Ως νέες μητέρες είναι λογικό να μας κατακλύζουν διάφορες ανησυχίες και σκέψεις σχετικά με τα τόσα πράγματα που πρέπει να μάθουμε να κάνουμε σε 24ωρη βάση. Ετσι για τη δική μας ευκολία, τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι της περιποίησης και υγιεινής του βρέφους μας, συγκεντρώσαμε τις κυριότερες συμβουλές από ειδικούς και μαίες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να επικεντρωθούμε στα βασικά. Ταυτόχρονα, θα μας εμπνεύσουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις σωστές κινήσεις που πρέπει να κάνουμε.

Η αλλαγή πάνας

Ισως μας φανεί μια δύσκολη υπόθεση, ιδίως την πρώτη φορά που θα την επιχειρήσουμε. Ωστόσο είναι μια πολύ απλή διαδικασία που με λίγη εξάσκηση θα μπορούμε να την κάνουμε με αυτόματες κινήσεις. Κατ’ αρχάς, αλλάζουμε το μωρό σε μια λεία και όχι παγωμένη επιφάνεια, όπως για παράδειγμα μια αλλαξιέρα ή το κρεβάτι. Εχουμε δίπλα μας όλα όσα θα χρειαστούμε ώστε να πραγματοποιήσουμε γρήγορα την αλλαγή, χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούμε από το βρέφος.

Οταν αφαιρέσουμε τη λερωμένη πάνα, πλένουμε καλά τοπικά το μωρό με τρεχούμενο νερό βρύσης. Το σαπούνι δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά που αλλάζουμε πάνα. Μπορούμε αντί αυτού να χρησιμοποιήσουμε μωρομάντιλα.

Σκουπίζουμε απαλά και εφαρμόζουμε μια ειδική κρέμα ανάπλασης. Τοποθετούμε την καινούργια πάνα και στη συνέχεια κολλάμε τις ταινίες. Αυτό ήταν! Σίγουρα η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη από όσο νομίζουμε. Λίγες φορές χρειάζονται προκειμένου να τελειοποιήσουμε τη διαδικασία και να κάνουμε αυτοματοποιημένες κινήσεις.

Τι προσέχουμε:
– Να στεγνώσουμε καλά την περιοχή πριν κλείσουμε την πάνα, ειδικά τις περιοχές των πτυχώσεων.
– Δεν σκουπίζουμε τρίβοντας την περιοχή, αλλά ταμπονάρουμε με μια μαλακή πετσέτα και απαλές κινήσεις.
– Αποφεύγουμε το ταλκ γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, ιδίως εκεί όπου υπάρχουν πτυχώσεις.
– Αν παρατηρήσουμε ερεθισμό στην περιοχή, την αφήνουμε γυμνή όσο περισσότερο μπορούμε για να «αναπνέει» καλύτερα το δέρμα του. Επίσης απλώνουμε μια ενισχυμένη βρεφική κρέμα ανάπλασης που ανακουφίζει και αποκαθιστά τους ερεθισμούς.

 

Το μπάνιο και το λούσιμο

Η επαφή του βρέφους με το νερό είναι πολύ σημαντική για μια σειρά από λόγους. Αφενός το χαλαρώνει και το ηρεμεί. Αφετέρου είναι απαραίτητο για τη σωματική του υγιεινή αλλά και για να ενισχύσουμε τη σχέση μας μαζί του.
Τι θα χρειαστούμε: βρεφικό αφρόλουτρο και σαμπουάν, απαλό σφουγγάρι, μπουρνούζι ή πετσέτα, κάποιο παιχνίδι. Προαιρετικά έχουμε και ένα θερμόμετρο νερού. Η καταλληλότερη θερμοκρασία είναι από 32 έως 37 βαθμούς. Αλλιώς μπορούμε να το ελέγξουμε με την άκρη του αγκώνα μας. Επίσης, και η θερμοκρασία δωματίου πρέπει να είναι κατάλληλη ανάλογα με την εποχή, χωρίς να ξεπερνάει τους 25 βαθμούς.
Τι κάνουμε:
– Αρχικά διαλέγουμε μια μπανιέρα που μας βολεύει και έχουμε δίπλα μας ό,τι θα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να μην αφήνουμε το μωρό μόνο του ή να κρυώνει.
– Αφού το ξεντύσουμε, το βάζουμε στην μπανιέρα, προσέχοντας να μη γλιστρήσει. Ρίχνουμε στο σφουγγάρι λίγο προϊόν και το σαπουνίζουμε με απαλές κινήσεις. Δεν ξεχνάμε τις περιοχές κάτω από τις μασχάλες, ανάμεσα στα πόδια και όπου υπάρχουν πτυχώσεις.
– Στη συνέχεια σαπουνίζουμε το κεφάλι και το πρόσωπο χωρίς να παραλείπουμε την περιοχή πίσω από τα αφτιά. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και αντίστροφα, δηλαδή να ξεκινήσουμε με το κεφάλι και μετά το σώμα. Τέλος, ξεπλένουμε το μωρό πολύ καλά και το σκουπίζουμε απαλά είτε με μια πετσέτα ή με το μπουρνούζι.
Τι αποφεύγουμε: τις μπατονέτες.
Σημείωση: κάθε ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη για να το κάνουμε μπάνιο. Ωστόσο το βράδυ θεωρείται η ιδανική στιγμή, γιατί έτσι κοιμάται πιο ήρεμο.

 

Περιποίηση ομφαλού

Η καθημερινή καθαριότητα της περιοχής έχει μεγάλη σημασία διότι έτσι αποτρέπουμε την πιθανότητα μόλυνσης. Για να την καθαρίζουμε σωστά χρησιμοποιούμε μια αποστειρωμένη γάζα εμποτισμένη με αντισηπτικό και την περνάμε γύρω γύρω. Κατόπιν, στεγνώνουμε καλά ταμπονάροντας με μια καθαρή γάζα. Τέλος, φροντίζουμε ώστε η περιοχή του ομφαλού να αερίζεται και η πάνα του μωρού να μην την καλύπτει.

Καθαριότητα σε μάτια και μύτη
Αν τα μάτια του έχουν τσίμπλες, βρέχουμε με φυσιολογικό ορό ένα απαλό κομμάτι βαμβάκι ή μια αποστειρωμένη γάζα και στη συνέχεια περνάμε απαλά τα βλέφαρα. Για να πλύνουμε το άλλο μάτι, αντικαθιστούμε τη γάζα ή το βαμβάκι με καινούργια, καθαρά. Αντιστοίχως και στη μύτη, βρέχουμε το βαμβάκι με φυσιολογικό ορό και καθαρίζουμε απαλά το κάθε ρουθούνι. Ωστόσο, αν το μωρό μας έχει κρυολόγημα ή παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή, επιλέγουμε ένα ρινικό αποσυμφορητικό και κάνουμε έναν ψεκασμό σε κάθε ρουθούνι, δύο έως τρεις φορές καθημερινά.

Μασάζ

Το απαλό μασάζ χαλαρώνει το μωρό, ανακουφίζει από τους κολικούς, βελτιώνει την καλή κυκλοφορία και φυσικά το ευχαριστεί. Αρα είναι η ιδανική διαδικασία για το βράδυ, προκειμένου να έχει έναν ήρεμο ύπνο. Βάζουμε λίγες σταγόνες από ένα ειδικό βρεφικό λαδάκι ή ένα βρεφικό γαλάκτωμα στις παλάμες μας και κάνουμε μασάζ με αργές κινήσεις, χωρίς να ασκούμε πίεση.

 

Κόψιμο νυχιών

Ενδεχομένως η συγκεκριμένη διαδικασία να μας προβληματίζει και να μας αγχώνει, γιατί φοβόμαστε μήπως το τραυματίσουμε. Μάλιστα, το πρώτο διάστημα τα νύχια του μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να τα κόβουμε ως και δύο φορές την εβδομάδα. Ομως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η σωστή τακτική. Χρησιμοποιούμε πάντα ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες, ειδικό για βρέφη. Στη συνέχεια, μπορούμε να του κόψουμε τα νύχια ενώ κοιμάται προκειμένου να είναι ακίνητο. Μια άλλη εναλλακτική είναι να ζητήσουμε από κάποιο κοντινό μας πρόσωπο να μας βοηθήσει κρατώντας το μωρό.