έως 6 ώρες ή περισσότερο
  • σκούρος πράσινος εμετός
  • συμπτώματα αφυδάτωσης: μειωμένη ούρηση, ξηροδερμία, ξηροστομία, απουσία δακρύων, βαθουλωμένα μάτια, γκρίζα επιδερμίδα, ακραία υπνηλία ή λήθαργος

Κλείστε ένα ραντεβού με τον παιδίατρό σας εάν ο κοιλιακός πόνος του σας ανησυχεί ή διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες. Στο μεταξύ, βρείτε τρόπους να απαλύνετε τον πόνο. Για παράδειγμα, ετοιμάστε μικρότερα γεύματα εάν ο πόνος συνοδεύεται από δυσπεψία ή ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει άφθονο νερό εάν ο πόνος οφείλεται σε δυσκοιλιότητα.