Φωτογραφίες από το πρώτο τους χαμόγελο, την πρώτη τους βόλτα, την πρώτη τους μέρα στο σχολείο… Ως γονείς νιώθουμε συχνά την ανάγκη να μοιραστούμε με τους φίλους και την οικογένειά μας όλες τις πολύτιμες στιγμές από την ζωή των παιδιών μας.

Για πολλούς ανθρώπους αυτό σημαίνει να «ανεβάσουν» φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media και να τις μοιραστούν με τους διαδικτυακούς τους «φίλους». Ωστόσο, η κοινή χρήση φωτογραφιών του παιδιού σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενέχει ορισμένους κινδύνους – επομένως πρέπει να μάθετε πώς να το κάνετε με ασφάλεια.

Tips ασφαλείας όταν κοινοποείτε φωτογραφίες του παιδιού σας στα social media

Πολλοί ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας προτείνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να μοιραστείτε με ασφάλεια φωτογραφίες του παιδιού σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη κι αν έχετε έναν μικρό ιδιωτικό λογαριασμό και περιορίσετε τον αριθμό των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε αυτόν.

Εάν, παρόλα αυτά, θέλετε οπωσδήποτε να το κάνετε, υπάρχουν μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να δημοσιεύετε φωτογραφίες του παιδιού σας με κάποια ασφάλεια στα social media.

Δείτε πώς:

#1 Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας

Είτε πρόκειται για Facebook, Instagram ή Twitter, συνιστάται να χρησιμοποιείτε τις πιο αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου που προσφέρουν αυτοί οι λογαριασμοί, οπουδήποτε μοιράζεστε φωτογραφίες του παιδιού σας. Επίσης, συζητήστε με την οικογένεια και τους φίλους που θα ακολουθούν τον λογαριασμό και ενημερώστε τους ότι δεν θέλετε να κοινοποιούνται οι φωτογραφίες του παιδιού σας. Θα πρέπει επίσης να τους υπενθυμίσετε ότι είναι σημαντικό να ζητήσουν την άδειά σας πριν αποθηκεύσουν ή μοιραστούν φωτογραφίες του παιδιού σας.

Έχετε κατά νου, ότι ορισμένοι λογαριασμοί σάς επιτρέπουν να ορίζετε ειδοποιήσεις ή άδειες για την προσθήκη ετικετών στις φωτογραφίες σας ή την κοινή χρήση τους. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ρυθμίσεις σε όλους τους λογαριασμούς σας. Με αυτόν τον τρόπο, εάν κάποιος ξεχάσει και επισημάνει το παιδί σας σε μια φωτογραφία ή προσπαθήσει να μοιραστεί τη φωτογραφία που δημοσιεύσατε, θα ειδοποιηθείτε πρώτα για να χορηγήσετε άδεια.

#2 Απενεργοποιήστε τα metadata

Τα metadata μιας φωτογραφίας συνήθως περιέχουν την ώρα, την ημερομηνία και μερικές φορές ακόμη και την τοποθεσία της φωτογραφίας. Αυτό το απλό γεγονός σημαίνει ότι ένα άτομο θα μπορούσε να εντοπίσει την τοποθεσία σας μέσω μιας φωτογραφίας που περιέχει metadata.

Μπορείτε εύκολα να βεβαιωθείτε ότι οι φωτογραφίες που τραβάτε στο τηλέφωνό σας δεν περιέχουν metadata, απενεργοποιώντας την προσθήκη γεωγραφικών ετικετών στις ρυθμίσεις της κάμερας. Ελέγχετε αυτή τη δυνατότητα τακτικά, επειδή οι ενημερώσεις του λογισμικού ενδέχεται να κάνουν κοινή χρήση metadata από προεπιλογή.

#3 Ελέγξτε ξανά κάθε φωτογραφία

Είναι πολύ εύκολο να αφήσετε εμπιστευτικές πληροφορίες να περάσουν από τα κενά, όταν μοιράζεστε φωτογραφίες του παιδιού σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η απλή φωτογραφία τους την πρώτη μέρα της επιστροφής τους στο σχολείο θα μπορούσε να περιέχει το όνομα και την τοποθεσία του σχολείου τους, καθώς και την ηλικία τους. Ομοίως, μια φωτογραφία μιας ζωγραφιάς τους για την οποία είστε περήφανοι θα μπορούσε να περιέχει το πλήρες όνομά του. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να ελέγξετε και, στη συνέχεια, να ελέγξετε ξανά για να βεβαιωθείτε ότι δεν κοινοποιούνται εμπιστευτικές πληροφορίες σε αυτές τις φωτογραφίες.

#4 Ζητείστε άδεια

Εάν το παιδί σας είναι σε ηλικία που μπορεί να κατανοήσει και να συναινέσει στην κοινή χρήση των φωτογραφιών του στα social media, τότε είναι σημαντικό να ζητήσετε την άδειά του. Εάν σας ζητήσει να μην κοινοποιήσετε μια συγκεκριμένη φωτογραφία ή καμία φωτογραφία του, πρέπει να σεβαστείτε την απόφασή του.

Κάντε την κοινή χρήση φωτογραφιών μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε και οι δύο, ζητώντας του να διαλέξει φωτογραφίες που του αρέσουν. Ρωτήστε το πού θα ήθελε να αναρτηθούν ή τι είδους λεζάντα θα ήθελε να χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία για να του δείξετε πώς λειτουργούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Μιλήστε του για τους κινδύνους και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόσει όταν φτάσει στην ηλικία που θα «ανεβάζει» και θα μοιράζεται μόνο του στιγμές από τη ζωή του.

#5 Αποφύγετε τη δημοσίευση φωτογραφιών άλλων παιδιών

Όταν κοινοποιείτε φωτογραφίες του παιδιού σας, μην λαμβάνετε υπόψη μόνο το απόρρητο του δικού σας παιδιού αλλά και το απόρρητο των άλλων παιδιών στη φωτογραφία. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μοιράζεστε φωτογραφίες με παιδιά άλλων, χωρίς την άδεια των γονέων τους.

Εάν είναι μια φωτογραφία που θέλετε πραγματικά να μοιραστείτε, τότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με τους γονείς κάθε παιδιού στη φωτογραφία. Εάν έχετε άδεια να δημοσιεύσετε φωτογραφίες άλλων παιδιών, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να βεβαιωθείτε ότι οι φωτογραφίες δεν περιέχουν σημαντικές πληροφορίες ή metadata που θα μπορούσαν να θέσουν τα παιδιά σε κίνδυνο.

#6 Εξετάστε άλλα μέσα

Εάν ο στόχος της κοινής χρήσης των φωτογραφιών του παιδιού σας στα social media είναι να μοιραστείτε τις πολύτιμες στιγμές από την ανάπτυξη του παιδιού σας με την οικογένεια και τους στενούς σας φίλους, μπορείτε να εξετάσετε άλλες επιλογές εκτός των κοινωνικών μέσων για να το κάνετε αυτό.

Μια καλή ιδέα είναι να τους δωρίσετε μια ψηφιακή κορνίζα. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες απευθείας στην κορνίζα για να τις απολαύσουν τα μέλη της οικογένειας ή οι φίλοι σας.

#7 Διαβάστε τα ψιλά γράμματα

Όταν μοιράζεστε φωτογραφίες του παιδιού σας στα social media, θα πρέπει να αποφεύγετε ιστότοπους που διατηρούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες σας με όποιον τρόπο θέλουν. Συνήθως μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες στους «όρους» και τις «προϋποθέσεις» του ιστότοπου.

Παρόλο που μπορεί να δυσκολεύεστε ότι «χτενίζετε» τα ψιλά γράμματα, τελικά αξίζει τον κόπο. Θυμηθείτε, ότι όταν δημοσιεύετε μια φωτογραφία του παιδιού σας σε έναν τέτοιο ιστότοπο, χάνετε τον έλεγχο του τρόπου χρήσης ή διανομής της φωτογραφίας του παιδιού σας.