Εάν τα μάτια του παιδιού σας έχουν φαγούρα, καταρροή και είναι ροζ, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει επιπεφυκίτιδα – μία φλεγμονή των ματιών, που κάνει τα μάτια ροζ.

Η επιπεφυκίτιδα είναι ένα από τα πιο κοινά οφθαλμικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας, αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο θεραπεύσιμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο μία αιτία για την επιπεφυκίτιδα.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πού μπορεί να οφείλεται ο ερεθισμός στα μάτια του παιδιού σας και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Ιογενής και βακτηριακή επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα προέρχεται από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις. Αυτές οι λοιμώξεις ξεκινούν μόνο από το ένα μάτι και μπορούν να εξαπλωθούν στο άλλο εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, επομένως το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι απολύτως απαραίτητο.

Εάν το παιδί σας διαγνωστεί με επιπεφυκίτιδα θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι για μερικές ημέρες ή έως ότου αρχίσει να εξαφανίζεται η μόλυνση.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Μια βακτηριακή λοίμωξη στα μάτια εκδηλώνεται με μια βαριά, κιτρινοπράσινη έκκριση και μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια κρούστα πάνω από τα μάτια. Αντίθετα, το ιικό ροζ μάτι αναγνωρίζεται από την υδαρή έκκρισή του και σε ορισμένες περιπτώσεις από έναν διογκωμένο λεμφαδένα στο αυτί ή κάτω από τη γνάθο.

Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα (που οφείλεται πιο συχνά στα βακτήρια του σταφυλόκοκκου και του στρεπτόκοκκου), αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά που συνήθως θα καθαρίσουν τη μόλυνση σε 24 έως 48 ώρες. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα, από την άλλη, πρέπει να κάνει τον «κύκλο» της, όπως όλες οι ιογενείς λοιμώξεις.

Αν και θεραπεύσιμες, αυτές οι δύο καταστάσεις θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην όραση εάν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα και καλά. Κρατήστε τα χέρια του παιδιού σας καθαρά και μακριά από τα μάτια του και αποφύγετε τις στενές αλληλεπιδράσεις (αγγίγματα και φιλιά) μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα.

Πώς να καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Μια περιβαλλοντική αλλεργική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Σε αντίθεση με τη βακτηριακή ή ιογενή επιπεφυκίτιδα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα δεν είναι μεταδοτική και δεν χρειάζεται να κρατάτε το παιδί σας μακριά από το σχολείο.

Ένα παιδί που πάσχει από αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να εμφανίσει ερυθρότητα, πρησμένα βλέφαρα, αυξημένο αριθμό δακρύων, φαγούρα στα μάτια και θολή όραση. Ωστόσο, οι αλλεργίες δεν πρόκειται να παράγουν το ίδιο είδος εκκρίσεων ή κρούστας που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας πραγματικής μόλυνσης των ματιών.

Οι οφθαλμικές αλλεργίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιισταμινικά ή άλλες φαρμακευτικές επιλογές ανακούφισης (λιπαντικά και αποσυμφορητικά) ή με περιορισμό της έκθεσης σε αλλεργιογόνα (εποχιακά όπως γρασίδι και γύρη ή πολυετή όπως σκόνη, μούχλα και ζώα).

 

Πάντα να συμβουλεύεστε έναν οφθαλμίατρο εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται ή εξελίσσονται με απρόβλεπτους τρόπους.