Μία από τις πιο τρυφερές στιγμές που βιώνουν οι γονείς είναι όταν βλέπουν τα μωρά τους να κοιμούνται και να χαμογελούν στον ύπνο τους ενώ μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάνουν κι άλλες κινήσεις όσο κοιμούνται. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του σταδίου REM του ύπνου, στο οποίο βρίσκονται. Κι ενώ οι περισσότεροι αναρωτιούνται που οφείλονται αυτά τα τρυφερά χαμόγελα, οι ειδικοί μας αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό αντανακλαστικών και χαράς.

Γιατί χαμογελούν τα μωρά στον ύπνο τους;

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι μπορεί να συμβαίνει για τρεις κυρίως λόγους. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Λόγω αντανακλαστικών

Τα αντανακλαστικά χαμόγελα εμφανίζονται όταν τα μωρά χαμογελούν για πολύ μικρές περιόδους χωρίς κανένα πραγματικό λόγο ή ερέθισμα. Πολλά από αυτά τα χαμόγελα είναι αυτά που θα δουν οι γονείς από τα νεογέννητα και τα μικρά βρέφη τους ενώ κοιμούνται.

Τα χαμόγελα που έχουν τα μωρά εξαιτίας των αντανακλαστικών μπορεί να εμφανίζονται μέχρι και την ηλικία των τριών μηνών περίπου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα χαμόγελα μπορεί να διαρκέσουν μερικά δευτερόλεπτα ή μπορεί να είναι και «μισά».

Ωστόσο, είναι τα πρώτα βήματα που κάνουν τα μωρά για να αναπτυχθούν, χαμογελώντας τελικά επειδή αντιδρούν σε κάτι που τους αρέσει.

Εξαιτίας αερίων

Τα αέρια μπορεί να κάνουν το μωρό να χαμογελά ενώ κοιμάται. Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, όταν τα μωρά έχουν αέρια, αυτό μπορεί να προκαλεί τα χαμόγελα στα πρόσωπά τους. Και το ίδιο ισχύει και για τα μωρά όταν κοιμούνται και έχουν λίγα αέρια.

Το χαμόγελο μπορεί να προκύπτει είτε από ανακούφιση για το αέριο που εκτονώνεται είτε επειδή αποτελεί απλώς μια αντίδραση σε αυτό. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι ότι όταν τα αέρια φεύγουν από την κοιλίτσα του, τότε θα εμφανιστεί το χαμόγελό του, είτε όταν είναι ξύπνιο είτε όταν κοιμάται.

Μπορεί και να ονειρεύονται

Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν λίγο και χαμογελούν στον ύπνο τους, μπορεί να οφείλεται στο ότι αντιδρούν στα όνειρα που βλέπουν. Και πιθανότατα αφορούν τα πολύ αγαπημένα τους πρόσωπα, όπως είναι φυσικά οι γονείς τους.