Όλοι όσοι έχουμε νήπια στο σπίτι ξέρουμε καλά ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας όταν το παιδί μας βγαίνει εκτός ορίων. Ιδίως όταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιους χώρους ή σε κάποια κοινωνική συναναστροφή. Και ενώ η ιδέα του «Gentle parenting» ακούγεται ιδανική στην θεωρεία, τι γίνεται στην πράξη;

Σίγουρα όλοι οι γονείς θέλουμε να μεγαλώνουμε παιδιά ευτυχισμένα, με αυτοπεποίθηση, που να προσαρμόζονται εύκολα στο περιβάλλον. Παιδιά που να καταλαβαίνουν τα ίδια τα συναισθήματά τους, να βρίσκουν τρόπους να τα εκφράζουν και να τα επικοινωνούν, πρώτα με τους γονείς τους και αργότερα με όλους όσους συναναστρέφονται. Ενώ όμως το «Gentle Parenting» είναι ένα από τα πιο σύγχρονα trend δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε επιπόλαια. Ας δούμε πέντε τρόπους για να είμαστε πιο ήρεμοι γονείς.

  1. Ήρεμοι γονείς είναι οι γονείς με όρια

Το να είμαστε ήρεμοι γονείς αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε γονείς χωρίς όρια, απεναντίας. Όσο πιο διακριτά είναι τα όρια και οι κανόνες τόσο πιο εύκολο είναι να μένουμε ήρεμοι και εμείς, αλλά και κατά συνέπεια τα παιδιά.

  1. Αγώνες φωνής

Χρειάζεται να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τα παιδιά είναι μιμητικά πλάσματα. Και σαν μιμητικά πλάσματα έχουν την τάση να μιμούνται όλες τις συμπεριφορικές μας συνήθειες ακόμα και αυτή της φωνής. Αν φωνάζουμε λοιπόν, ιδίως όταν τα παιδιά μας έχουν ήδη υψώσει τον τόνο τους, αυτό θα μας οδηγήσει σε έναν συνεχή αγώνα για το ποιος θα μιλήσει πιο δυνατά. Από την άλλη μεριά αν, ενώ αυτά φωνάζουν, εμείς μιλήσουμε σιγά αυτό θα τα συμπαρασείρει στο να χαμηλώσουν τους τόνους

  1. Συναισθηματική αγωγή

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το να γνωρίζει ένα παιδί τα συναισθήματα, άρα και να τα αναγνωρίζει όταν του συμβαίνουν, είναι ένας «μυς» ο οποίος ασκείται όλο και πιο πολύ με τα χρόνια. Άλλωστε μέχρι την ηλικία των πέντε ετών τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν μόνο τα βασικά συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, αποστροφή – αηδία, έκπληξη). Μπορούμε εύκολα, με βιβλία και παιχνίδια συναισθηματικής αγωγής, να τα βοηθήσουμε να ασκηθεί αυτός ο μυς. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο το να μιλάμε στο παιδί επικοινωνώντας του το πως νιώθουμε όταν συμβαίνει κάτι.

  1. Tantrum ή αλλιώς έκρηξη θυμού

Όταν τα παιδιά έχουν μια έκρηξη θυμού συνήθως έχουν εγκλωβιστεί σε ένα συναίσθημα που δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν. Το ιδανικό λοιπόν σε τέτοιες καταστάσεις είναι να κατέβουμε στο ύψος τους, να τα πάρουμε μία αγκαλιά, να τα βοηθήσουμε να πάρουν βαθιές ανάσες και μόλις ηρεμήσουν να μπορέσουμε, με ήρεμη κουβέντα, να τα βοηθήσουμε να βρουν το τι τους συμβαίνει. Δεν είναι εύκολο, για κανέναν μας, κυρίως όταν αυτό συμβαίνει σε ένα δημόσιο χώρο κάτω από τα βλέμματα όλων των παρευρισκόμενων. Βαθιά ανάσα, όμως, και πάμε!

  1. Είναι OK να μην είμαστε ΟΚ

Όσο και αν θέλουμε να παραμείνουμε μόνιμα σε αυτή την ήρεμη κατάσταση, σίγουρα θα υπάρχουν φορές και στιγμές που δεν θα μπορούμε. Είναι το ίδιο σημαντικό να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια τόσο συνεπείς και να το απενοχοποιήσουμε. Είναι χρήσιμο και για το ίδιο το παιδί να βλέπει ότι οι γονείς του έχουν μια ανθρώπινη πλευρά, δεν είναι αλάνθαστοι, όπως όλοι οι άνθρωποι.

 

Το να είμαστε ήρεμοι γονείς δεν είναι εύκολο. Ιδίως όταν αυτή η οπτική διαπαιδαγώγησης είναι κάτι καινούργιο για εμάς μιας και αφενός δεν μεγαλώσαμε ούτε εμείς με αυτό τον τρόπο, αφετέρου είχαμε, έως τώρα, άλλη τακτική. Είναι όμως ένας τρόπος που αξίζει κάθε λεπτό προσπάθειας γιατί θα ακολουθεί τα παιδιά μας για όλη τους την ζωή.