Ακόμα και αν τείνουμε να βλέπουμε τα νεογέννητα βρέφη ως εύθραυστα και ευάλωτα, τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης ανατρέπουν τα δεδομένα, καθώς όπως αποκαλύπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών φαίνεται πώς είναι καλύτερο από εκείνο των ενηλίκων όταν πρόκειται για την καταπολέμηση ιών και λοιμώξεων.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Columbia University, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός βρέφους είναι πιθανότατα ισχυρότερο από ό,τι νομίζουμε και μπορεί ακόμη και να είναι ισχυρότερο από των ενηλίκων κατά κάποιο τρόπο. Αυτή η μελέτη θα μπορούσε εν μέρει να εξηγεί γιατί τα βρέφη φαίνεται να προστατεύονται καλύτερα από την COVID-19, με τα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα να παραμένουν σταθερά χαμηλά καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ανοσοποιητικό που… συγκρίνεται;

Μία εκ των ερευνητριών στη μελέτη δήλωσε ότι η σύγκριση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος ενός βρέφους και ενός ενήλικα δεν είναι «πολύ δίκαιη». Ενώ τα μωρά είναι γνωστά για πολλές ασθένειες του αναπνευστικού, όπως η γρίπη, σε σύγκριση με τους ενήλικες, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιμετωπίζει αυτούς τους ιούς για πρώτη φορά.

Ο λόγος που δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ενηλίκων έχει μάθει με την πάροδο του χρόνου και την έκθεση πώς να τα καταπολεμά, γι’ αυτό δεν βλέπετε πολλούς ενήλικες να νοσούν με επικίνδυνα συμπτώματα. Τα βρέφη τα βιώνουν για πρώτη φορά, γι’ αυτό και μπορούν να εμφανιστούν με πολύ έντονο τρόπο.

Για να ολοκληρώσουν τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μόνο την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος ενός βρέφους να καταπολεμά νέα παθογόνα. Εξέτασαν τα Τ κύτταρα από βρέφη και πειραματόζωα και στην συνέχεια εξέθεσαν τα κύτταρα σε έναν νέο ιό. Όταν εξέτασαν πώς ανταποκρίθηκαν τα κύτταρα στον ιό, τα Τ κύτταρα του βρέφους έκαναν πολύ καλύτερη δουλειά στην καταπολέμηση του ιού και «κέρδισαν».

Τα βρεφικά κύτταρα μπόρεσαν να κινηθούν πιο γρήγορα και να ταξιδέψουν περισσότερο για να φτάσουν στο σημείο της μόλυνσης και να αρχίσουν να εργάζονται για να νικήσουν τον ιό πολύ γρήγορα, κατέληξαν οι ερευνητές.