Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα υφίσταται έναν απίστευτο αριθμό αλλαγών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν συμβεί αυτό, οι μύες μπορεί να «πιαστούν», οι σύνδεσμοι στις αρθρώσεις να πονέσουν και η ευεξία σας να μειωθεί. Εάν όμως εντάξετε σύντομες ρουτίνες stretching στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να διατηρήσετε την ελαστικότητα του σώματός σας αλλά και να ανακουφιστείτε από τυχόν πόνους ή ενοχλήσεις.

Γιατί να κάνετε stretching στην εγκυμοσύνη

Από την στιγμή που θα μείνετε έγκυος, το σώμα σας θα περάσει από διάφορα στάδια και αλλαγές. Εξαιτίας αυτών των αλλαγών, το σώμα σας μπορεί να γίνει πιο δύσκαμπτο. Αλλά αυτό μπορεί να αποφευχθεί, ή τουλάχιστον να μετριαστεί, κάνοντας διατάσεις τακτικά.

Κάνοντας καθημερινά ήπιες διατάσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, μειώνετε σημαντικά την πιθανότητα τραυματισμού κατά την διάρκεια της άσκησης ή άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς περνούν οι μήνες, το σώμα μπορεί να χάσει την ευθυγράμμισή του, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Ταυτόχρονα, καθώς διατείνετε τους μυς σας, διατηρείτε το σώμα σας χαλαρό και ευέλικτο.

Πώς επηρεάζει το έμβρυο

Τα μωρά είναι απολύτως ασφαλή όταν οι γυναίκες κάνουν σωστά διατάσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, για αυτό μάλιστα προτείνεται και από τους ειδικούς. Ωστόσο, είναι σημαντικό, όπως επισημαίνουν να μην ασκείτε υπερβολική πίεση καθώς κάνετε διατάσεις και να μην ξαπλώνετε στο στομάχι σας.

Επομένως, οι διατάσεις μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για τις μέλλουσες μητέρες κι εφόσον λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις, οι διατάσεις μπορούν να γίνουν από την πρώτη ημέρα της εγκυμοσύνης μέχρι τον τοκετό χωρίς να επηρεάζονται τα μωρά.

Ποιες διατάσεις να επιλέξετε

Το κλειδί για να κάνετε ασφαλείς διατάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να μην τεντώνετε την περιοχή της κοιλιάς, δεδομένου ότι τα μωρά το κάνουν από μόνα τους. Εξίσου σημαντικό είναι να περνάτε από την μία διάταση στην άλλη, αργά και με προσοχή δίχως να βιάζεστε ή να ασκείτε υπερβολική πίεση.

Μερικές διατάσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

  • Το τέντωμα της γάτας
  • Το τέντωμα της όρθιας έκτασης.

Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατάσεων, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και αφού λάβετε το «πράσινο φως», ξεκινήστε με τις διατάσεις στην συχνότητα που θα σας προτείνει.