Το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης μέσω μιας έρευνας ήρθε να επιβεβαιώσει όσα υποψιαζόμασταν για την υγεία των παιδιών και τη χρήση οθονών.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Child and Adolescent Health, επικεντρώνεται στην υγεία των παιδιών και των εφήβων, με τα ευρήματά της να αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τις αρνητικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet.

Οι συνέπειες στα παιδιά μεταξύ 2 και 3 ετών

Έρευνες έδειξαν  ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και τριών ετών που περνούν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη, είτε σε τηλεόραση, υπολογιστή ή φορητή συσκευή, γίνονται λιγότερο ενεργά όταν φτάσουν στην ηλικία των πέντε ή έξι ετών, σε σχέση με τα παιδιά που περνούν το πολύ μία ώρα την ημέρα μπροστά στην οθόνη.

 Μία ώρα είναι αρκετή

Σύμφωνα με τη μελέτη, η τηλεόραση εξακολουθεί να έχει την πρώτη θέση, όπου το ποσοστό των παιδιών που στέκονται μπροστά της έως και μία ώρα την ημέρα είναι αρκετά χαμηλό. Ο ΠΟΥ έχει συστήσει επίσημα ότι μια ώρα είναι αρκετή.

Καθιστική ζωή

Τα παιδιά που κάθονται μπροστά στην οθόνη για δύο ή για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα κάνουν τουλάχιστον 40 λεπτά περισσότερη καθιστική ζωή όταν φτάνουν τα πέντε ή έξι, έχοντας πιο περιορισμένο χρόνο για σωματική δραστηριότητα, παιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες.

Επιπλέον, όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες στο παρελθόν, οι οθόνες αντικαθιστούν πιο χρήσιμες δραστηριότητες, όπως ο ύπνος, ενώ η αυξημένη χρήση τους σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, κυρίως με την παχυσαρκία.