Ενώ ο πόνος στο γόνατο είναι συχνό φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη, πολλές είναι οι εγκυμονούσες που δεν γνωρίζουν πώς να ανακουφιστούν. Εξάλλου, τα γόνατα δεν είναι σαν άλλες περιοχές του σώματος που αν πονούν, μπορείτε απλά να τις ξεκουράσετε. Τα γόνατα χρησιμοποιούνται για την κινητικότητα και όταν πονούν, η κίνηση μπορεί να γίνει έως και αφόρητη.

Ακριβώς όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές του σώματος, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες χαλαρώνουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στα γόνατα ως αποτέλεσμα των ορμονών που προετοιμάζουν το σώμα να γεννήσει ένα μωρό. Και ενώ δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσετε τη χαλάρωση των συνδέσμων και των τενόντων, υπάρχουν τρόποι να διασφαλίσετε ότι η ενόχληση στα γόνατα είναι όσο το δυνατόν λιγότερη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την ενόχληση στα γόνατα, περιλαμβάνουν:

Τακτική άσκηση, ήπιας έντασης

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική γιατί όχι μόνο προστατεύει τις χαλαρές αρθρώσεις από το να χάσουν δύναμη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μειώνει επίσης την πιθανότητα να «βάλετε» ανθυγιεινά κιλά. Και τα δύο συνεισφέρουν στην μείωση του πόνου στα γόνατο.

Ως εκ τούτου, δοκιμάστε δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, καθώς αποτελούν ιδανικές μορφές καρδιαγγειακής άσκησης. Και για όσες δεν αντιμετωπίζουν έντονο πόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς κι εφόσον ο γιατρός σας «δώσει το πράσινο φως» θα ήταν καλό να γίνονται και ασκήσεις σταθεροποίησης και ενδυνάμωσης.

Μασάζ

Το προγεννητικό μασάζ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσουν οι εγκυμονούσες. Επειδή όμως τα μασάζ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ενοχλήσεων και στα γόνατα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν δέχεστε μασάζ το άγχος μειώνεται, η διάθεση βελτιώνεται και ο πόνος μειώνεται, ειδικά στην πλάτη και τα πόδια. Αυτό το τελευταίο κομμάτι είναι σημαντικό γιατί όταν το βάδισμα είναι κλειστό ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των αρθρώσεων και των συνδέσμων, οι μύες στα πόδια και την πλάτη θα αρχίσουν να υπεραντισταθμίζονται και να καταπονούνται.

Το μασάζ θα βοηθήσει αυτούς τους μύες να χαλαρώσουν και να μειώσουν τον πόνο σε αυτούς. Με τη σειρά του, ο πόνος στο γόνατο μπορεί επίσης να μειωθεί, δεδομένου ότι οι μύες γύρω από το γόνατο είναι λιγότερο φλεγμονώδεις ως αποτέλεσμα του μασάζ.

Η βοήθεια των ωμέγα-3

Οι έγκυες γυναίκες ενθαρρύνονται να τρώνε τροφές με ωμέγα-3 για την υγεία τόσο των εμβρύων όσο και των εαυτών τους. Η κατανάλωση αυτών των τροφών με ωμέγα-3 είναι επίσης ευεργετική όταν πρόκειται για τη μείωση του πόνου στα γόνατα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη ή να μειώσουν σημαντικά τον πόνο στις αρθρώσεις που σχετίζονται με τα γόνατα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποτρέποντας τη φλεγμονή προτού «καταστρέψουν τις αρθρώσεις».

Για όσες δεν αγαπούν το ψάρι, τροφές όπως λιναρόσπορος, καρύδια, φασόλια, αβοκάντο, λαχανάκια Βρυξελλών και άλλα μπορούν να καταναλωθούν για να λάβουν τα οφέλη των ωμέγα-3.